Svi na Učku!

Otvoreni dan Ornitološkog kampa Učka 2022.

Marina Kirigin

Ornitološki kamp na Učki / Snimio Mateo LEVAK

Ornitološki kamp na Učki / Snimio Mateo LEVAK

Kamp se održava od 15. kolovoza do 4. rujna na lokvi Rovozna koja se nalazi na istočnim obroncima Učke, iznad Mošćenica i Svete Jelene 


 


 
 


UČKA – U srijedu, 24. kolovoza, od 16 do 19 sati, održat će se Otvoreni dan Ornitološkog kampa Učka 2022. Kamp se održava od 15. kolovoza do 4. rujna na lokvi Rovozna koja se nalazi na istočnim obroncima Učke, iznad Mošćenica i Svete Jelene. Kamp, sedamnaestu godinu zaredom, organizira Udruga BIOM u suradnji s Parkom prirode Učka, a ove se godine kamp odvija u sklopu međunarodnog projekta DinAlpConnect.


– Misija ovog kampa, u kojem sudjeluju volonteri iz Hrvatske i inozemstva, istraživanje je selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje lokalnog sastava vrsta ptica. Službeni prstenovači Udruge Biom u okolici lokve podižu ornitološke mreže te uhvaćenim jedinkama ptica uzimaju mjere, određuju vrstu, spol i starost te im stavljaju prsten. Tako uhvaćene ptice se puštaju u najkraćem mogućem vremenu, a njihova sigurnost je na prvom mjestu, istaknuli su organizatori kampa. Tijekom Otvorenog dana, posjetitelji će se u pratnji ornitologa, upoznati s lokalnim gnjezdaricama, ali i s vrstama pticama koje lokalitet lokve Rovozna koriste kao svoje jesensko odmaralište na početku selidbe. Također će biti predstavljena i demonstrirana metoda prstenovanja ptica te će posjetitelji moći čuti i nešto više o bioraznolikosti ovog područja, a posebno o vrstama biljaka i životinja koje ovdje obitavaju.