Sjednica

Opatijsko vijeće jednoglasno o gradskim priznanjima, najznačanija nagrada ide Dolores Kurti

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Neumorna kroničarka Opatije dobit će Nagradu za životno djelo, godišnje nagrade idu Sandiju Basiću i Udruzi osoba s invaliditetom, a titula počasne građanke Anici ZubovićOPATIJA – Dolores Kurti, neumorna kroničarka Opatije »jučer, danas, sutra« svojim fotografskim aparatom, dobit će Nagradu za životno djelo Grada Opatije i biti glavna laureatkinja na svečanoj sjednici Grada Opatije u povodu Svetog Jakova, gradskog zaštitnika i Dana Grada Opatije.


Odlučili su to jednoglasno sinoć opatijski vijećnici na zasjedanju Gradskog vijeća Opatije gdje se također odlučilo i da će godišnje nagrade pripasti Sandiju Basiću i Udruzi osoba s invaliditetom Grada Opatije, dok će titulu počasne građanke nositi Anica Zubović.


Zapošljavanje


Dan je bio najtopliji u dosadašnjoj sezoni i premda je predsjednica Gradskog vijeća Neva Slani pri samom početku sjednice ocijenila kako bi užareni asfalt mogla pratiti i užarena atmosfera u Vijeću, situacija je bila relativno mirna i bez prevelikih polemika. Točnije, jedina situacija u kojoj se spomenuo slučaj tijekom kojega je AM nedavno javno prozvao Nevu Slani zbog navodnog zapošljavanja člana uže obitelji u gradskoj tvrtki i poručio joj da se povuče s funkcije, bila je kada je Vera Aničić (Nezavisna lista) upitala gradonačelnika Fernanda Kirigina ne radi li se o dvostrukim kriterijima, podsjetivši na zapošljavanje članice Upravnog vijeća u Dječjem vrtiću Opatija. Prema gradonačelniku, koji je objasnio da je u njegovoj ingerenciji zapošljavanje pročelnika, a u ostalo se ne može miješati osim u slučaju da se utvrde zakonske nepravilnosti – budući da spomenuta članica Upravnog vijeća nije u rodu s ravnateljicom, kako je pojasnio, »ne vidi u tom zapošljavanju problem«…
O prvom rebalansu proračuna za 2022. godinu i pratećim dokumentima vijećnike su informirali gradski pročelnici Filip Vlah i Tamara Sergo.


Prihvaćen rebalans


Nakon toga je svih pet točaka vezanih uz financije, komunalni sektor, raspodjelu spomeničke rente i raspodjelu rezultata poslovanja usvojeno. Nije sve prošlo bez rasprave, pa niti bez iskrica na temu – tko je zaslužan za donošenje odluke o ukidanju prireza u prošlom mandatu, no sve u svemu, Kiriginov poziv vijećnicima da rebalans koji je predložio i prihvate, naišao je na pozitivan odjek. Dok je sam gradonačelnik izrazio veliko zadovoljstvo zbog porasta opatijskog budžeta koji je nakon rebalansa veći za 17,4 posto i sada iznosi 221 milijun i 208.000 kuna, vijećnici su kompjutorskom potvrdom iz svojih klupa također dali podršku rebalansu, a nezavisni vijećnici s liste Ive Dujmića nisu propustili konstatirati da je stabilan gradski financijski dokument u plusu ujedno i zasluga stabilne vladavine prethodne vlasti i da nema straha od »ispadanja kostura iz ormara«.


Problem odlaska obiteljskih liječnika


Prijedlog odluke o preimenovanju Varljenske ulice trebao se naći na sjednici pod zadnjom točkom dnevnog reda, no zasad ništa od toga. Naime, nakon sugestije pročelnice Tee Mladenić Visintin da je, prema odredbi u poslovniku, potrebno da se prije nego li se uvrsti u dnevni red provede javno savjetovanje, vijećnici su ipak odlučili da se točka skine i ponovo nađe na dnevnom redu, kada završi potrebna procedura. Za vijećnička se pitanja utrošilo sat i dvadesetak minuta, a dotaknula se uz ostalo problematika skorašnjeg odlaska u mirovinu nekoliko liječnika obiteljske medicine i medicinskih sestara na teritoriju Gada Opatije, zatim neprimjerenih vožnji biciklima i romobilima po lungomaru, rada komunalnih i prometnih redara, kao i izgradnje novog doma zdravlja za koji je potvrđeno da bi ga građani u perspektivi trebali dobiti, ali u ovom trenutku čini se kako još nije jasno na kojoj će lokaciji niknuti – hoće li to biti na postojećoj, rekonstrukcijom gornje zgrade ili pak izgradnjom nove…