Posađena dva nova stabla crnike u Parku Angiolina, lopate se uhvatio i Kirigin

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Sadnja drveća u opatijskom parku u sklopu nacionalne kampanje »Zasadi stablo, ne budi panj«



Fernando Kirigin, opatijski gradonačelnik, i Ivan Bilobrk, direktor opatijskih Parkova, u srijedu su »zasukali rukave« i u opatijskom Parku Angiolina aktivno sudjelovali u nacionalnoj kampanji »Zasadi stablo, ne budi panj« te posadili dva nova stabla crnike.



U akciji su svojim znanjem i »zelenom rukom« značajan doprinos dale i djelatnice Parkova koje i inače svakodnevno brinu o uređenosti i ljepotama gradskih zelenih površina po kojima je Opatija poznata.




Akciju »Zasadi stablo, ne budi panj« provodi istoimena Udruga za zaštitu prirode i okoliša, a u tijeku je treća nacionalna kampanja sadnje stabala u Hrvatskoj.



Kroz ovu je akciju do sada zasađeno više od 150.000 sadnica drveća i ostalog sadnog materijala.


– Posebno mi je drago što se Grad Opatija uključio u nacionalnu kampanju jer parkovna i perivojna baština su naše veliko bogatstvo i ovo je način da pokažemo naš odnos prema zelenilu.


Pokazali smo to i u slučaju pinije na Slatini, gdje smo najmlađim naraštajima poručili kako se treba odnositi prema drveću i raslinju, prema zelenilu koje je i jedan od motiva za dolazak u naš grad.



Sada kada smo se u akciju uključili, u njoj ćemo i dalje ostati jer smatram da su zaštita i obnavljanje drveća i vegetacije za Opatiju vrlo bitne – rekao je opatijski gradonačelnik Kirigin po čijim riječima u vremenima kada se puno gradi i investira naše prepoznatljivo zelenilo ne smije niti će postati manje bitno.


Kako je naglasio direktor Parkova Bilobrk, u zelene se površine i u obnovu drveća kontinuirano ulaže kroz program redovnog održavanja »težak« 73.000 kuna godišnje, plus ulaganja u investicijsko održavanje i sadnju novog drveća od 150.000 kuna.


– Ove jeseni smo pored ova dva stabla crnike u Opatiji, pretežno uz obalni put posadili još pet novih stabala, a radi se o stablima crnike, hrasta medunca te pinije – rekao je Bilobrk.