DOLAZI PROLJEĆE

Parkovi “živnuli”, u ožujku izbor najljepše kamelije u “Šporeru”

Aleksandra Kućel Ilić

Opatijska Udruga ljubitelja kamelija organizira izložbu natjecateljskog karaktera od 26. do 28. ožujka. Birat će se najljepši cvijet i stablo u vrtovima, o pobjedniku će glasovati žiri. Najljepši cvijet kamelije donesen u »Šporer« odabrat će publikaOPATIJA – Udruga ljubitelja kamelija Opatija, nakon što je prošlo, 12. izdanje Izložbe kamelija održano online, ove će godine u ožujku u opatijskom Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera, poštujući epidemiološke mjere, održati pravu izložbu uz izbor najljepših kamelija Opatijske rivijere. Kako su najavili iz ove udruge koja već duži niz godina djeluje na području Opatije i okolice te aktivno promiče kulturu uživanja u prelijepim cvjetovima kamelije, izložba natjecateljskog karaktera održat će se od 26. do 28. ožujka. Birat će se najljepši cvijet i stablo u vrtovima, pri čemu će o pobjedniku glasovati žiri, a najljepši cvijet kamelije donesen u »Šporer« odabrat će publika.


Kao i prošlih godina, da bi se sudjelovalo na natječaju kamelije, treba ranije slikati, najkasnije do 21. ožujka. Odradit će to stalni suradnici Udruge ljubitelja kamelija Opatija, Foto Luigi.


– Molimo sve zainteresirane s područja Liburnije da svoje kamelije prijave na telefon 051/271-491 ili osobno dođu u Foto Luigi gdje će se dogovoriti termin fotografiranja – poručili su iz ove udruge koja je tijekom godina, velikim brojem predavanja, edukacija, izleta i terenskih akcija sadnje donatorskih kamelija u opatijskim parkovima, dala doprinos širenju kulture prepoznavanja, štovanja i uzgoja ovog cvijeta koji je jedan od povijesnih simbola grada Opatije.


Rascvjetale ljepotice
– Veseli nas što ćemo ponovo moći pokazati svu raskoš i ljepotu opatijskih kamelija i pridonijeti razvoju kulture uživanja u ovim predivnim, nježnim biljkama – rekla je Mira Shalabi, predsjednica Udruge ljubitelja kamelija Opatija te dodala da se pristupnica za nove članove nalazi na web-stranici www.kamelija-opatija.com.Nakon dugačkog kišnog razdoblja, ali i niza hladnijih dana, temperatura se u Opatiji posljednjih dana podigla na više od 20 stupnjeva Celzijevih pa su i mnogobrojne zelene površine »živnule« te se u zraku osjeća miris proljeća. Grmovi kamelija, kojima Opatija obiluje, iz dana u dan sve su bogatiji rascvjetalim ljepoticama, a priču o pogodnostima klime na Opatijskoj rivijeri još dodatno nadopunjuju i mimoze. Ranije su vrste već uglavnom ocvale, no još uvijek ima i onih vrsta koje su ususret proljeću pune mirisa i nježnih žutih cvjetova. Topliji dani okupani suncem, osim što mame šetače koji svaki slobodan trenutak nastoje iskoristiti za šetnju po parkovima i uz lungomare, djelatnicima Parkova, koji se brinu za sve zelene površine iz programa redovnog održavanja Grada Opatije, donose dane intenzivne brige za zeleno blago.


Prema riječima Hermine Brajković iz opatijskih Parkova, posla ima tijekom cijele godine, a sada su na snazi redovni vrtlarski poslovi. U tijeku je orezivanje bilja, a cvjetne gredice se okopavaju, plijeve i čiste. Vrijeme je također i za potrebnu zaštitu bilja, a nešto kasnije će uslijediti i prihrana te sadnja biljnog materijala.


Nove palme


Cvatu kamelije, cvatu mimoze i ljubitelji cvijeća uživaju u ljepotama prizora kojima se Opatija diči, velike pohvale upućuju i zbog povratka klupa oko rotonde ispred Ville Angioline, no s druge strane upozoravaju i na situaciju koja nije promakla istinskim zaljubljenicima u vegetaciju. Naime, drvored palmi uz glavnu prometnicu u Opatiji je uslijed bolesti koje su napale palme morao biti prorijeđen. Pitali smo nadležne iz Parkova hoće li se na upražnjena mjesta posaditi nove palme te dobili odgovor da su palme već naručene i upravo je započela njihova sadnja. Također, uz ostalo će se obnoviti i grmovi šimšira u parteru ispred Ville Angioline. Zdrave se palme inače ovih dana orezuju, baš kao i biljne kulture na trgu uz gradsku tržnicu te u parku Tomaševac.Ako sušni period potraje, a prema prognozi se u idućih desetak dana ne očekuju oborine, u Parkovima najavljuju da će se tada čak morati početi zalijevati kako zelenome i cvjetnome blagu baš ništa ne bi nedostajalo.


Uz sve poznate opatijske perivoje, podsjećaju i na Amerikanske vrtove koji su osim ponedjeljkom za posjetitelje izvan sezone otvoreni od 9 do 14 sati, a budući da uz ostalo predstavljaju i »carstvo ruža«, u danima koji su pred nama, kad ruže budu u punom cvatu, predstavljat će još jednu od atrakcija i svi su zaljubljenici u cvijeće, ali i prekrasan pogled na Kvarner koji se pruža s ove jedinstvene lokacije, pozvani na razgled i otkrivanje donedavno skrivenih opatijskih tajni. Provesti dio dana uživajući u mirisu ruža, a zatim prošetati uz more,ili pak po šumskom šetalištu Carmen Sylva ne košta ništa, a nakon mnogih dana provedenih u zatvorenom ambijentu – znači mnogo.


Opatijska kolajnica


Tijekom prošle godine afirmaciji opatijske perivojne baštine doprinos je dao i novi tematski put Opatijska kolajnica u okvirima projekta Opatija Park 2020., posvećenog obilježavanju dviju visokih obljetnica: 175 godina opatijske perivojne arhitekture te 70 godina kontinuiranog institucionalnog održavanja perivoja, odnosno tvrtke Parkovi. U Opatijskoj kolajnici nalazi se deset posebnih zelenih kutaka Opatije, a to su park Angiolina, park sv. Jakova, perivojni trg na Slatini kod fontane, Esperia, Amerikanski vrtovi, park Margarita, Imperial, perivoj u Ulici Vladimira Nazora, park Drage Gervaisa i Bulgaria. O bogatstvu svake od zelenih oaza svjedoče i informativne table koje su postavljene tijekom prošle godine.