Posebni spremnici

Općina Matulji krenula s podjelom 340 kompostera

Marina Kirigin

Foto: M. KIRIGIN

Foto: M. KIRIGIN

Nabavom spremnika za kompostiranje u koji se odlaže biorazgradivi otpad očekuje se smanjenje količine nastalog miješanog komunalnog otpada koji se dalje prosljeđuje na obradu te time i smanjenje troškova svakom korisniku koji koristi komposterMATULJI – Dodjela kompostera korisnicima s područja Općine Matulji započela je jučer ispred Upravne zgrade Komunalca u Jurdanima, a prvi koji je preuzeo svoju komposteru bio je Matuljac Radivoj Sušanj. Općina Matulji osigurala je financijska sredstva u iznosu oko 80.000 kuna kojima je Komunalac nabavio 340 kompostera za korisnike s područja Matulja. Nabavom spremnika za kompostiranje u koji se odlaže biorazgradivi otpad očekuje se smanjenje količine nastalog miješanog komunalnog otpada koji se dalje prosljeđuje na obradu te time i smanjenje troškova za odlaganje otpada svakom korisniku koji koristi komposter, naglašeno je na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali direktor Komunalca Ervino Mrak i načelnik Matulja Mario Ćiković.


Mrak je naveo da akcija nabave i podjele kompostera traje već duže vrijeme, da je anketom utvrđen interes korisnika za komposterama na području Liburnije te je interes pokazalo oko 1.500 korisnika. Na području Općine Matulji ovo je druga akcija podjele kompostera, a u prvom krugu podijeljeno je 200 kompostera. Dodao je da je još potrebno napraviti kompostanu i sortirnicu, da se kompostana za cijelo područje Liburnije planira realizirati u blizini Osojnice te da su pripreme za to u tijeku.


Načelnik Ćiković najavio je da za mjesec i pol dana kreće isporuka 3.400 kanti za selektivni otpad, onih kanti koji će zamijeniti dosadašnje narančaste vrećice za odlaganje korisnog otpada, a naveo je i da je u sanaciju Osojnice u protekle tri godine uloženo 24 milijuna kuna.
Djelatnici Komunalca će kontaktirati prijavljene korisnike redoslijedom zaprimanja prijava, na ostavljene podatke kontakta i obavijestiti ih o načinu preuzimanja kompostera. Prilikom preuzimanja potrebno je potpisati Izjavu o preuzimanju i uz sebe je potrebno imati i potvrdu o OIB-u. Komposteri će se preuzimati u Komunalcu u vremenu od 8 do 14 sati. Komposteri su zapremine 400 litara, u originalnom pakiranju manjih dimenzija koje se jednostavno može preuzeti i prevesti u osobnom automobilu, istaknuto je na konferenciji za novinare.