Trakavica

Opatijski SDP-ovac bez pisane suglasnosti bio dogradonačelnik i ravnatelj Lučke uprave

Vladimir Mrvoš

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Zakonom o sprečavanju sukoba interesa nije propisan rok u kojem je Povjerenstvo obvezno izraditi pisani otpravak odluke, kažu u tom tijelu, dodajući da je Fernando Kirigin protiv odluke podnio tužbu te je u postupku izrada odgovoraOPATIJA – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku da je Fernando Kirigin, zamjenik gradonačelnika Grada Opatije do 12. lipnja 2017., stupanjem u radni odnos u ustanovi Županijska lučka uprava Opatija – Lovran – Mošćenička Draga, koja je u vrijeme kada je dužnosnik obnašao navedenu dužnost bila u poslovnom odnosu s Gradom Opatijom, unutar razdoblja od dvanaest mjeseci od dana prestanka obnašanja navedene dužnosti, bez prethodne suglasnosti Povjerenstva, počinio povredu članka 20.


Iako je Povjerenstvo ovu odluku donijelo još u rujnu prošle godine, uz zaključak da će »o utvrđenoj povredi obavijestiti nadležno državno odvjetništvo«, na službenim stranicama ovoga tijela odluka je objavljena tek u svibnju ove godine, odnosno osam mjeseci nakon održane sjednice.


Kiriginovo očitovanje


Kirigin se očitovao o ovom slučaju te iznosi da je uvjeren da su ovu, ali i ranije prijave, jer ovo nije prva, podnijeli dužnosnici Grada Opatije u cilju njegove političke diskreditacije.
– Da je nekome ponovo važno preispitivanje Odluke Povjerenstva stare gotovo godinu dana, shvatio sam na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, kad me je vijećnik HDZ-a blizak Nezavisnoj listi Ive Dujmića pitao da ponovo komentiram ovu staru odluku, valjda kako bi se ponovo pisalo o starom slučaju, a mene povezivalo s nečim negativnim – kazao nam je Fernardo Kirigin te naglasio da mu je na samoj sjednici Povjerenstva izričito rečeno da u njegovom slučaju nema sukoba interesa, što potkrepljuje i činjenica da nisu izrečene nikakve sankcije.


U očitovanju Kirigin napominje da je nakon objavljivanja natječaja, koji je bio otvoren niti deset dana, utvrdio da ispunjava sve uvjete pa je donio odluku da se kandidira za mjesto ravnatelja Lučke uprave, ali zbog kratkoće rokova nije bilo dostatno vremena da zatraži mišljenja Povjerenstva jer je zakonski rok za davanje mišljenja 15 dana.


– Da bih utvrdio eventualni sukob interesa, u dva sam navrata prije samog javljanja na natječaj kontaktirao članove Povjerenstva koji su mi rekli da u mom slučaju nema sukoba interesa te koji su mi čak i pomogli da pronađem slične primjere za koje je Povjerenstvo izdalo mišljenje da nema sukoba interesa.


Na kraju ispada da je jedini moj krimen to što nisam čekao da mi Povjerenstvo prije mog javljanja na natječaj pošalje na papiru ono što mi je usmeno rečeno, a sad ponovo potvrđeno, da nisam u sukobu interesa.


Da sam kojim slučajem čekao pisano mišljenje Povjerenstva, koje su po zakonu dužni dostaviti u roku od 15 dana, ne bih se mogao javiti na natječaj koji je bio otvoren osam dana, što i želim dokazati u postupku koji sam pokrenuo – zaključuje Kirigin.


Nema roka za objavu


Na naš upit zašto je trebalo osam mjeseci od održane sjednice do izrade pisanog otpravka odluke, iz Povjerenstva su nam obrazložili da Zakonom o sprečavanju sukoba interesa nije propisan rok u kojem je Povjerenstvo obvezno izraditi pisani otpravak odluke te da se odluke izrađuju nakon što ih Povjerenstvo donese na sjednici.


No, isto tako napominju da su sjednice Povjerenstva javne te da su se i dužnosnik i zainteresirana javnost mogli upoznati sa sadržajem odluke onoga dana kada je sjednica održana. Iz Povjerenstva su nas i informirali da je Fernando Kirigin protiv odluke Povjerenstva podnio tužbu te je u postupku izrada odgovora na tužbu.