ADRIATIC

Opatijski Sajam karijera u turizmu. Učenici se imaju priliku upoznati sa svojim budućim poslodavcima

Bruna Matičić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Trodnevni sajam odvija se u organizaciji Ugostiteljske škole Opatija i to u sklopu projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu koji nastoji popraviti stanje u turističkom sektoru



OPATIJA – U opatijskom Grand hotelu Adriatic jučer je počelo drugo izdanje Sajma karijera u turizmu koji će na jednom mjestu okupiti učenike ugostiteljsko-turističkog usmjerenja i gospodarstvenike iz sektora turizma s područja Primorsko-goranske županije. Trodnevni sajam odvija se u organizaciji Ugostiteljske škole Opatija i to u sklopu projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu koji kroz povezivanje obrazovnih institucija i tržišta rada, odnosno poslovnih subjekata i učenika, nastoji popraviti stanje u turističkom sektoru te osigurati brojnost i kvalitetu domaće radne snage.


Sajam karijera u turizmu prigodnim obraćanjem učenicima otvorili su Sibila Roth, ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija i Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a, a prisutne je pozdravio i opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin koji je istaknuo važnost učenika ugostiteljske škole za Opatiju te im je poželio sreću u spajanju s kvalitetnim poslodavcima i da s uspjehom završe školu i ostanu raditi u zanimanjima za koja se školuju.


Velik interes


– Nakon što smo krajem prošle godine uspješno organizirali prvi Sajam karijera u turizmu i zabilježili velik interes, ovogodišnji sajam provodimo s istim ciljem i namjerom, a to je povezivanje učenika naše škole s gospodarstvenicima i poslodavcima, odnosno s lokalnim tržištem rada i visokoobrazovnim institucijama. Učenicima će biti predstavljene mogućnosti zaposlenja i daljnjeg obrazovanja na fakultetu ili visokim učilištima vezanih uz sektor turizma i ugostiteljstva uz brojne zanimljive radionice, predavanja i okrugle stolove – kazala je Sibila Roth, dodajući da će se na sajmu predstaviti 13 izlagača s područja Liburnije i šire, a sajam će posjetiti više od 150 učenika. Naime, ovog petka u goste im dolaze i učenici iz ostalih regionalnih centara kompetentnosti u sektoru ugostiteljstva i turizma iz Zaboka, Splita, Pule, Osijeka i Dubrovnika te će sudjelovati u razgovorima s poslodavcima i organiziranim edukacijama i predavanjima. Uz upoznavanje s uvjetima i mogućnostima zapošljavanja, za učenike su pripremljena zanimljiva predavanja vezana uz moderne trendove u gastronomiji, vina i slastice te karijeru i budućnost mladih u struci, a održat će se i niz usavršavanje za mentore i sastanci stručnih timova za razvoj novih programa za obrazovanje odraslih.


Razmjena iskustava




– Sajam pruža šansu poslodavcima da prepoznaju svoje buduće djelatnike, dok istovremeno učenici imaju priliku upoznati poslodavce i razmijeniti iskustva – istaknula je Edita Stilin. Naglasila je da se opatijski Regionalni centar kompetentnosti razvija punih pet godina, a njime je Ugostiteljska škola Opatija umnogome profitirala. U sklopu projekta RCK RECEPT – regionalni centar profesija u turizmu tako je napravljen niz javnih nabava, a projektnim sredstvima u potpunosti se adaptiraju i opremaju dvije školske zgrade i razvijaju se novi kurikulumi, odnosno programi. Riječ je o eksperimentalnom programu tehničar/tehničarka posluživanja, četverogodišnjem zanimanju za konobara proširenom specijalizacijom za barmena, baristu i sommeliera. Pročelnica ističe da se nadaju da će resorno ministarstvo odobriti ovaj program, kao i da će privući interes budućih učenika strukovnih zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva.