BOLJE UČENJE

Opatijski osnovci na Svetog Nikolu na dar dobili kartohod, evo o čemu se radi

Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Riječ je o 80 »kvadrata« zemljovida koji je repliciran na površinu predvorja opatijske osnovne škole i koji će učenicima poslužiti za učenje, bolje snalaženje u prostoru, zabavu, istraživanje...Učenici opatijske Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov« na Svetog Nikolu dobili su predivan dar – kartohod. Riječ je o 80 »kvadrata« zemljovida koji je repliciran na površinu predvorja opatijske škole i koji će im poslužiti za učenje, bolje snalaženje u prostoru, zabavu, istraživanje…


Četvrta je to hrvatska škola koja se može pohvaliti ovim didaktičkim materijalom kojeg im je donirala Državna geodetska uprava. Ravnateljica Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov« Milana Međimorec zahvalila se na donaciji, istaknuvši da će kartohod poslužiti za učenje, ali i aktivnosti i projekte koje se odnose na grad, prirodu, a u koje su uključeni kao Eko škola s platinastim statusom.


Ljepota kraja


– Za našu školsku ustanovu ovaj kartohod jako puno znači jer ćemo na njemu prepoznati gdje se nalazimo, ali uočiti i važnost i ljepotu kraja u kojem živimo – rekla je ravnateljica škole te se zahvalila i uručila dar, sliku učenika škole, ravnatelju Državne geodetske uprave Damiru Šanteku, koji je u opatijsku školu stigao u pratnji svojih kolega, više savjetnice iz Odjela za katastar Rijeka Martine Nemet i voditelja Odjela za katastar nekretnina u Opatiji Ivice Sambola.

– Ovo je četvrti kartohod koji smo postavili u škole. Prvi je postavljen u Glini, nakon toga u Bregani i Zagrebu, a sada ovdje kod vas. Peti kartohod će se postaviti ovaj tjedan u školi u Velikoj Gorici – rekao je Šantek, a onda iznenadio opatijskog učenika Mateja Kinkelu darom za »dobro oko«.


– Ja bih ipak najviše zahvalio učeniku Mateju Kinkeli koji je nešto vidio na kartohodu što nitko do sada nije uspio. Naš kartograf se uvijek na kartohodu tajno potpiše i nitko osim Mateja do danas, tijekom tri godine, nije pronašao taj njegov potpis.


Matej je to uspio, ima dobro oko, i mogao bi biti dobar kartograf – rekao je ravnatelj Državne geodetske uprave te kao nagradu uručio dar opatijskom učeniku.


Kartozid rekorder


Šantek je dodao da postavljaju i kartozide, da je jedan velik 13 puta 11 metara postavljen na zidine Dubrovnika i kao najveći je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.Učenici škole donatorima su se zahvalili pjesmom i recitacijom, a svečanosti je prisustvovala i zamjenica opatijskog gradonačelnika Kristina Đukić te nekoliko roditelja učenika koji su pomogli u realizaciji ove ideje, među kojima se ravnateljica posebno zahvalila na angažmanu Damiru Dujmiću.


Svečanost je završena kratkim filmom i zakuskom u školskoj knjižnici.