Poklon

Po vrhovima Učke i Ćićarije: Otvorena nova planinarska obilaznica

Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Ova planinarska obilaznica je »mlađa sestra« Opatijske planinarske obilaznice, a novost ove je što smo njome zahvatili dio Ćićarije.Planinarska obilaznica »Po vrhovima Učke i Ćićarije« svečano je jučer otvorena u Centru za posjetitelje Poklon u nazočnosti 50-ak planinara i uzvanika, a u povodu 70. obljetnice Planinarskog društva »Opatija« te 145. obljetnice organiziranog planinarstva u Istri.


Riječ je o točkastoj obilaznici, bez zadane trase, koja obuhvaća 16 kontrolnih točaka na području Parka prirode »Učka«, od čega 14 vrhova, greben Plašćenicu i Planinarski dom »Poklon«, koji je centralna točka: nastojalo se upravo adekvatno planinarski valorizirati specifičan položaj Poklona i sam Planinarski dom »Poklon«, koji su idealno planinarsko ishodište prema grebenu Učke i grebenu Ćićarije.


Sve su kontrolne točke unutar 2 i pol sata hoda. Gotovo svi vrhovi prvorazredni su vidikovci, među njima se posebno izdvajaju Lužinski breg, Vojak i Ošalj vrh, a po atraktivnosti treba izdvojiti i Suhi vrh, Šebrn te stazu Tihoraja Jelušića na gudurama Brložnika, rečeno je na jučerašnjoj svečanosti nakon koje su krenule dvije planinarske ture putevima nove obilaznice.
– Ova planinarska obilaznica je »mlađa sestra« naše prve prve planinarske obilaznice, Opatijske planinarske obilaznice, a novost ove je što smo njome zahvatili dio Ćićarije. Planinari jako vole prolaziti obilaznice jer na taj način dobivaju putokaze što bi bilo vrijedno obići u različitim krajevima Hrvatske, a što bi teško znali da samostalno istražuju.


To je zapravo najbolji način upoznavanja šire regije. U ovoj obilaznici ima vrhova koji su nanovo markirani ili su obnovljeni stari putevi koji se do sada nisu koristili pa će onda biti zanimljiva ne samo planinarima na nacionalnoj razini, nego i na lokalnoj, jer će moći upoznati neke manje poznate kutke Učke i Ćićarije – rekla je predsjednica Planinarskog društva Opatija Ivana Eterović na svečanosti otvaranja obilaznice i dodala kako u ovoj za njih posebno aktivnoj, svečarskoj godini planiraju još dvije aktivnosti – svačanu Skupštinu i prigodno predstavljanje monografije o radu društva, što će se održati u Centru Gervais u Opatiji 9. prosinca.


Na jučerašnjoj svečanosti, na kojoj je predstavljen i Vodič i dnevnik nove obilaznice, govorili su i zamjenica gradonačelnika Opatije Kristina Đukić te predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza, Komisije za planinarske puteve HPS-a, Istarskog planinarskog saveza, JU Park prirode Učka i Boris Petrić, idejni začetnik obilaznice, koji se zahvalio svima koji su bili uključeni u rad na obilaznici i dnevniku.