Ljubitelji prirode

Planinarsko društvo Opatija: Izleti, obilježavanje staza, fotoizložba…

Aleksandra Kućel Ilić

Članovi PD-a Opatija na otvorenju izložbe u Planinarskom domu Poklon

Članovi PD-a Opatija na otvorenju izložbe u Planinarskom domu Poklon

U Domu Poklon otvorena je izložba planinarskih fotografija, odabranih radova pristiglih na fotonatječaj s temom »Priroda«Planinarsko društvo Opatija, koje okuplja planinare i zaljubljenike u prirodu svih uzrasta te surađuje s brojnim drugim društvima i udrugama, ubraja se među vrlo aktivna društva, a osim što organiziraju izlete i planinarske pohode, velik trud ulažu i u održavanje i obilježavanje staza i putova na Učki i Ćićariji.


Zanimljivo je da održavaju čak 26 planinarskih putova, a kako ističu, najveći ponos im predstavlja Opatijska planinarska obilaznica, otvorena 2014. godine. Ona je uokvirila atraktivne planinarske mogućnosti liburnijskog zaleđa u jedinstvenu kružnu planinarsku obilaznicu.


Važan im je i rad s mladima te su 2016. godine s uspjehom organizirali prvu malu planinarsku školu. U ovoj priči se ne mogu zaobići niti napori oko Planinarskog doma Poklon, temeljito obnovljenog 2014. godine. To je prostor za održavanje brojnih manifestacija, a najnovija je bila u rujnu ove godine.
U Domu Poklon, kao što je bilo najavljeno, otvorena je izložba planinarskih fotografija, odabranih radova pristiglih na fotonatječaj s temom »Priroda«.


Natječaj je za članove HPS-a trajao od druge polovice veljače do 28. ožujka i organizirao ga je PD Opatija kojemu je ovo bila 16. izložba koju su organizirali u domu smještenom na prijevoju Poklon između Učke i Ćićarije, javili su iz PD-a Opatija.


Ovjekovječeni detalji


Izložbu je otvorio dopredsjednik PD-a Opatija Igor Eškinja koji je tom prigodom predstavio radove i autore fotografija. Rajka Lovreković potpisuje dva rada, detalj Učke sa staze svetog Šimuna i Vretenac. Rajka Lovreković je aktivna članica PD-a Opatija, kao i Milivoj Filipović, vodič, markacist, domar i dugogodišnji pratitelj događanja u PD-u Opatija.


On je objektivom u Golubinjaku ovjekovječio detalj sa stabla jele stare više od 200 godina, kao i borbu stabla i bure na otoku Cresu s pogledom na Velebit.


Predstavljajući odabrane radove Rade Markovića, člana PD-a Duga, Pogled s Kize na Dabarske kukove i Zingarellu/Cingarelu (detalj slapa kod Momjana), Eškinja je preporučio posjetiteljima izložbe posjet Cingareli, tom još uvijek nedovoljno istraženom dijelu Istre, dodavši i kao zanimljivost da se s jednog od bregova može vidjeti i Trst.


– Oni su naša budućnost. Prvi put izlažu svoje radove. Iako nisu punoljetni, završili su obje naše škole: Malu planinarsku školu i Opću planinarsku školu – tim je riječima Eškinja najavio radove sestre i brata Sušanj, Diane i Leona, aktivnih članova PD-a Opatija.


Dianin rad naziva »Kad ti prifali dreva za oganj« nastao je na stazi prema Munskom Orjaku s pogledom uvis prema krošnjama koje su neobično, ali vrlo čvrsto držale dio drugog stabla. Na istoj stazi brat Leon objektivom je ovjekovječio gnijezdo isprepleteno od grančica, zanimljivog i humorističnog naziva »Iznajmljujem garsonijeru«.


Prigodni darovi


Cvijet u kamenu – runolist s Velikog Zavižana, Alpski pašnjaci i Pozdrav proljeću – Velika sjenica, fotografije su kojima se predstavila Melita Tuhtan, aktivna članica PD-a Opatija.


Njoj, kao i ostalim autorima, Eškinja je uime PD-a Opatija, čestitajući uručio prigodne darove te najavio da izložba ostaje otvorena do daljnjega, odnosno moći će se pogledati vikendom u redovno vrijeme kada je otvoren Dom Poklon.


– Zaključno, apostrofirajući Andrea Kertesza da nije važna abeceda, nego je važno što pišete, što izražavate, možemo reći da ista stvar vrijedi i za fotografiju.


Na tom tragu, fotografije predstavljene na ovoj izložbi dokumentiraju putovanje kroz život, nadahnjuju našu maštu i djeluju kao prekrasno sredstvo za motivaciju za pokretom, za istraživanjem onoga što nam je »nadohvat ruke« – naveli su iz opatijskog planinarskog društva u kojemu se danas nalazi tristotinjak članova.