Arca Adriatica

Počela 12. Smotra i regata barki na jedra, porinuti obnovljeni kvarnerski guc i pasara

Marina Kirigin

Ponosni na obnovljeni guc iz 1933. – vlasnik Ermano Jedretić i brodograditelj Loris Rubinić / Foto Marina Kirigin

Ponosni na obnovljeni guc iz 1933. – vlasnik Ermano Jedretić i brodograditelj Loris Rubinić / Foto Marina Kirigin

Porinućem obnovljenog kvarnerskog guca iz 1933. i pasare izrađene prema originalnim nacrtima iz 1939. u sklopu Akademije tradicijske brodogradnje projekta Arca Adriatica, u Mošćeničkoj Dragi počela je popularna manifestacijaPorinućem obnovljenog kvarnerskog guca iz 1933. godine i novoizgrađene pasare izrađene prema originalnim nacrtima iz 1939. godine, napravljenih u sklopu Akademije tradicijske brodogradnje projekta Arca Adriatica, svečano je u Mošćeničkoj Dragi otvoreno 12. izdanje Smotre i regate tradicijskih barki na jedra – Mala barka – Arca Adriatica.


Kvarnerski guc koji je preko pola stoljeća »ležao« u baraki blizu mora i potpuno istrunuo, posljednjih osam godina u vlasništvu je Ermana Jedretića, koji nije skrivao sreću povodom jučerašnjeg porinuća njegove potpuno obnovljene barke u kojoj posebno mjesto ima izrezbareni grb grada iz kojeg dolazi – Brseča.


Mukotrpan posao


– Jako sam zadovoljan što mi je kroz ovaj projekt omogućena obnova barke. Obitelj smo koja je oduvijek vezana za more, ribolov i jedrenje tako da će barka itekako biti iskorištena. Preostaje dodati još neke detalje, ali onaj glavni posao obavio je brodograditelj Rubinić – rekao je Jedretić.
Foto Marina Kirigin


Brodograditelji obnovljenog kvarnerskog guca i novoizrađene pasare su Loris Rubinić i njegov sin Josip, kojima je uručeno i priznanje u znak zahvalnosti za ulaganje u maritimnu baštinu.


Loris Rubinić otkrio je kako je ovakva obnova izuzetno zahtjevan, mukotrpan posao na kojem je radio godinu dana, odnosno na svaku barku potroši oko šest mjeseci rada, a u izradi su mu se pridružili i učenici u Tehničkoj školi u Rijeci.


Prepoznati u Europi


Na otvorenju manifestacije posvećene moru okupljenima se obratio načelnik Mošćeničke Drage Riccardo Staraj, direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov, predsjednik Ekomuzeja Mošćenička Draga Robert Mohović i uime PGŽ-a Mladen Brajan.


Istaknuto je kako je Primorsko-goranska županija vodeći partner projekta koji je nastavak Male barke 2, a glavni cilj mu je zaštititi postojeću materijalnu i nematerijalnu pomorsku baštinu.


Ukupna vrijednost projekta, financiranog sredstvima programa INTERREG Italija – Hrvatska, iznosi više od 3 milijuna eura.


– Čast je danas ovdje biti u Mošćeničkoj Dragi s ljudima od mora, pod ovim tradicijskim jedrima.


I u ova zahtjevna vremena uspjeli smo organizirati ovu priredbu i zato vas molim da se pridržavamo epidemioloških mjera, a kako bismo mogli uživati u ova naredna tri dana… – rekao je Mohović.


Naveo je kako je ova draška manifestacija uvrštena u Europski dan pomorstva što je potvrda da je prepoznata u europskim okvirima.


Start regate u subotu u 14.30 sati


Manifestacija se nastavlja u subotu od 10 sati kada će u draškoj luci biti održana prezentacija i izložba tradicijskih barki koje sudjeluju na smotri i regati.


U 11 sati bit će omogućen razgled interpretacijskog centra ribarske i pomorske baštine »Kuća od mora«, a tijekom dana u ugostiteljskim objektima bit će ponuđena gastroponuda, odnosno meni Mala barka.


U 13 sati uslijedit će opremanje plovila, a u 14.30 sati startat će regata.


U popodnevnim satima održat će se sajam eko-etnoproizvoda, a navečer je na rasporedu fešta uz nastup trija Asi i Ćakule s paraventa te podjela priznanja najuspješnijim jedriličarima na tradicijskim barkama.


Program manifestacije nastavlja se i u nedjelju.