Park Sv. Jakova

Opatijska fontana se zapjenila, netko je ulio deterdžent i razbio joj rub

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Nadležni ne znaju na koji je način došlo do oštećenja fontane te najavljuju renoviranje tog dijela spomenikaJe li fontana u Parku svetog Jakova dobila snježni omotač? Što se dogodilo ovom spomeniku koji predstavlja božanstva Heliosa i Selenu kao alegoriju dana i noći?


Neobičan prizor koji je u ponedjeljak pružao jedan od simbola Opatije iz daljine je izgledao doista nespojivo s temperaturama zraka koje su se penjale do visokih 19 Celzijevih stupnjeva.


Činilo se da je opatijsku fontanu okovala ledena čarolija, no još se jednom potvrdilo da stvari ne moraju baš uvijek biti onakve kakvima se čine na prvi pogled.

Odnosno, ovaj je spomenik kulture, kako smo čuli od upućenih, još od prošlog vikenda, pretpostavlja se nečijim »dišpetom«, okupan deterdžentom za pranje suđa.


Gusta bijela pjena


Budući da voda iz fontane stalno teče, simbolizirajući prolaznost svega, »kemija« je učinila svoje i stvarala se gusta bijela pjena koja je zbunila ne samo prolaznike, a u ponedjeljak i veću grupu američkih turista, već i »lokalce«, pogotovo golubove navikle na turu kupanja u fontani.


Radoznali i uvijek dobrog apetita, golubovi su hrabro degustirali ovaj neobični »pjenušac«, ali im okus, sudeći po reakciji, nije bio za preporuku i nisu se vraćali po repete.


Foto Aleksandra Kućel Ilić


Uz ovaj »pjena party« oko fontane, zabilježili smo, nažalost, i oštećenje na dijelu ruba ove lijepe kamene fontane koja dominira parkom i u čiju se restauraciju, budući da je stara 132 godine, ulažu značajna sredstva i u Opatiji je jedan od najčešće fotografiranih motiva…


Foto Aleksandra Kućel Ilić


Iz razgovora s nadležnima za održavanje parkova, pa tako i spomenute fontane, saznali smo da su se slične nepodopštine »iz dišpeta« znale događati i ranije. Također, nadležni kažu i da nije poznato na koji je način došlo do fizičkog oštećenja fontane te najavljuju renoviranje tog dijela spomenika.


Uskoro sanacija


– Već nam se i ranije događalo da nepoznate osobe iz nekog dišpeta ubace deterdžent u fontanu. Izašli smo na teren i riješili ovaj problem pa je izgled fontane sada uobičajen i više nema pjene. Oštećenje na rubu fontane se, međutim, dogodilo još ranije, počinitelj nije otkriven, a sanacija će biti uskoro – rekao je o ovom slučaju Ivan Bilobrk, direktor opatijske tvrtke Parkovi.


Foto Aleksandra Kućel ilić


Dodao je još i da im u zadnje vrijeme puno glavobolje zadaju neodgovorne osobe koje u potrazi za što boljim »selfijima« nemilice gaze i uništavaju cvjetne gredice.


Najčešće je to u parkovima Sveti Jakov i Angiolina te je Bilobrk apelirao na posjetitelje da ne uništavaju ono što je zapravo zajednički ukras i služi za popravljanje raspoloženja svima koji odmor traže upravo u zelenim oazama koje su opatijski zaštitni znak i u čije se uređenje ulaže puno truda.