Gradonačelnik s novinarima

Pomoć umirovljenicima i roditeljima male djece: Nadstandard Opatijcima ostaje i dalje »na snazi«

Aleksandra Kućel Ilić

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić je poručio da će se proračunskim novcem morati gospodariti itekako racionalno. Ipak, najavio je da će nadstandard života u Opatiji ostati »na snazi« i tijekom 2021. godine – od značajne financijske pomoći za novorođene, do pomoći za umirovljenikeOPATIJA – Situacija s koronavirusom u Opatiji, najava preuređenja Ville Angioline i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Opatije u 2020. godini koji će se naći na sjednici Gradskog vijeća sazvanoj za 30. rujna, tri su glavne teme jučerašnje press konferencije koju su sazvali opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić sa zamjenicima Verom Aničić i Emilom Priskićem, u nazočnosti pročelnice za financije Tamare Sergo. Kako se moglo čuti na konferenciji u »Gervaisu«, nakon stanke uslijed okolnosti vezanih uz pandemiju koronavirusa, gradski će čelnici vratiti započetu praksu i jednom mjesečno sazivati pressice s najaktualnijim temama.


Prema riječima Vere Aničić, zamjenice gradonačelnika i načelnice Stožera Civilne zaštite Grada Opatije, epidemiološka situacija na ovom području je stabilna i trenutačno su koronavirusom zaražene dvije osobe. Nalaze se u izolaciji, a svi njihovi kontakti su obrađeni i pod medicinskim su nadzorom.


Nema širenja zaraze


– Razredni odjel u srednjoj Obrtničkoj školi je u samoizolaciji i do danas nema spoznaja o širenju zaraze među učenicima, a bude li sve u redu, u ponedjeljak će se vratiti u klupe – rekla je Aničić i zamolila organizatore javnih okupljanja da o svemu obavijeste Stožer Civilne zaštite Grada Opatije kako bi ti događaji protekli u skladu s protuepidemijskim mjerama.
Gradonačelnik Ivo Dujmić je govorio o financijskoj strani i posljedicama koje je krizno razdoblje pandemije ostavilo u gradskom budžetu. Još jednom je nabrojao sve ono što je Grad Opatija poduzeo kako bi u najtežim danima pomogao gospodarskim subjektima i svima kojima je to bilo potrebno, a što je proračun stajalo više od 7 milijuna kuna.


– U prvih pola godine Grad Opatija je ostvario 51 milijun kuna prihoda te 54,5 milijuna kuna rashoda, što daje rezultat poslovanja od 3,5 milijuna kuna minusa. Međutim, zbog prijenosa viška prihoda iz prethodne godine ukupan rezultat je pozitivan i iznosi 4,7 milijuna kuna – naveo je Dujmić te još detaljnije objasnio strukturu prihoda i rashoda. Po njegovim riječima, najveći je podbačaj bio kod prihoda od prodaje imovine koji su ostvareni u visini od samo 25 posto u odnosu na 2019. godinu, odnosno 7 posto u odnosu na plan za 2020. godinu.


Bez zakidanja


– Razlog tome je neprihvaćanje prijedloga prodaje većeg broja nekretnina u vlasništvu Grada od strane Vijeća. Istovremeno, rashodi poslovanja ostvareni su u visini od 84 posto u odnosu na 2019. godinu, a u odnosu na plan za 2020. godinu 35 posto, kao rezultat odgovornog trošenja proračunskih sredstava – kazao je opatijski gradonačelnik.


Dodao je još i da su pred nama »neizvjesna jesen i zima«, da još nisu poznati koraci koje Vlada planira poduzeti, no u svakom slučaju, poručio je da će se proračunskim novcem morati gospodariti itekako racionalno. Ipak, najavio je Dujmić, građane se neće zakidati za sva ona prava koja imaju i do sada te će nadstandard života u Opatiji ostati »na snazi« i tijekom 2021. godine – od značajne financijske pomoći za novorođene, do pomoći za umirovljenike.


Uskoro ugovor uz projekt »Povežimo se baštinom«


Gradonačelnikov zamjenik Emil Priskić najavio je da će uskoro biti potpisan ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a, vezano uz projekt »Povežimo se baštinom« na području Urbane aglomeracije Rijeka. Dio je tog projekta i obnova opatijske Ville Angioline, povijesne građevine u vlasništvu Grada Opatije, u kojoj je i sjedište Hrvatskog muzeja turizma. Kako je istaknuo Priskić, radovi bi trebali trajati godinu dana, a startati početkom 2021. godine.


Projekt »Povežimo se baštinom« Ministarstvo je objavilo u okviru specifičnog cilja »Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz bolje upravljanje kulturnom baštinom«. Cilj je obnova, očuvanje i revitalizacija objekata kulturno-povijesne baštine te kreiranje nove kulturno-turističke ponude na području Urbane aglomeracije Rijeka, na 13 lokacija.


– Ukupna je vrijednost opatijskog projekta obnove Ville Angioline 5.027.532 kuna, a potpora je dobivena u iznosu od 72 posto, što iznosi 3.633.699 kuna – naveo je Priskić.