Skup

Opatijsko dečje gradsko vijeće slavi 20. rođendan u sklopu Susreta NEF-a

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Proslava Dječjeg gradskog vijeća grada Opatije održat će se u petak poslijepodne i na njoj će biti promovirana monografijaU sklopu projekta »Za dječji glas u Europi« koji provode Društvo Naša djeca Opatija i Savez društava Naša djeca Hrvatske, uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u Opatiji se od petka do nedjelje održava 3. Susret NEF-a Hrvatske (Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda), u okviru kojeg će opatijsko Dječje gradsko vijeće obilježiti 20 godina svog postojanja i djelovanja.


Na Susretu sudjeluju članovi prvog saziva NEF-a Hrvatske iz Čabra, Zaboka, Nove Gradiške, Velike Gorice, Opatije i Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu sa svojim mentorima, a bogat program susreta te obilježavanja jubileja Dječjeg gradskog vijeća najavile su na konferenciji za medije tajnica Društva Naša djeca Opatija Sanja Škorić, zamjenica gradonačelnika Opatije Kristina Đukić i dječja gradonačelnica Lucija Čerina kojoj je ovo bio prvi javni nastup nakon što je izabrana na ovu funkciju.


Dječja prava


Sanja Škorić je predstavila projekt »Za dječji glas u Europi« čiji je cilj povećanje znanja i vještina djece i mladih u Hrvatskoj o Europskoj uniji te njezinim vrijednostima i politikama za aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima.
– Održane su edukacije o dječjim pravima i aktivnom dječjem sudjelovanju, o EU-u i pravima djece u digitalnom okruženju te su unapređena znanja potrebna za kreativno, kritično i sigurno korištenje interneta.


Projektom smo pridonijeli razvoju demokratske svijesti djece, potaknuli smo njihovo aktivno i učinkovito sudjelovanje u razvoju demokratskih odnosa u lokalnoj zajednici i društvu, na nacionalnoj i EU razini, s osloncem na načela ljudskog dostojanstva, demokracije, pravde i mirotvorstva kako bi se osposobili za digitalno građanstvo i demokratsku kulturu – istaknula je Sanja Škorić.


Kazala je da su opatijski primjeri dobre prakse dječje participacije prepoznati diljem zemlje, ali i Europe, a pohvale su dobili i na nedavno održanoj 38. konferenciji Nacionalne mreže Secours Populaire u francuskom Lionu, na kojoj je sudjelovalo 2.000 predstavnika zemalja iz cijelog svijeta, a kojima su projekte opatijskog Društva Naša djeca i Dječjeg gradskog vijeća predstavile Sanja Škorić i Antonia Katić.


Zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić pohvalila je rad vrijednih članova Društva Naša djeca, kao i malih gradskih vijećnika i njihovih mentora te čestitala 20. obljetnicu Dječjeg gradskog vijeća grada Opatije.


Trodnevni događaj


Dječja gradonačelnica Lucija Čerina predstavila je program trodnevnog Susreta NEF-a i proslave 20. rođendana Dječjeg gradskog vijeća koji će se odvijati u Centru »Gervais« te prostorijama Društva Naša djeca Opatija.


– Program počinje svečanim otvorenjem Susreta u Centru »Gervais« danas u 9.30 sati te prezentacijama projekata »Za dječji glas u Europi«. Održat će se i radionice na kojima će se predložiti smjernice obilježavanja Dana Europe 2022. godine za dječja vijeća i dječje forume.


Poslijepodne je rezervirano za proslavu 20. godišnjice Dječjeg gradskog vijeća grada Opatije na kojoj će biti promovirana Monografija Dječjeg gradskog vijeća u kojoj su navedeni svi sazivi i projekti kojima su se mali vijećnici bavili tijekom 20 godina – kazala je dječja gradonačelnica Lucija Čerina.


Sutra, u subotu, održat će se predavanja i radionice o mentalnom zdravlju djece pod vodstvom dr. sc. Sanje Katalinić, specijalistice psihijatrije, te će se održati radionice na kojima će se izrađivati kriteriji za novi saziv NEF-a Hrvatske.


Nedjeljni program održat će se u prostorijama Društva Naša djeca na temu obilježavanja Međunarodne godine voća i povrća, uz radionice projekta »Zdravo i fino« pod vodstvom Društva Naša djeca Zabok, a za vrijeme trajanja susreta u lobiju Centra »Gervais« bit će postavljena izložba fotografija svih dosadašnjih saziva opatijskog Dječjeg gradskog vijeća.