Podigao tužbu

Opatijski poduzetnik sudski osporava prodaju hotela Belvedere LRH-u: ‘Na dražbu je mogao samo onaj tko je unaprijed znao uvjete natječaja’

Marina Kirigin

Gotovo tri desetljeća duga »saga« o hotelu Belvedere i susjednoj Vili Rosalia, za koju se činilo da je zaključena ponovnim povratkom hotelskog kompleksa pod »okrilje« LRH, ovime je dobila još jedno poglavlje i neizvjesni epilogOpatijski poduzetnik Edin Delibegović podnio je na Trgovačkom sudu u Rijeci tužbu radi utvrđenja ništetnosti prodaje hotela Belvedere s pratećim objektima tvrtki Holster Privatstifung.


Odnosno, nekadašnji većinski udjelničar i direktor tvrtke G.H.B. u stečaju, koja je vlasnik tog hotelskog kompleksa, pokušava poništiti njegovu prodaju tvrtki koja je u grupaciji u čijem su vlasništvu Liburnia Riviera Hoteli.


Prema navodima iz tužbe, Holster je s tvrtkom G.H.B. u stečaju potpisao ugovor o kupoprodaji 23. srpnja, dva dana nakon dražbe održane pred javnim bilježnikom, na koju se javila samo ova tvrtka.
Delibegović u tužbi navodi kako je to očekivano, budući da je na dražbi mogao sudjelovati samo onaj tko je unaprijed znao za uvjete natječaja, budući da su postavljeni previše restriktivno da bi omogućili stvarnu konkurenciju za kupnju hotelskog kompleksa na atraktivnoj lokaciji u Opatiji.


Tako je istaknuo kako bi zainteresirani kupac imao svega šest radnih dana u kojima bi trebao »pravno, prostorno-planski i tehnički razmotriti predmet prodaje, ispitati sve rizike sudskih postupka i sve upise u zemljišnu knjigu (uključujući i dvije neriješene plombe u zemljišnim knjigama) i vezane postupke kod upisanih zabilježbi spora, prihvatiti otklanjanje odgovornosti prodavatelja od materijalnih i čak pravnih nedostataka (znači moguće je da prodavatelj nije niti vlasnik predmeta prodaje), u nepoznatom roku uplatiti iznos od 6.832.240 kuna kao jamstvo za ozbiljnost ponude te osigurati na računu likvidna sredstva u iznosu od najmanje 82.050.000 kuna ili pribaviti opisano pismo namjere banke«.


Delibegović navodi još nekoliko razloga zbog kojih smatra da je prodaja ništetna, između ostalog da dražba pred javnim bilježnikom nije sukladna zakonskim propisima te da je sam tekst natječaja bio nejasan i dovodio različite potencijalne kupce u neravnopravni položaj.


Gotovo tri desetljeća duga »saga« o hotelu Belvedere i susjednoj Vili Rosalia, za koju se činilo da je zaključena ponovnim povratkom hotelskog kompleksa pod »okrilje« LRH, ovime je dobila još jedno poglavlje i neizvjesni epilog.