POVRATAK

Opatijski hotel Mozart opet otvorio svoja vrata. Sve je kasnilo zbog zamršene papirologije

Aleksandra Kućel Ilić

Hotel je zbog zamršene papirologije koja je pratila prelazak vlasništva od obitelji Shalabi prema mađarskom kapitalu u ljetnim mjesecima bio zatvoren, a bolje je dane dočekao tek u rujnuOPATIJA – Odmor u rujnu kada je vrijeme idealno kao što je primjerice bilo jučer, za sve one koji izvan špice sezone mogu putovati i nisu vezani uz početak školske godine, idealan je. Gostiju u Opatiji ima, uživaju u blagodatima zadnjih dana ljeta, kada nije prevruće no još uvijek se može kupati u moru, a nakon što je tijekom cijelog ljeta zbog spleta okolnosti bio zatvoren te izazivao čuđenje samih turista, konačno se uspio otvoriti i ishodovati potrebnu dokumentaciju i jedan od onih hotela kod kojih vrijedi ono »lokacija, lokacija i lokacija« – hotel Mozart.


Čekanje do rujna


Poznati boutique hotel koji se nalazi u samom središtu turističke Opatije, na korak od mora i kupališta Slatina, zbog promjene je vlasnika i poprilično zamršene papirologije koja je pratila njegov prelazak iz obitelji Shalabi prema inozemnome, mađarskome kapitalu, u onim je danima kad se u Opatiji nije moglo pronaći slobodnu sobu »ni za lijek«, premda je oformio ekipu zaposlenika i stalno bio spreman za rad – ostao zatvoren. Mjeseci su prolazili, a bolje je dane poznati hotel na »zlatnoj lokaciji« dočekao tek u rujnu.


Najprije je proradio sam hotel Mozart, a zatim i poznata terasa ovog hotela koja se nalazi na šetalištu Slatina i, kako smo saznali jučer od osoblja, gosti su zadovoljni i njihov je interes za boravak baš u ovom hotelu vrlo velik.
– Odaziv turista je dobar, potrudit ćemo se da nam poslovanje bude što uspješnije – poručili su iz hotela Mozart.


Papirologija je konačno »sjela na svoje mjesto«, a osoblje koje je ljubazno i željno posla nakon silnih mjeseci u stanju pripravnosti, najavljuje da će se potruditi da gostiju bude što više i da iz Opatije otiđu zadovoljni i opet se vrate. Dobra je strana ovog hotela i to što se gosti ne moraju nužno vratiti u samom jeku sezone, već mogu izabrati i neki manje gužvovit, no ne i manje sadržajan termin budući da hotel, kako su i najavili njegovi novi vlasnici, planira raditi svih 365 dana u godini.


Hotel s pričom


Hotel je inače jedan od opatijskih »hotela s pričom« jer se u podacima iz njegove prošlosti može iščitati da je sagrađen prije 126 godina i tijekom svojih uspona i padova više puta mijenjao i imena i vlasnike. U svojim je prvim danima zapravo bio pansion i zvao se Villa Istria. Potom je postao hotel Eden te po okončanju Drugog svjetskog rata neko vrijeme ostao izvan turističke funkcije i dio svoje povijesti funkcionirao kao dječji dom. Turističku je namjenu ponovo vratio 1960. godine kada se zvao hotel Esplanade i stari Opatijci ga i dalje pamte pod tim imenom i za njega kažu da je to »ex hotel Esplanade«. Pod imenom Mozart posluje od 1995. godine, a najnoviji, mađarski vlasnici, kupili su ga od obitelji Shalabi ove godine.