Zapošljavanje gerontodomaćica

Posao za žene, pomoć za starije: Matulji i Mošćenička Draga udruženi u programu “Zaželi”

Marina Kirigin

Đana Pahor, Eni Šebalj i Riccardo Staraj / Foto Luigi

Đana Pahor, Eni Šebalj i Riccardo Staraj / Foto Luigi

Program smanjuje broj nezaposlenih žena što je itekako značajno sada kad i epidemija osjetno utječe na tržište rada, rekao je StarajMATULJI, MOŠĆENIČKA DRAGA Općina Matulji s partnerom Općinom Mošćenička Draga za program zapošljavanja žena Zaželi – faza II iz Europskog socijalnog fonda te Ministarstva rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, povukla je 650.000 kuna. Eni Šebalj, zamjenica načelnika Matulja, ističe da joj je posebno dago što su pokazali da dvije općine koje nisu susjedne mogu itekako dobro surađivati i udružiti svoje snage kroz razne projekte.


– Program ima tri osnovna cilja: pružiti nezaposlenim ženama s našeg područja mogućnost zapošljavanja kroz 12 mjeseci na poslovima gerontodomaćica, omogućiti ženama besplatnu edukaciju za program po njihovu izboru bilo da se radi o edukaciji za gerontodomaćice, informatičkoj edukaciji, programu osposobljavanja za dadilje ili nečem drugom te pomoći poboljšati kvalitetu života krajnjim korisnicima programa kojima je pomoć gerontodomaćica neophodna. Maksimalni iznos financiranja ili sufinanciranja edukacije je 690 eura. Cilj je i da u korisnike programa ovog puta uključimo i bolesnike koji se liječe od teških bolesti, karcinoma ili moždanog udara, rekla je Šebalj, i navela da su u program uključeni i ostali partneri kao Gradsko društvo CK Opatija – Aktiv Matulji, Centar za socijalnu skrb Opatija te HZZ – Područna služba Rijeka.


Isti kriteriji


Načelnik Mošćeničke Drage Riccardo Staraj naveo je da su na raspolaganju sredstva za 7 gerontodomaćica koje će na terenu biti raspoređene shodno veličini i broju stanovnika ovih dviju Općina.
– Svaka gerontodomaćica mora imati u skrbi minimalno 6 osoba, što znači da ćemo kroz ovaj program moći pomoći od 42 osobe i više na području dviju općina. Isti kriteriji kao i u Općini Matulji važit će i za Općinu Mošćenička Draga koja također već nekoliko godina omogućava pomoć u kući za svoje same, stare i nemoćne građane, a sada kroz ovaj program također širi mogućnost za veći broj korisnika. Do sada se ovaj oblik pomoći građanima pokazao kao izuzetno koristan i dobro prihvaćen, a i omogućava smanjenje broja nezaposlenih žena, što je itekako značajno u ovo vrijeme epidemioloških mjera koje su osjetno utjecale i na tržište rada, rekao je Staraj.


Prijave od ožujka


Natječaj za zapošljavanje žena raspisat će Gradsko društvo CK Opatija. Svi potencijalni korisnici usluga pomoći moći će se prijaviti za korištenje programa putem upitnika dostupnog na web ili Facebook stranicama općina te GDCK-a Opatija te upitniku priložiti potrebnu dokumentaciju ili pak ispuniti upitnik uz dostavu popratne dokumentacije u pisarnicama dviju općina i njihovim pripadajućim Aktivima CK-a.


– Natječaj će na Zavodu biti objavljen početkom ožujka. Važno je napomenuti da sve zainteresirane žene koje će se javiti na natječaj, u trenutku prijave moraju biti prijavljene HZZ-u te da su prijave na natječaj omogućene i ženama sa završenom osnovnom ili srednjom školom. Visina plaće predviđena od strane Ministarstva je 4.700 kuna bruto, uz nadoplatu putnih troškova te isplate neoporezivih nagrada u vidu božićnice i regresa. Crveni križ ima iskustva vezana uz program, budući da provodi i fazu 1 programa Zaželi. Građani su i dosad zadovoljni pruženim programima i uslugama koje im kroz socijalni program pomoći pružaju Općina Matulji i Općina Mošćenička Draga, a ovo je još dodatni nadstandard, zaključila je ravnateljica GDCK-a Opatija Đana Pahor.