Pronađeno rješenje

Peticija ipak urodila plodom! Za dva do tri tjedna u Lovranu ponovo treći liječnički tim

Marina Kirigin

Na sastanku je dogovoreno da će se formirati treći tim za građane Lovrana. U međuvremenu će svi biti zbrinuti u ukupno 13 ordinacija na Liburniji, bez potrebe za prijenosom kartonaLOVRAN – Lovranci su i dalje »na nogama«, no jučer je postignut dogovor kojim bi kroz dva do tri tjedna ponovo trebao biti uspostavljen rad trećeg lovranskog liječničkog tima obiteljske medicine.


Naime, nakon zatvaranja ambulante i odlaska u mirovinu liječnice opće prakse u Lovranu, pokrenuta je peticija kojom se traži da zdravstveni sustav nađe rješenje i formira novi liječnički tim koji će nastaviti raditi u prostorijama Doma zdravlja u Lovranu, na lokaciji na kojoj je dosad radila dr. Dragana Marković. Peticija, čije je potpisivanje počelo prošlog tjedna, u samo 48 sati rezultirala je s više od 1.000 potpisa. Pokretač inicijative za formiranjem novog liječničkog tima na Facebook stranicama »Zdravlje za Lovran« zahvalio se svim volonterima koji su se uključili u akciju.


– O situaciji u Lovranu upoznati su i neki saborski zastupnici različitih političkih struja te su pokazali interes da pričaju o našoj situaciji na aktualnom satu. Hvala svima koji ste pomogli da se naš glas čuje. Bilo je ovo stresnih 48 sati, ali postigli smo to da nas se čuje. Nadam se da smo bili dovoljno glasni svi zajedno, da neće biti potrebe za daljnjim akcijama i da će Lovran dobiti liječničku skrb kakvu zaslužuje. Ako ne, nastavljamo s borbom – napisao je Damir Zuanović na Facebooku pojedinačno se zahvalivši volonterima, medijima koji su prenijeli priču iz Lovrana, ali i istaknuo angažman načelnika Bojana Simoniča koji je javno komentirao i apelirao za pomoć u rješavanju ovog lovranskog problema.


Hitan sastanak
Zbog svega navedenog, jučer je iza zatvorenih vrata, u uredu načelnika Općine Lovran, održan i hitan sastanak na kojem su se okupili predstavnici Primorsko-goranske županije, HZZO-a, Doma zdravlja i KoHOM-a – koordinacije hrvatske obiteljske medicine.


– Sastanak je bio konstruktivan. Imamo nacrt rješenja prema kojemu ćemo svi zajedno ići. Dobro je da smo se našli za istim stolom budući da neke administrativne stvari drugačije ne bismo mogli razriješiti. Imamo u vidu preuzimanje ordinacije – ono se neće desiti sutra, ali računamo da bi se to moglo dogoditi kroz dva do tri tjedna, što bi bio razumni rok da do toga dođe. Trenutno svi pacijenti koji su bez zdravstvene zaštite mogu kao hitnoću potražiti skrb kod bilo kojih ostalih ponuđenih liječnika, bez potrebe za promjenom liječničkog kartona. Promjena kartona nužna je samo kada se traže doznake – rekao je načelnik Simonič, a ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a Vladimir Mozetič dodao da su s ravnateljem regionalnog ureda HZZO-a Avelinom Baretićem i načelnikom Lovrana raspravili mogućnost rješavanja ovog problema.


– Mi kao Dom zdravlja smo u svakom slučaju spremni pomoći. Međutim, postoje određeni zakonski okviri zbog kojih to nije moglo biti učinjeno u prethodnom razdoblju. U dogovoru s HZZO-om će se ti administrativni/ugovorni izazovi riješiti i očekujemo da ćemo u idućih dva do tri tjedna imati rješenje, konkretno da ćemo imati tim koji će nastaviti zbrinjavati kao treći tim građane Lovrana, odnosno sve one koji su tu ordinaciju odabrali kao svoju. U međuvremenu će sva stanja, koja zahtijevaju zdravstvenu brigu, biti zbrinuta u ukupno 13 ordinacija koje se nalaze na Liburniji, bez potrebe za prijenosom kartona. Nakon toga, dolaskom novog tima, nastavit će se rad ovdje, u Lovranu.


Molimo za razumijevanje jer u ovom razdoblju trebao je dogovor s HZZO-om kako bi mogao postojati kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite, s obzirom na to da dosadašnja ordinacija nije bila u sastavu Doma zdravlja – rekao je Mozetič nakon sastanka na kojem je sudjelovao i voditelj regionalnog ureda HZZO-a Rijeka Avelino Baretić, predsjednik Odbora za zdravstvo PGŽ-a Leonardo Bressan i Silvia Hunjadi Korošec iz Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a.


Nije prvi slučaj


Lovranski slučaj u kojem je 2.000 pacijenata gotovo preko noći ostalo bez liječničkog tima nije prvi takav. Ponovio je to i načelnik Simonič, dodajući da je vrlo lako moguće da će se ovakvi slučajevi ponavljati i drugdje.


– Mislim da je vrijeme da se počne ulagati u budućnost, u specijalizacije liječnika. JLS-i i regionalne uprave zaista ulažu velika sredstva u najrazličitije stvari, ali ovo je nešto osnovno. Zbog starosne dobi liječnika morat ćemo o tome najozbiljnije razmišljati – rekao je Simonič i time otvorio priču o kroničnom nedostatku kadrova u zdravstvu, ali i mogućim odlascima liječnika na Liburniji u starosnu mirovinu.
– Ovdje se ne radi samo o liječnicima, nego o kompletnom zdravstvenom kadru. Dakle, nedostatak zdravstvenog kadra, odnosno općenito kadrovski problem, bit će jedan od ključnih problema s kojima ćemo se u budućem razdoblju »boriti«. Ponavljam, to nije posljedica nečega što je bilo jučer, nego prethodnih razdoblja. Trenutačno je u Domu zdravlja PGŽ-a 45 liječnika na specijalizaciji. To znači da umjesto njih u ordinacijama rade drugi ljudi, to znači da smo proteklih pet godina planirali što će se u idućih pet događati. Nažalost, prethodno vrijeme ne možemo vratiti, ali potrudit ćemo se premostiti ga – rekao je Mozetič.