Akcija na Tomaševcu

Opatijski učenici bacili u more 10.000 kuglica s efektivnim mikroorganizmima

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio SERGEJ DRECHSLER

Snimio SERGEJ DRECHSLER

Kroz igru i zabavu odradili su promocijsku akciju primjene kuglica s efektivnim mikroorganizmima u bioremediaciji i oplemenjivanju morske vodeOPATIJA – Svjetski dan voda i 139 godina postojanja vodoopskrbe i odvodnje na području Liburnije i zaleđa, utemeljene davne 1884. godine, kada je Opatija dobila i svoj prvi hotel, obilježeni su danas na dječjem kupalištu Tomaševac uz šestu po redu akciju i ekološku edukaciju za učenike – simbolično bacanje u more 10.000 kuglica s efektivnim mikroorganizmima. Po pravom proljetnom danu koji je baš “vukao” prema moru i plaži, Liburnijske vode d.o.o., Osnovna škola “Rikard Katalinić Jeretov” Opatija iz koje se akciji odazvao 221 učenik, u suradnji s tvrtkom Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o., kroz igru i zabavu odradili su promocijsku akciju primjene kuglica s efektivnim mikroorganizmima u bioremediaciji i oplemenjivanju morske vode.


Snimio SERGEJ DRECHSLER


– Akcija je obuhvatila bacanje 10.000 kuglica u more na kupalištu Tomaševac. Ovo je ujedno šesta ovakva ekološka akcija bacanja EM kuglica. Prva je bila u Ičićima, druga u Voloskom, a treća u Lovranu gdje je prvi put u svijetu bačena kuglica u more putem drona. Četvrta je odrađena prošle godine na Slatini u Opatiji gdje je 325 učenika bacilo 13.800 kuglica i peta u Voloskom, u Mandraću. Efektivni mikroorganizmi predstavljaju otopinu koja sadrži 80 raznih mikrobnih skupina u kojoj glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina. Uz druge prirodne mikroorganizme s kojima su u sinergiji nastoje svako područje dovesti u prirodnu ravnotežu. Svaka kuglica, veličine teniske loptice, od smjese gline i efektivnih mikroorganizama, pročisti ili dodatno oplemeni približno metar kvadratni morske površine. Ova tehnologija bazirana je na efektivnim mikroorganizmima EM1 koje je prvi u svijetu prije 35 godina predstavio prof. Teruo Higa iz Okinawe. Danas se ta prirodna tehnologija primjenjuje u više od 130 zemalja svijeta dajući svoj doprinos u očuvanju naše Planete i života na njoj. Inače se liburnijsko područje može pohvaliti da je u zadnjih 20 godina oko 150 milijuna eura uloženo u komunalnu infrastrukturu, što znači da smo podigli standard vodoopskrbe i odvodnje na vrlo visoku razinu. To znači da smo usmjereni prema zaštiti prirode i što čišćem moru, što je i jedan od preduvjeta za kvalitetan turizam – rekao je direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak.


Svih su 10.000 kuglica s efektivnim mikroogranizmima izradili opatijski učenici uz pomoć nastavnika i roditelja…
– Već duže vrijeme surađujemo s Liburnijskim vodama i u zadnjih smo godinu dana izradili oko 20.000 kugli, a za ovu akciju njih 10.000, na što smo jako ponosni. Radi se o jednoj od najvećih ovakvih akcija u našoj županiji, pa i šire, a kuglice su izrađivali učenici od prvog do petog razreda uz pomoć roditelja i za pripremu smjese i oblikovanje ovih prekrasnih zdravih kuglica nam je trebalo šest radnih dana. No, rezultat je ovdje i djeca se jako vesele što će dati doprinos čišćem moru na njihovoj omiljenoj opatijskoj plaži – istaknula je učiteljica Anja Malvić, voditeljica Eko škole u OŠ “Rikard Katalinić Jeretov” u Opatiji.


Snimio SERGEJ DRECHSLER


Kako se moglo čuti danas na Tomaševcu, efektivni mikroorganizmi su u potpunosti prirodan proizvod, nisu laboratorijski uzgojeni niti genetski modificirani. Nakon bacanja u more kuglice padaju na dno te počinju svoj proces bioremediacije kojom se stvaraju ekološki i zdravi uvjeti za sva bića na tom području. Efektivni mikroorganizmi danas imaju široku primjenu uključujući ekološki uzgoj voća i povrća, proizvodnju zdrave hrane i zaštitu okoliša, te pozitivno utječu na zdravlje ljudi i životinja. Njima se pročišćavaju otpadne vode, saniraju odlagališta otpada, neutraliziraju neugodni mirisi i otrovni plinovi.


– Treba pohvaliti sve sudionike ove uspješne ekološke akcije koja pokazuje da se vodi briga o prirodi, odnosno o našem plavom Jadranu. Na ovom primjeru, kroz edukaciju i poticanje mladih da se već od školskih dana aktivno posvete čistoći mora i okoliša, želimo poslati poruku da naučeno nastave primjenjivati u budućnosti i prenositi na sve druge – zaključio je Ervino Mrak.