KRAJ ATRAKCIJE

Velika opatijska izložba sutra zatvara vrata: Picasso i Miró privukli 8.000 ljudi

Aleksandra Kućel Ilić

Opatiju su zbog izložbe pohodili mnogi ljubitelji umjetnosti / Foto M. GRACIN

Opatiju su zbog izložbe pohodili mnogi ljubitelji umjetnosti / Foto M. GRACIN

Ono što ovdje postiže maleni paviljon kakav je »Juraj Šporer«, s ulaskom koji se naplaćuje, ne postižu neki muzeji sa slobodnim ulaskom – rekao je ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante DeškovićOPATIJA – Izložba koja je pobudila značajan interes javnosti, a na kojoj se mogu pogledati originalni radovi Pabla Picassa i Joana Miróa u Opatiji, u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer«, zatvorit će se sutra, u nedjelju 10. listopada. Mali izložbeni prostor ugostio je veliku izložbu, a je li postigla uspjeh kakav se priželjkivalo, pitali smo ravnatelja Festivala Opatija Ernija Gigantea Deškovića.– Zadovoljan sam jer smo ostvarili ciljeve koje smo si zacrtali. Nakon što smo uspješno vratili velika međunarodna glazbena imena na Ljetnu pozornicu i time podigli atraktivnost našeg programa i cijele Opatije kao destinacije, odlučili smo učiniti isto sa »Šporerom«. Točnije, tijekom ljetnih mjeseci imati izložbe renomiranih svjetskih imena koje privlače posjetitelje, koje nisu namijenjene za jedan uzak krug ljudi i za koje će biti spremni platiti ulaznicu kao što bi to učinili drugdje u Europi. Krenuli smo u to u suradnji s IPL Artom i gospođom Ivom Piglić Lazić te se kao prvu izložbu takvog tipa odlučili za dva superatraktivna imena: Pablo Picasso i Joan Miró. Takav tip izložbe je dosad bio rezerviran za veće gradove s boljom izložbenom infrastrukturom, stoga nam je bilo važno pokazati da je to i ovdje moguće. Kao što vidite, uspjeli smo u tome, posao je dobro odrađen, ali nije bilo lako. Samo jedan primjer, »Šporer« je malen te smo ga za ovu priliku morali pregrađivati kako bismo uopće dobili prihvatljivu izložbenu površinu – rekao je Ernie Gigante Dešković.


Dva superatraktivna imena u "Šporeru" / Snimio Marko GRACIN

Dva superatraktivna imena u “Šporeru” / Snimio Marko GRACINNajavio je da je ostalo još vrlo malo vremena do njezinog zatvaranja te procijenio da će je do tada razgledati nešto manje od 8.000 ljudi.

– Bilo je tu mnogo Opatijaca, Riječana, osoba iz raznih dijelova Hrvatske koje su samo zbog nje dolazili u Opatiju, ali ipak najveći broj posjetitelja otpada na strance. Koliko je sve to ustvari dobro, možda bude jasnije ako se zna da ono što ovdje postiže maleni paviljon s ulazom koji se naplaćuje ne postižu neki muzeji sa slobodnim ulazom, a o reklami koju je ova izložba uz nekoliko velikih koncerata na Ljetnoj ovog ljeta dala destinaciji da ne govorimo. Također se involviralo i lokalno stanovništvo te su djeca imala radionice povezane s izložbom, a njihove radove, Picasso i Miró kroz oči djece, planiramo izložiti u foajeu centra »Gervais«. Izložbu je posjetilo i puno školskih grupa, kao i organiziranih grupa turista. Ukratko, moja ideja sa »Šporerom« je: ljeto za izložbe renomiranih svjetskih imena koja su magnet za posjetitelje; proljeće i jesen orijentirani prema vrijednim domaćim i lokalnim umjetnicima jer ovaj prostor mora biti i za njih; zima orijentirana prema adventskim događanjima jer je ovaj prostor s parkom ispred izvrstan za to. Čini mi se da smo za sada u tome uspješni i već smo krenuli s pripremama za sljedeću ovakvu izložbu za ljeto 2022. Još ne mogu o detaljima, ali iznova će to biti super atraktivno umjetničko ime i iznova će to biti nešto dosad neviđeno u Opatiji – zaključio je Gigante Dešković.