Mjesec zdravlja

Općina Matulji sufinancira tri preventivna pregleda za starije od 40 godina

Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Sufinancirat će preventivne preglede Color dopplera karotida (vrata), vena ili arterija ruku/nogu, ultrazvuk abdomena, prsa, štitnjače ili prostate i ginekološki pregled za ženeOpćina Matulji ove jeseni nastavlja sa sufinanciranjem preventivnih zdravstvenih pregleda za građane u sklopu programa “Mjesec zdravlja”. Osim sufinanciranja zdravstvenih pregleda održat će se i radionica u Hangaru u organizaciji Udruge Malenica te pokazni trening nordijskog hodanja pod vodstvom Kluba za športsku rekreaciju Gorovo.


U sklopu Mjeseca zdravlja, od 11. do 29. listopada, Općina Matulji sufinancirati će preventivne zdravstvene preglede za žitelje Općine starije od 40 godina i to preventivne preglede Color dopplera karotida (vrata), vena ili arterija ruku/nogu, ultrazvuk abdomena, prsa, štitnjače ili prostate i ginekološki pregled za žene.


Color doppler moći će se obaviti u Poliklinici Kantrida – Dental, a cijena kojega će za korisnika biti 40 kuna, dok je ostatak od 180 kuna sufiunanciran od strane Općine Matulji.
Ultrazvuk je ponuđen u istoj ustanovi, a cijena za korisnika biti će 20 kuna, dok 130 kuna po korisniku sufunancira Općina.


Ginekološki pregled


Ginekološki pregled žene će moći obaviti u Poliklinici Salamon u Opatiji, a trošak korisnika usluge je 170 kuna, dok Općina Matulji pregled po korisniku sufinancira u iznosu od 350 kuna.


Zahtjevi za ove preglede podnose se online putem obrasca na web stranici Općine Matulji (rubrika “obrasci”), a iznimno će se primati i u pisarnici Općine Matulji.


Zahtjevi za sufinanciranje pregleda Color Dopplerom primat će se od 11. do 15. listopada, za pregled ultrazvukom od 18. do 22. listopada, a za ginekološki pregled od 25. do 29. listopada.


Broj sufinanciranih pregleda je ograničen planiranim sredstvima u Proračunu Općine Matulji što znači da će se zahtjevi zaprimati i odobravati po redu dolaska korisnika i predaje zahtjeva za sufinanciranje, a sve do iskorištenja planiranih sredstava.


Radionica i nordijsko hodanje


U Mjesecu zdravlja održat će se i radionica u organizaciji Udruge Malenica.


Tema radionice biti će “Psihološka priprema za novu pandemijsku zimu”, a održat će se u četvrtak (21. listopada) u 18 sati u Društvenom domu Hangar.


Kroz ovo interaktivno predavanje sudionici će imati priliku saznati što nam govore istraživanja o posljedicama pandemije koronavirusa na psihičko zdravlje ljudi, objasnila je na konferenciji za novinare Tamara Sremec iz Udruge Malenica.


U subotu (23. listopada) svi zainteresirani moći će, uz prethodnu prijavu, sudjelovati u treningu nordijskog hodanja pod vodstvom KŠR Gorovo i Dalibora Korenića.


Start će biti u 10 sati, a šetati će se povijesnim šetnicama Općine Matulji. Točna ruta biti će određena nekoliko dana ranije, a ovisiti će o vremenskim prilikama.


Prijave za nordijsko hodanje će se zaprimati do 22. listopada putem obrasca koji svi zainteresirani mogu poslati na e-mail adresu [email protected], istaknuto je na konferenciji za novinare na kojoj su prisustvovali načelnik Matulja Vedran Kinkela, pročelnik Danijel Jerman, te Dalibor Korenić i Tamara Sremec.