111. brigada

Trideset godina od prvog postrojavanja: Opatijski štakori opet na okupu

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZAOPATIJA – Postrojavanjem pripadnika 1. satnije 1. bojne 111. brigade ZNG-a – Opatijskih štakora ispred dvorane »Marino Cvetković«, jučer je u Opatiji obilježena 30. obljetnica prvog postrojavanja satnije. Svečanost su uz »Serenadu Opatiji« otvorili članovi Puhačkog orkestra Lovran, koji su održali kraći koncert. Program je vodila Zvijezdana Klobučar Filčić, a nakon postrojavanja i izvedbe hrvatske himne, uslijedilo je odavanje počasti minutom šutnje za sve poginule branitelje.


Svečanost je uveličao i počasni Zastavni vod, dok je sve nazočne s ratnim putem Opatijskih štakora upoznao Roberto Žigulić koji na tu temu priprema i monografiju. Visoku obljetnicu svim braniteljima koji su se odazvali odlasku na ratište, a na Liburniji se radilo o odazivu koji je bio viši od 90 posto, čestitao je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin. Bošku Budaju iz Zastavnog voda predao je svečanu zastavu Grada Opatije.


Vološćanski župnik Petar Belanić uz molitvu se prisjetio svih nestalih, umrlih i poginulih branitelja i pozvao sve nazočne na zajedništvo i pomaganje jednih drugima. Svečanost su uveličali i načelnici, odnosno zamjenici ili predstavnici liburnijskih jedinica lokalne samouprave, a u nastavku svečanosti uslijedio je obilazak groblja u Opatiji i spomenika palim braniteljima kraj Ville Antonio, te domjenak na Boćariji u Opatiji. Organizator svečanosti bio je opatijski ogranak UDVDR-a uz pomoć Grada Opatije i podršku općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga.


 SNIMIO: VEDRAN KARUZA