Zelena zastava

Opatijskoj školi platinasti status

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Od 2001. godine utiremo put svijesti naših učenika, učitelja, pa i šire lokalne zajednice o važnosti čuvanja prirode, kraja u kojem živimo – rekla je Milana Međimorec, ravnateljica opatijske osnovne školeSvečano je jučer bilo ispred zgrade Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov« u Opatiji, gdje je podignuta Zelena zastava, u povodu stjecanja platinastog statusa za 20 godina provedbe programa međunarodne ekoškole.


U bogatom programu sudjelovali su školski zbor, recitatori i učenici nižih razreda. Zastava platinastog statusa predstavlja krunu dugogodišnjeg zajedničkog rada te je predstavnike Grada Opatije, sve goste, učitelje i učenike pozdravila i zahvalila im na suradnji ravnateljica opatijske osnovne škole Milana Međimorec.


– Kad je OŠ »Rikard Katalinić Jeretov« ušla u projekt međunarodnih ekoškola, u to su bili aktivno uključeni učitelji i učenici naše škole, a prva voditeljica ekoškole bila je današnja viša savjetnica za kemiju i biologiju, Borjanka Smojver.
Početak sigurno nije bio jednostavan jer smo 2001. godine bili jedna od 17 škola u državi te jedna od dviju u županiji unutar prve generacije škola u Hrvatskoj koje su dobile status međunarodne ekoškole.


Utirali smo put njezinu postojanju, bolje rečeno svijesti naših učenika, učitelja, pa i šire lokalne zajednice o važnosti čuvanja prirode, kraja u kojem živimo. I u ovoj izazovnoj godini pandemije učenici naše škole ostvarili su zapažene rezultate.


Na prošlotjednom županijskom natjecanju mladih čuvara okoliša učenici naše škole Lukas Jerkić, Ottilia Polić i Patrik Radoš (mentorica Ameli Širola) i Natali Brumnjak, Veronika Vujičić i Lea Zaletel (mentorica Tatjana Bonazza Čekada) osvojili su prvo mjesto.


Erik Golubović je na natjecanju Ča-čitalnica u Kastvu proglašen najboljim čitačem na čakavštini, a Erik Golubović i Eny Šušak su na likovno-literarnom natječaju »Nacrtaj ili napiši priču o lovranskom maruniću« DND-a Opatija osvojili drugu nagradu.


Petra Cupać je na kreativnom likovnom natječaju Dukata »Volim mlijeko« imala najkreativniji rad u kategoriji drugih razreda u konkurenciji 8.850 radova.


Učenica Vita Turin pobjednica je kreativnog likovnog natječaja »Mladi čuvari prirode« u kategoriji Čovječja ribica, a Ena Grošić je na natječaju »Štedi, štedi, energija puno vrijedi« osvojila vrijednu nagradu i iznos od 5.000 kuna koji će pomoći školskoj ustanovi da unaprijedi rad ekoloških aktivnosti – rekla je ravnateljica Milana Međimorec.