Suradnja FMTU-a i Hubbazije

Poduzetničke ćakule u Opatiji: Održivi turizam dobra prilika za mlade poduzetnike

Aleksandra Kućel Ilić

Tamara Sergo, Nedjeljko Pinezić, Ines Milohnić i Vedrana Lisica Pavlović na jučerašnjoj "ćakuli" / Foto S. DRECHSLER

Tamara Sergo, Nedjeljko Pinezić, Ines Milohnić i Vedrana Lisica Pavlović na jučerašnjoj "ćakuli" / Foto S. DRECHSLER

Na prvoj panel raspravi pred okupljenim studentima o pojmu održivosti i njegovoj povezanosti s poduzetništvom i turizmom govorili su dr. sc. Ines Milohnić, Nedjeljko Pinezić i Tamara SergoIKA – Prve »Poduzetničke ćakule« na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki održane su jučer u organizaciji Centra za inovacije u turizmu Hubbazia iz Opatije i opatijskog fakulteta, a panel rasprava je nosila naziv »Održivost poduzetništva u turizmu«. Priliku da pred okupljenim studentima govore o pojmu održivosti i njegove povezanosti s poduzetništvom i turizmom na »gostujućim ćakulama« imali su dr. sc. Ines Milohnić, redovita profesorica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, između ostalog i nositeljica kolegija Poduzetnički menadžment održivog razvoja na poslijediplomskom doktorskom studiju »Menadžment održivog razvoja«, Nedjeljko Pinezić, čovjek koji je uza sve ostalo i dugogodišnji savjetnik-trener u projektima razvoja održivog turizma UNDP-a i USAID-a u zemljama Zapadnog Balkana, te Tamara Sergo, pročelnica za financije i proračun u Gradu Opatiji.


Korištenje održivosti


Da održivost znači i opstanak za budućnost, na koje se sve načine može ostvariti u konkretnoj lokalnoj zajednici kojoj pripadaju građani, kako je ostvariti kroz turističku destinaciju koju grade, a kako se održivost smije koristiti i kao društvo poduzetnika, moglo se saznati na panel raspravi koju je moderirala Vedrana Lisica Pavlović, dok je paneliste u uvodu predstavila prodekanica za poslovne odnose Elena Rudan.


– Moja današnja tema su rezultati istraživanja provedenog nad studentima ne samo našeg fakulteta u Iki, već i drugih fakulteta ekonomske grupacije, vezanog uz njihovu spremnost, motivaciju i sklonost da nakon fakulteta postanu poduzetnici te povezano uz to kakva znanja dobivaju na fakultetu. Otvoreno je pitanje je li dovoljno ohrabriti se i postati privatni poduzetnik, a rezultati istraživanja su zanimljivi i pokazali su da imamo još jako puno prostora za napredak, kako mi s institucijske strane, tako i naši mladi naraštaji – rekla je dr. sc. Ines Milohnić.


Studenti FMTU-a pozorno su slušali predavanje / Snimio S. DRECHSLER


Tema unutar teme
Nedo Pinezić je istaknuo da mu je velika čast i zadovoljstvo gostovati među budućim poduzetnicima u turizmu.


– Ovdje se zapravo radi o temi unutar teme jer govorimo o održivom turizmu te o održivom poduzetništvu u održivom turizmu. Zahtjevno je danas biti poduzetnik, uza sve nesigurnosti s kojima smo okruženi i vjerojatno mlad čovjek nema čvrstog oslonca za koji bi se uhvatio i pokrenuo poduzetničku djelatnost. Međutim, s druge strane održivi turizam mu daje dobru priliku, budući da starije generacije teže razumiju nova pravila igre. Mladi ljudi umreženi kroz digitalnu ekonomiju jako dobro znaju u kojem se pravcu dalje turizam razvija, a i generacijski su bliski novim, mladim putnicima. Cilj nam je da ohrabrimo mlade ljude, da se okuraže i da stečena znanja s fakulteta koriste na putu da postanu predvodnici održivog poduzetništva u održivom turizmu na Kvarneru – istaknuo je Pinezić.


Tijekom studenoga, »Poduzetničke ćakule« gostovat će na FMTU-u Opatija, prema najavi, uz još dvije vrlo zanimljive teme namijenjene ne samo budućim, već i postojećim poduzetnicima.