Uređenje rasadnika

Opatijski Parkovi idu u novi EU projekt, ali samo za Angiolinu. Odustaje se od Amerikanskih vrtova

Aleksandra Kućel Ilić

Odluku o privremenoj obustavi realizacije projekta revitalizacije Amerikanskih vrtova i rasadnika Angiolina donijela je Uprava društvaOPATIJA – Parkovi Opatija nisu odustali od uređenja rasadnika Angiolina. Projekt je spreman te ga planiramo realizirati sredstvima iz fondova Europske unije po značajno povoljnijim uvjetima nego što su dobiveni na posljednjem natječaju – informirao je javnost direktor Parkova Ivan Bilobrk.


– Odluku o privremenoj obustavi realizacije projekta revitalizacije Amerikanskih vrtova i rasadnika Angiolina donijela je Uprava društva Parkovi nakon što je cijena dobivena provedenim natječajima za izvođača radova značajno nadmašivala procijenjenu vrijednost nabave i iznosila 27,4 milijuna kuna. Konkretno, za realizaciju projekta moralo bi osigurati dodatnih 16,3 milijuna kuna, što bi značilo da sufinanciranje od strane europskih fondova ne bi iznosilo 80 posto, već samo 40 posto ukupne vrijednosti projekta, što je nedovoljno za uspješnu provedbu. U trenutačnim neizvjesnim okolnostima koje vladaju u zemlji i okruženju tako značajno povećanje vlastitog učešća predstavljalo bi izuzetan rizik kako po Društvo tako i po proračun Grada, što bi moglo ugroziti standard i kvalitetu održavanja zelenih površina kao osnovne djelatnosti Parkova – dodao je Bilobrk koji je objasnio da će se planirana investicija izvesti u smanjenom obimu, odnosno bez ulaganja u Amerikanske vrtove.


– Kako unatoč pokušajima Parkova te posebice gradonačelnika da se u razgovorima s nadležnim tijelima za provedbu EU projekta omogući nastavak projekta u smanjenom obimu, odnosno u fazama (bez Amerikanskih vrtova), nismo dobili pozitivan odgovor, Uprava je odlučila da se neće realizirati Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava već će se projekt realizirati u smanjenom obuhvatu koji će se fokusirati samo na rasadnik Angiolina. Zahvalni smo na razumijevanju gradonačelniku Fernandu Kiriginu koji je podržao odluku Uprave, kao i plan nastavka uređenja rasadnika Angiolina. Dosadašnji projekt, koji je predviđao vrlo visoka ulaganja na dvije lokacije, nije prilagođen aktualnom trenutku jer precjenjuje očekivane prihode, a podcjenjuje stvarne troškove realizacije. Fokusiranje na rasadnik Angiolina pružit će nam kvalitetniji omjer troškova i prihoda, a već sada možemo krenuti s izvođenjem hortikulturnih radova koji će omogućiti otvorenje rasadnika javnosti.
U razgovorima s predstavnicima SAFU-a, tijela nadležnog za kontrolu provedbe projekata financiranih sredstvima EU-a, dobili smo potvrdu kako je sadašnji ugovor, koji predviđa brownfield investiciju, u usporedbi s drugim EU ugovorima ograničen te je nepovoljniji za korisnika po pitanju troškova opremanja objekata i troškova nastalih iz osnovne djelatnosti korisnika (u našem slučaju hortikultura) jer ih tretira kao neprihvatljivi trošak. Isto nam je tako sugerirano da naš projekt, čija je projektna, natječajna i studijska dokumentacija gotovo u potpunosti dovršena, pričeka potencijalni budući program na koji se može aplicirati, a koji bi donio i povoljnije uvjete financiranja – naveo je direktor Bilobrk.