FINE LINE

Matuljski stolari sele u novu halu uz pomoć EU novca

Marina Kirigin

Jasmina Jurčec, Saša Moharić i Dalibor Jurčec u pogonu tvrtke Fine Line

Jasmina Jurčec, Saša Moharić i Dalibor Jurčec u pogonu tvrtke Fine Line

Stolarski obrt obitelji Jurčec i njihovih devetero zaposlenih će u travnju prijeći iz male radionice u Osojnakima u veliku, oko 700 »kvadrata« prostranu halu u Radnoj zoni 2 u MatuljimaMATULJI – Stolarski obrt Fine Line koji djeluje od 2005. godine, u ovoj će godini doživjeti veliki investicijski zamah. Posao koji se temelji na obiteljskoj tradiciji u prvoj polovini travnja dobit će svoj novi dom. Iz male radionice u Osojnakima devetero će zaposlenih prijeći u veliku, oko 700 »kvadrata« prostranu halu u Radnoj zoni 2 u Matuljima. Riječ je o investiciji obitelji Jurčec, koju vode supružnici Jasmina i Dalibor, a koji su uz pomoć konzultantske tvrtke za ovo značajno ulaganje uspjeli osigurati bespovratna europska sredstva.


– Cilj projekta je povećanje konkurentnosti sektora prerađivačke industrije i osiguranje održivog razvoja industrije u Matuljima i Primorsko-goranskoj županiji povećanjem tržišne konkurentnosti korisnika ulaganjem u izgradnju zanatsko-proizvodne poslovne zgrade s uredskim prostorima te nabavu strojeva i opreme, dok je svrha projekta povećanje tržišne konkurentnosti prijavitelja ulaganjem u osnivanje nove poslovne jedinice. Projektom se rješavaju problemi u proizvodnom kapacitetu postojeće poslovne jedinice, što pridonosi povećanju konkurentnosti prerađivačke industrije, povećanju izvoza i smanjenju nezaposlenosti. Istim se, između ostalog, planira izgradnja nove proizvodne hale koja će se opremiti novim proizvodnim strojevima u sklopu djelatnosti proizvodnje namještaja. Isto tako, bespovratnim sredstvima je sufinanciran odlazak na sajam namještaja i dizajna interijera Design District koji se održava u Rovinju – istaknuto je na jučer održanoj konferenciji za novinare u sjedištu tvrtke Fine Line.


Ulaganje u razvoj


Ukupna vrijednost projekta iznosi 7,79 milijuna kuna. Ukupni prihvatljivi troškovi su 5,66 milijuna kuna, a EU sufinancira projekt s 2,54 milijuna kuna u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt »Poboljšanje poslovnog razvoja i tehnološke spremnosti stolarskog obrta Fine Line ulaganjem u osnivanje nove poslovne jedinice« prijavljen je na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja »Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP« koji je otvoren još 2018. godine.
– Godinama smo razmišljali kako i na koji način uložiti u razvoj. Stari pogon je postao premali i nametala se potreba za većim, novim proizvodnim pogonom. Sami nismo bili u mogućnosti financirati kompletnu investiciju, a vidjeli smo da bismo to mogli uz pomoć EU fondova. Nakon što smo kupili građevinsku česticu, uz pomoć konzultanata krenuli smo aplicirati i u konačnici uspjeli doći do značajnih sredstava – rekao je Jurčec čija tvrtka u svojoj ponudi ima kuhinjski namještaj, spavaće sobe, dnevne boravke, dječje sobe, predsoblja, sobna vrata, uredski namještaj…


Kvalitetni radnici


Kao najveću vrijednost tvrtke obitelj Jurčec ističe ljude, kvalitetne radnike bez kojih, kako kažu, u ovoj struci ne bi bilo moguće raditi i biti konkurentan na tržištu. Zato se vesele svom skorašnjem zajedničkom preseljenju na novu lokaciju, u halu koja će biti izgrađena po svim standardima struke te će raspolagati s uredskim prostorima, proizvodnom jedinicom, show room…


– Naša se država previše oslonila na tercijarne djelatnosti, a ova koronakriza pokazala je koliko su ovakve industrije (proizvodnja), koje možda imaju sporiji proces rasta bitne za gospodarstvo – zaključio je Saša Moharić ispred tvrtke Eurokonzalting.
Marina KIRIGIN