Vrijedna investicija

Položen temeljni kamen za 30 POS-ovih stanova u Lovranu

Marina Kirigin

Foto: M. KIRIGIN

Foto: M. KIRIGIN

Temeljni kamen položili su načelnik Općine Lovran Bojan Simonič, pomoćnica ministra za graditeljstvo, procjene vrijednosti nekretnina i energetsku učinkovitost u zgradarstvu Maja-Marija Nahod, direktor APN-a Dragan Hristov i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg ButkovićLOVRAN – U Ulici lovora u Lovranu, točno nasuprot već izgrađenim POS-ovim stanovima, jučer je položen temeljni kamen za izgradnju novih 30 stanova iz Programa poticane stanogradnje. Riječ je o investiciji vrijednoj 19,3 milijuna kuna, koja bi trebala biti dovršena u roku od 15 mjeseci, a koja će osigurati dom za poveliku listu onih koji su spremni otkupiti stan po cijeni od 9.100 kuna (1.300 eura) po »kvadratu«. Na svečanosti polaganja temeljnog kamena okupili su se brojni uzvanici, a temeljni kamen položili su načelnik Općine Lovran Bojan Simonič, pomoćnica ministra za graditeljstvo, procjene vrijednosti nekretnina i energetsku učinkovitost u zgradarstvu Maja-Marija Nahod, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Dragan Hristov i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.


Drugi projekt


– Čast mi je biti na ovome mjestu jer se san mnogih Lovranaca ostvaruje. Ovo je drugi projekt koji smo započeli u suradnji s APN-om – preko puta ove lokacije već je izgrađena »prva generacija« stanova. Godine 2016. pokrenuli smo ovaj projekt – Općina je »uložila« zemljište koje je procijenjeno na vrijednost od oko 4,5 milijuna kuna te je bio raspisan natječaj za interes za kupnju takvih stanova. Interes je bio jako velik, na natječaj se javilo gotovo 60 ljudi. Odlučili smo napraviti više stanova, tako da će na ovom mjestu biti izgrađeno 30 stanova i cijena će im biti po APN-ovim standardu 9.100 kuna po »kvadratu« – rekao je Simonič te se zahvalio svima s kojima je na projektu surađivao, baš kao i lovranskim vijećnicima koji su ga podržali donijevši odluku da se na izgradnji ovih stanova radovi mogu odvijati i tijekom ljeta. U planu je da Općina Lovran otkupi dva od 30 izgrađenih stanova te ih dodijeli lovranskim braniteljima.
Na površini od oko 2.000 »kvadrata« bit će izgrađen objekt s tri stambene cjeline, a u svakoj će biti po deset stanova, objasnio je Hristov.
– Zahvaljujem predstavnicima lokalnih vlasti koji su prepoznali ovaj program poticajne stanogradnje. Na području PGŽ-a izgrađeno je 595 stanova, a izgradnja još 50-ak je u tijeku. Ukupne investicije koje je APN do sada ostvario u 18 godina su 4,3 milijarde kuna. Od toga je RH sa svojim poticajnim sredstvima sudjelovala s 1,1 milijardom kuna. Nadam se da će ovdje sve ispasti kako smo i zamislili i da će 30 obitelji riješiti stambeno pitanje – rekao je Hristov i naveo da je u ovoj investiciji s pet milijuna kuna sudjelovala i država.


Povoljan najam


Pomoćnica ministra graditeljstva govorila je o tome koliko je novca uloženo u društveno poticajnu stanogradnju.
– Mijenjamo pravila igre društveno poticajne stanogradnje tako da postojećim programima dodajemo nove. Osim omogućavanja prioritetnosti rješavanja zaštićenih najmoprimaca, zakonodavne odredbe danas omogućavaju za zaposlenike deficitarnih zanimanja javnog sektora i njihove obitelji vrlo povoljan najam opremljenih novoizgrađenih stanova, a i prilagođavamo definirane cijene stanju na tržištu. Interes za ovim projektom očito je bio veliki te i dalje premašuje mogućnosti Lovrana pa očekujem od načelnika da će u svom mandatu postaviti barem još dva ovakva temeljna kamena – rekla je Maja-Marija Nahod.


Trenutačna ulaganja u PGŽ-u 340 milijuna kuna– U obnovu hrvatskih riva i luka danas ulažemo više od 100 milijuna eura. To treba zahvaliti EU sredstvima, ali i proračunu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. U PGŽ-u su trenutačno ulaganja oko 340 milijuna kuna, što je strašan investicijski ciklus u luke i rive – to se zadnjih 20 godina nije dogodilo. Imamo i u Lovranu projekte obnove na pomorskom dobru. Načelnik ima određenih zahtjeva, to ćemo udovoljiti i raditi i dalje. Mislim da je to bitno jer živimo na moru i od mora – rekao je Butković.
Na konstataciju da je prva hrvatska firma (Brodosplit) dobila posao na izgradnji Pelješkog mosta, ministar je odgovorio da korona nije zaustavila taj projekt i dodao da je važno da što više domaćih tvrtki bude uključeno u projekt. Samim time i vijest da je Brodosplit dobio posao na tom projektu, Butković je komentirao kao »dobru vijest«.


– Ovo je poseban trenutak. Znam što znači graditi ceste, rive, mostove, željeznicu, ali ovo ima drugačiji značaj. Ovo je projekt koji znači novi početak za 30 obitelji koje će u svom gradu, svojoj županiji, svojoj Hrvatskoj, dobiti prigodu da žive, rade i ostanu ovdje. To je nešto što nas treba sve skupa veseliti. Dobro je da je Vlada RH izdvojila sredstva za ovakve projekte, dobro je što je Općina Lovran dala zemljište, osigurala infrastrukturu, jer to je jedina garancija da mladi ljudi ostanu ovdje, a ne da odlaze iz Hrvatske – rekao je Oleg Butković, ministar prometa, i naveo neke važne infrastrukturne projekte koje su u pripremi za PGŽ, ali i dodao da je s općinskim načelnikom govorio i o ulaganjima u pomorsko dobro, izgradnji rive, gdje je također Vlada spremni pomoći