Kupaca vrlo malo

Opatijskim mrkatom vlada prilična pustoš: Najprivlačniji ribarnica i – automat za kavu

Aleksandra Kućel Ilić

S obzirom na to da jeftinije plave ribe opatijska peškarija jučer nije nudila, bez obzira na dobar posjet, kupci su bili prilično oprezni s posezanjem u novčanike, a najniža cijena bila je 50 kuna, koliko su koštali mali primjerci oslića i male ražeOPATIJA – Nakon kiše dolazi sunce, nakon grmljavine i škuroga neba može se očekivati razvedravanje, a na opatijskoj placi, mrkatu, odnosno tržnici, nakon blagdana i pojačanog trošenja – dogodilo se upravo ono što se i moglo očekivati u ovo doba godine – pustoš. Zapravo bi se, uspoređujući promet na tržnici s vremenskim prilikama i neprilikama, moglo reći da je nakon sunca došla uporna kiša…


Kupaca je iznimno malo pa stoga niti zaštitar koji na ulazu provjerava da se u istom trenutku unutar »gradskoga trbuha« ne bi našlo više od 25 osoba te da svi nose maske, dok se promet ne stabilizira, vrlo rijetko u zadnjim danima mora reagirati. Za razliku od proteklih dana, premda se kupcima i dalje sugerira da ulaze na glavni ulaz, otvoreni su i sporedni jer straha od veće gužve i nekakve navale zapravo i nema.


Slobodan dan


Osim što su se, malo prestrašeni zbog »jedinog mjeseca u godini koji traje dva mjeseca«, tradicionalno najdužeg mjeseca siječnja, ali ujedno i već naviknuti zbog epidemioloških mjera kupovati rjeđe, povukli kupci, i mnoge su prodavačice ili potpuno ispraznile svoje štandove, ili su jučer uzele slobodan dan, a robu, onu koja može stajati, zaštitile i prekrile. Stoga je prvi potpuno radni petak u 2021. godini protekao uz skroman posjet i tek rijetke sklopljene poslove na ovoj mini-zelenoj tržnici.

Nešto bolje je bilo u mesnicama, no daleko od predblagdanskog čekanja u redu, a s obzirom na to da se petkom mnogi odlučuju za riblji ručak, još je najviše kupaca jučer bilo na ribarnici. Budući da je puno manja od zelene tržnice, na ribarnici u Opatiji se dopušta ulazak tek pet kupaca istovremeno. Međutim, s obzirom na to da jeftinije plave ribe opatijska peškarija jučer nije nudila, bez obzira na dobar posjet, kupci su bili prilično oprezni s posezanjem u novčanike.


Rombi na vrhu


Cijene će odmah i najbolje ilustrirati uslijed čega je bilo tako. Naime, niti se jednu vrstu blaga iz morskih dubina nije moglo kupiti po cijeni nižoj od 50 kuna, koliko su koštali mali primjerci oslića i male raže. Čak su i mrkači jučer »pitali« 60 kuna za kilogram pa se stoga mnogima činilo opravdanije za 80 kuna kupiti ne baš prevelike, ali ipak cijenjene orade ili oveće raže. Okruglih 100 kuna je trebalo izbrojiti za kilogram kozica ili psa, lastavice su bile po 120, lignji po mnogima neuhvatljivih 150, velika grdobina 160, a romb na samome vrhu cjenovne ljestvice koštao je 180 kuna za kilogram.


Postblagdanski promet uspio se zadržati, međutim, u međuprostoru koji zelenu tržnicu dijeli od ostalih sadržaja »trbuha grada«. Nije teško pogoditi da je riječ o mjestu gdje je smješten – automat za kavu. Kako krenuti u novi dan bez omiljenog napitka? Jer dok kafići i drugi ugostiteljski objekti ne rade, osim onih koji nude kavu ili hranu »za van«, u »novim, novim vremenima« 2020. koja se nastavljaju i tijekom 2021. godine, sada poziv na kavu zapravo znači – pustimo aparatu da nam sam skuha kavu. Ubaciš kovanice, pritisneš tipku i napitak »za van« je spreman. I tako – svatko je u ovoj priči – svoj kafe majstor, a kako smo saznali od upućenih, aparat se prilično često mora puniti jer, čak i kad je štednja nepisano pravilo – nećeš se valjda vratiti doma s mrkata bez da si popio kavu?