Akcija Moj najljepši vrt

Posjetili smo vrt obitelji Sušanj u Matuljima: I travnjak i biljke održavaju u izvanrednom stanju

Jelena Sedlak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Kuća je stara preko 200 godina i nekada travnjak sigurno nije zauzimao najvažnije mjesto u okućnici. No, zato je tu puno predmeta koji ukazuju na dugu tradiciju jedne obitelji na istom mjestu, a u ovoj je čak već osam generacija odraslo u istoj kućiU Trtnima u Matuljima mnogo je lijepih okućnica, ali po jednostavnosti i estetski usavršenom minimalizmu, u kome svaka biljka daje svoj najljepši doprinos, ističe se vrt obitelji Sušanj. Uređuju ga tri žene, majka Renata i kćeri Morena i Sara.


Njima je vrt vrlo važan dekor, a mami Renati čak i najljepši hobi jer iznajmljuju apartmane turistima, koji znaju uživati u lijepo uređenom okolišu.


Sudjelovale su u akciji Novog lista za izbor najljepših apartmana Primorsko- goranske županije i dobile nagradu za najkreativnije iznajmljivače.


Savršeno uređeni travnjak
Jednako su kreativne i u svom vrtu, u kome ipak, dominira savršeno uređeni travnjak, jer gosti to navodno, najviše vole.


Nije baš da su ga imale i prije, jer se iznajmljivanjem bave tek 10 godina, a kuća je stara preko 200 godina i nekada travnjak sigurno nije zauzimao najvažnije mjesto na okućnici. No zato je tu puno predmeta koji ukazuju na dugu tradiciju jedne obitelji na istom mjestu, a u ovoj je čak već osam generacija odraslo u istoj kući.


Foto galerija: Posjetili smo vrt obitelji Sušanj u Matuljima Foto: Marko Gracin


Vidi se to i po sitnicama kao što su stari bicikl ukrašen cvijećem ili špina iz vremena od prije dva stoljeća koja krasi zid lijepe sjenice, a izradio ju je još majstor Julius Csizmadia.


Nađenu na otpadu, restaurirao ju je otac obitelji, Franko Sušanj i sada je prava atrakcija za goste. Korisna je i za vrt, jer iz nje dobiva vodu. A u posljednje vrijeme izgleda da je najkorisnija za srne, koje ovaj vrt često posjećuju, jer znaju da ih tu čeka neka okrepa i voda.


– Kako smo na rubu šume, srne su tu kao kod kuće, pa im ostavimo kantu s vodom i redovito nas obilaze. Naši gosti se znaju diviti tom prizoru, a mi od srna nemamo nikakve štete, kaže nam Morena, diplomirana ekonomistica koja je i profesionalno zaposlena u turizmu.


U svakom slučaju, vrate se kući s pokojom snimkom srna kraj lijepog drvenog stola na kojem objeduju.


U vrtu uživaju svi


– Vrt je bio namijenjen gostima, ali i sami uživamo u njemu, priznaje Morena, koja ipak, sve zasluge za održavanje vrta pripisuje majci Renati.


– Mama kosi travnjak, orezuje živicu, održava cvijeće… puna je riječi hvale kći koju smo zatekli doma.A živica od lovor višnje bogme i nije kratka, kojih tridesetak metara, koje Renata šiša dva puta godišnje.


– Jednom u lipnju i drugi put u listopadu, svakako prije zime, jer tada prestaje vegetacija i živicu treba dotjerati. Travnjak šišam jednom u 10 dana ili jedanput tjedno, ovisi o količini kiše.


Oleandere također moram redovito orezivati i pomlađivati, jer ne želim da mi narastu previsoko, a od toga kako ćete ih orezivati ovisi izgled samog grma. No, ništa ne treba orezivati kada je hladno, jer tada biljka trpi.


Zapravo sve treba raditi s ljubavlju i tada ništa nije teško raditi. Nakon svih poslova u vrtu osjećam se zdravo umorno i relaksirano, pa spavam kao beba, govori Renata.


U planu joj je kaže, još posaditi citruse, ali kako je ovaj vrt zimi izložen hladnoj tramuntani, najprije za već kupljene biljke koje stoje u pitaru, mora naći najpogodnije mjesto. Za sada su smještene uza zid u iščekivanju konačne pozicije.Bolje biti strpljen pa ne pogriješiti, nego biljku poslije seliti. Planira posaditi i još aromatičnih mediteranskih biljaka, poput lavande i ružmarina, takvih koje šire miris kada ih u prolazu dodirnete, jer to gosti naročito vole.


I začinske biljke su u planu, jer i one su jako omiljene svima, govori Renata.


Biljke u izvanrednom stanju


Prisjeća se i kako se gosti znaju zaljubiti u pojedine biljke, pa im ih onda i daruju. Jednima je recimo, pitosporum tako prirastao srcu da su im ga darovali zajedno s važom i završio je negdje na sjeveru, u tko zna kakvim uvjetima.U ovom vrtu međutim, nismo vidjeli ni jednu sadnicu ruže, što je rijetkost.


Naša domaćica priznala je da ruže ne uzgaja, jer ne voli bodljikave biljke, a obožava sve aromatično bilje mediteranskog podneblja. Od ostalih cvjetnica omiljene su joj pelargonije i surfinije.


Zapazili smo da su sve biljke u ovom vrtu u izvanrednom stanju, a naša domaćica priznala nam je da joj se biljke nikada ne razbolijevaju.


Tajna je u dobroj brizi o njima, pa se trudi na vrijeme ih prihraniti, jednom do dva puta tjedno, i zalijevati samo ujutro, jer je tada zemlja još hladna. Travnjak pak, nadohranjuje gnojivom Florin 6 svakog proljeća, ali tako što u kabanici i s kišobranom radi to po kiši, kako ne bi izgorio.


Ranije su imali dosta cvijeća i na balkonima, čak su prije 10 godina dobili nagradu za najljepši matuljski balkon, ali kako s balkona padaju latice cvijeća tik pred apartmane gostiju, od tog su projekta odustali.Sad su više orijentirani na vrt i travnjak. Jedna od omiljenih biljaka koju sade gdje god nađu slobodnog mjesta, za njih je timijan. Ne samo da lijepo miriše, već i tjera bube. Ima tu i hortenzija, bazge, stare trešnje, oraha, smilja,…a za tri žene u velikom vrtu to je sasvim dosta posla.


»Pomaže« tu i mačka Rošica, kaže nam Morena, ali manje srnica koja tu redovito navraća.


Recept za zdravu kožu


Osim brige o biljkama, obitelj Sušanj rado od njih pravi ljekovite pripravke. Ove tri Matuljke recimo, same rade pripravke za njegu lica od smilja koje raste u njihovom vrtu, a po tome kako im izgleda koža, jasno je da su jako učinkoviti.Renata nam je otkrila recept: potrebno je pripremiti 2-3 dl ulja od marelice, koje se može nabaviti u ljekarni ili maslinovog ulja. Ulje od marelice je bolje, jer je hranjivo i laganije za lice od maslinovog ulja.


Jednu punu šaku cvijeta smilja, obranog u podne, po punom suncu, treba usuti u to ulje i bocu zatvoriti tako da dobro dihta, pa je staviti na sunce na mjesec dana.


Nakon toga ovaj se pripravak procijedi i spremi na hladno i tamno mjesto i koristi po potrebi za njegu kože lica.