Fondacija Casa Artusi

Pellegrino Artusi i talijansko kulinarsko ujedinjenje: U Opatiji otvorena zanimljiva izložba

Aleksandra Kućel Ilić

Specijaliteti iz kulinarske radionice »Vegetariando« / Foto MARKO GRACIN

Specijaliteti iz kulinarske radionice »Vegetariando« / Foto MARKO GRACIN

Zanimljivu izložbu je pratila i prigodna degustacija vegetarijanskih specijaliteta iz laboratorija - kulinarske radionice »Vegetariando«, koju vrlo uspješno i uz pohvale polaznika vodi Debora Voncina Ivanić



 


 


OPATIJA – Talijanska kuhinja dobra je za zdravlje i za očuvanje planeta – rekao je jučer u Opatiji Davide Bradanini, generalni konzul Italije u Rijeci na otvorenju izložbe Fondacije Casa Artusi »Pellegrino Artusi i talijansko kulinarsko ujedinjenje« u opatijskoj Villi Antonio gdje se nalazi sjedište Zajednice Talijana u Opatiji. Upravo je spomenuta zajednica, uz Generalni konzulat Italije u Rijeci, sudjelovala u organizaciji ovog događaja u okviru VII. izdanja manifestacije »Tjedan talijanske kuhinje u svijetu«, a budući da nije teško uživati u talijanskoj kuhinji koju vole u Hrvatskoj, ali i u cijelom svijetu, zanimljivu izložbu je pratila i prigodna degustacija vegetarijanskih specijaliteta iz laboratorija – kulinarske radionice »Vegetariando«, koju vrlo uspješno i uz pohvale polaznika vodi Debora Voncina Ivanić. Talijansko jelo par excellence »nastaje« polako, s doprinosima koji dolaze iz nekih davnih vremena i iz dalekih mjesta, moglo se čuti tijekom jučerašnje »priče o kulinarstvu«, priče o tome što zapravo znači »italiantaste«.


»Priča o kulinarstvu« imala je brojnu publiku / Snimio Marko GRACIN




– Artusi je prije svega kuharica, a potom ime stvarne osobe. To je, štoviše, naziv iznimne knjige koja je utemeljila modernu talijansku kuhinju. Petnaest izdanja u dvadeset godina, od 1891. do 1911. godine, revidirao je i uredio sam autor, a do danas je doživjela neprestano nova izdanja, kopije, piratstva i prijevode na mnoge jezike. Predstavljalo bi to nevjerojatan uspjeh za bilo koju knjigu, a kamoli za jednu kuharicu, za Obiteljski priručnik, kako to Znanost u kuhinji i umjetnost uživanja u dobroj hrani navodi na naslovnici. Upravo u tim riječima leži ključ njezina istovremeno neviđenog i neočekivanog uspjeha, utemeljenog na jednostavnoj i svima dostupnoj gastronomskoj listi te sažetog u trijadi higijena – ekonomičnost – dobar okus s naslovnice. Na tim temeljnim postavkama Artusi u 790 recepata stvara prvi gastronomski profil nacije kroz koji su se ogledali budući autori – rečeno je o izložbi koju je predstavila Sonja Kalafatović iz Zajednice Talijana Opatije.


U glazbenom je programu nastupila Alida Delcaro, a druženje se nastavilo uz gastronomske užitke i »čašicu razgovora«.