Pomoć u kući

Opatijski Zaželi: Pružena pomoć za 54 korisnika, zaposleno pet gerontodomaćica

Aleksandra Kućel IlićOPATIJA – Europski projekt »Pomoć u kući« koji se financira sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014. – 2020., a u sklopu programa »Zaželi – program zapošljavanja žena«, predstavljen je na konferenciji za novinare u Gradskom društvu Crvenog križa Opatija.


Riječ je o projektu za koji je nositelju, Hrvatskom Crvenom križu, Gradskom društvu Crvenog križa Opatija, odobreno stopostotno financiranje u iznosu od 1.120.164,31 kune iz Europskog socijalnog fonda, projekt traje 30 mjeseci, a za to su vrijeme pomoć primila 54 korisnika. Projekt završava u srpnju, zaposleno je pet žena gerontodomaćica i jedna voditeljica projekta, a svima je osiguran daljnji posao u Crvenom križu, što je i bio sam cilj projekta.


– Gradsko društvo Crvenog križa Opatija je kao korisnik projekta potpisalo 17. siječnja 2019. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt »Pomoć u kući« s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, koje je Upravljačko tijelo, te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Uredom za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, koje je Posredničko tijelo razine 2. Projekt se financira u potpunosti sredstvima EU-a iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014. – 2020. godine u sklopu programa »Zaželi – Program zapošljavanja žena«, a razdoblje provedbe projekta je od siječnja 2019. do srpnja 2021. godine. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Rijeka – Ispostava Opatija i Republika Hrvatska, Centar za socijalnu skrb Opatija čija je osnovna zadaća identifikacija krajnjih korisnika i ciljnih skupina – objasnila je voditeljica projekta Ana Filipović te istaknula da je cilj projekta bio osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem u lokalnoj zajednici te ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva i ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.
Tako je putem projekta zaposleno pet žena koje su s radom završile 31. ožujka ove godine, a svima njima je u konačnici osiguran daljnji posao u Crvenom križu, što je i bio sam cilj projekta. Usluge pomoći u kući pružene su za ukupno 54 korisnika tijekom dvije godine u njihovim domovima i to na području Matulja, Opatije i Lovrana.


– Krajnjim korisnicima programa olakšao se svakodnevni život pružajući im pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Olakšao se život osobama u teškoj životnoj situaciji i doprinijelo njihovoj socijalnoj integraciji. Korisnicima je također povećana kvaliteta života, a konstantan je kontakt s gerontodomaćicama doveo do prijateljstva i učenja brige o sebi – kazala je Ana Filipović.


Sredinom srpnja projekt u potpunosti završava, a valja istaknuti da je GDCK Opatija s Općinom Matulji u međuvremenu krenuo u isti projekt – fazu II, s kojim su kao partneri na projektu zaposlili sedam gerontodomaćica koje se brinu o dosadašnjim korisnicima projekta iz faze I, kao i novim uključenim korisnicima s područja Matulja.