19. izdanje

Otvoren Festival čokolade: Opatija živi svoju čokoladnu bajku

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola Blagojević

Crveni tepih koji vodi do glavne oaze slatkih užitaka u Centru Gervais već od prvih minuta ugostio je pravo more zaljubljenika u slatkiše svih uzrasta



Opatija je odjenula elegantno čokoladno ruho i tijekom danas otvorenog, 19. po redu i najstarijeg hrvatskog Festivala čokolade u dane vikenda sve do nedjelje, uz brojne izlagače i još brojnije posjetitelje, živi svoju čokoladnu bajku.


Foto galerija: Otvorenje Festivala čokolade u Opatiji Foto: Nikola Blagojević


Iz godine u godinu sve je poznatija i kao čokoladni grad, zanimljivo odredište za sve čokoholičare i one koji će to tek postati, a crveni tepih koji vodi do glavne oaze slatkih užitaka u Centru Gervais već od prvih minuta nakon što je Festival otvoren ugostio je pravo more zaljubljenika u slatkiše svih uzrasta.





– Najviše volim čokoladu u kombinaciji s narančom i općenito mi se sviđa kombinacija čokolade i voća. A zbog brige oko zdravlja, sve me više zanimaju tamnije čokolade, s plus 75 posto kakaovca – otkrio je danas u Gervaisu jedan od prvih posjetitelja čoko-priče, opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.


Injekcija pozitive


Iz Crikvenice je na višesatni izlet u Opatiju došla veća grupa umirovljenica i dok su se zadovoljno nakon šetnje uz more i obilaska ovogodišnje čokoladne ponude fotografirale ispred Gervaisa, najveselijeg današnjeg čokoladnog trga, nisu krile svoje oduševljenje zbog ove “injekcije pozitive” koju im je pružilo druženje uz pokoji čokolatin.



– Tko možda ne smije jesti čokoladu i slatkiše, bolje je da niti ne ulazi u Gervais, jer iskušenju je jednostavno nemoguće odoljeti – priznala je Dženana Hašimbegović koja je zajedno s prijateljicama prvi puta na opatijskom Festivalu čokolade i u Crikvenicu će se vratiti puna dojmova i o Opatiji i o nezaboravnom čoko-iskustvu.


Unutar Gervaisa, najviše je gužve bilo ispred onih štandova gdje se “slatki grijeh” mogao degustirati. Tako se prava “primamljiva hrpica iz snova” našla na jednom štandu čoko majstora iz Sesveta koji su se pohvalili ručnom obradom čokolade i novim proizvodima posvećenima detaljima iz hrvatske povijesti, ali i gradu domaćinu – Opatiji…



– Dolazimo svake godine, a posjećenost je iz godine u godinu sve bolja. Osmislili smo i poseban paketić nazvan “S ljubavlju iz Opatije” i u njemu se mogu degustirati naši različiti proizvodi – rekla je Anđela Božajić, jedna od brojnih izlagačica.


Ugođaj fenomenalan


Bračni par iz Ljubljane, Kristina i Boško Prošić, novi su u svijetu proizvodnje čokoladnih delicija, a zanimljivo je da su u svojoj trogodišnjoj karijeri, ove godine već treći puta na Festivalu čokolade u Opatiji koji se ne propušta.



– Ugođaj je fenomenalan, ljudi su jako ljubazni, a veseli nas i dobar posjet. Radimo jako specifične čokolatine, kombiniramo lješnjak i ružmarin, kadulju i karamel, bučine sjemenke i maline i sve radimo od prirodnih sastojaka i s prirodnim bojama.


Za Božić smo pripremili čokoladne božićne table s lješnjacima i začinima. Zainteresirani mogu sami iskreirati bombonijeru od čokolatina iz naše ponude koje sami izaberu – objasnila je Kristina Prošić koja svoj čokoladni posao vodi zajedno sa suprugom Boškom.


Zabilježeni slatki razgovori su samo kratak presjek kroz bogat trodnevni program prepun doživljaja, s nikad većim brojem radionica i interaktivnih sadržaja, a pored čokoladne čarolije iz Gervaisa i ispred njega, po prigodnu dozu “čoko iskustva” može se još sutra i preksutra otići i u Kulturni dom Zora, u UP Jurja Šporera gdje je smještena Tvornica čokolade Vilma ili u opatijsku tvornicu čokolade – Milenij Choco svijet u hotelu Continental, gdje se održavaju radionice personaliziranja čokolade i zabavne “chococrash” radionice.


Također, opatijski hoteli i kavane pripremili su prave čokoladne poslastice – od toplih napitaka i čokoladnih koktela do deserata koji spajaju tradiciju i suvremenost, u ponudi je i “choco wellness i SPA” uz čokoladne masaže, te organizatori iz TZ grada Opatije sasvim opravdano očekuju da će ovogodišnji festival biti u društvu najposjećenijih opatijskih manifestacija..