Oporba: Kirigin je davao lažna obećanja

Aleksandra Kućel Ilić

Već smo se i ranije uvjerili da od izbornih obećanja novoga gradonačelnika neće biti ništa, a to je dokazao na prvom testu – 1.000 sati besplatnog parkiranja – uputila je kritiku Vera AničićOPATIJA – Vijećnici Kluba nezavisnih vijećnika izabranih s Nezavisne liste Ive Dujmića – Vera Aničić, Zorica Sergo i Vladimir Brnečić – osvrnuli su se na prvih 100 dana mandata novog gradonačelnika Opatije. Pressicu su sazvali uoči održavanja sjednice Gradskog vijeća Opatije zakazane za idući utorak budući da na njoj, kako su najavili, planiraju biti »vrlo aktivna, ali konstruktivna oporba«.


– Danas bismo se, prije svega, htjeli osvrnuti na prvih 100 dana mandata Fernanda Kirigina u kojima do sada nismo vidjeli ništa. Jedino čime se gradonačelnik može pohvaliti jesu apstraktni termini poput: »pokrenuta izrada idejnog rješenja«, »započeti planovi«, »osnovan radni tim« i »pokrenuto rješavanje imovinsko-pravnih odnosa«. Već smo se i ranije uvjerili da od njegovih izbornih obećanja neće biti ništa, a to je dokazao na prvom testu – 1.000 sati besplatnog parkiranja – uputila je kritiku Vera Aničić.


Izmjena dobre prakse


Nadovezao se vijećnik Vladimir Brnečić, bivši predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Opatija 21, koji smatra da je aktualni gradonačelnik u predizbornoj kampanji davao lažna obećanja.
– Odmah ćemo uvesti do 1.000 sati besplatnog parkiranja za Opatijce, a kada se završe nove garaže i stvore nova mjesta, to će nam omogućiti i da rasteretimo ulice u centru koje se sada koriste za javni parking – govorio je Kirigin uoči izbora. Uvidom u izmijenjene Opće parkirne uvjete ne samo da nije uveo besplatnih 1.000 sati, već je odlučio izmijeniti dosadašnju dobru praksu besplatnog jednog sata dnevno i besplatan parking vikendima u zimskim periodima. Novi režim od navodnih 1.042 sata građane će po Kiriginovim uvjetima koštati 120 kuna godišnje, što nije uvođenje nikakvih pogodnosti nego poskupljenje od 120 posto – rekao je Brnečić i dodao da će uvođenje novih uvjeta parkiranja, ako ih Vijeće izglasa, dovesti do troškova zamjene tabela, preinake programa i parkirnih automata te smatra da javnost treba biti upoznata s time koliko će sve to koštati.


Politička predstava


Zorica Sergo govorila je na temu rebalansa proračuna koji također slijedi na sjednici GV-a.


– Grad Opatija je 2020. ostvario pozitivan financijski rezultat veći od 23 milijuna kuna, od kojih je 9,7 milijuna nenamjenskih sredstava. Aktualni gradonačelnik održao je prije dva mjeseca političku predstavu na kojoj je medijima senzacionalistički izjavio da je opatijski proračun u jako lošem stanju te da nedostaje oko šest i pol milijuna kuna da bi se »zatvorio« prošlogodišnji proračun. Prijedlog rebalansa pokazao je suprotno. Grad Opatija jako dobro financijski stoji, a tome ide u prilog činjenica da je proračunom osigurano dodatnih milijun kuna za poticaje zapošljavanja i više stotina tisuća kuna za pripremu dokumentacije za razne najavljene projekte. Kroz predloženi rebalans proračuna »raspoređeno« je 9,7 milijuna nenamjenskih sredstava, a to pokazuje da je prošla vlast itekako znala voditi gradsku blagajnu i odgovoran rad gradonačelnika Ive Dujmića – zaključila je Sergo.