OBNOVA

Opatijska Obrtnička škola dobit će na proljeće novu fasadu. Radovi su u punom jeku

Aleksandra Kućel Ilić

Prva faza radova bi trebala biti gotova za mjesec ili mjesec i pol dana, do kada će se urediti prednji dio zgrade, gdje je i glavni ulaz u školOPATIJA – Obrtnička škola u Opatiji, jedna vrlo lijepa i prostrana zgrada, opasana je skelama jer su u tijeku opsežni fasadersko-ličilački radovi i nakon mnogih godina, na kraju investicije dobit će novu fasadu i izgled primjeren »gradu s pet zvjezdica«.


Brzom izvođenju radova uz vrijednu ekipu koja, kako smo čuli, daje sve od sebe i radi i subotom, doprinose i pogodne vremenske prilike, bez obzira na zimsko razdoblje…


Padali dijelovi


– Zadnje tri ili četiri godine imali smo velikih problema s fasadom i osim što je loše izgledala, s prednje strane su počeli otpadati dijelovi i postojala je opasnost da se nešto loše dogodi. Odlučili smo da je došlo vrijeme da se fasada obnovi, imali smo nešto vlastitog novca, a da bismo se u investiciju mogli upustiti, puno nam je financijski pomogla Primorsko-goranska županija putem koje je proveden i postupak javne nabave i zbog svega im zahvaljujem. Prva faza radova bi trebala biti gotova za mjesec ili mjesec i pol dana, do kada će se urediti prednji dio zgrade, gdje je i glavni ulaz u školu i gdje prolaze djeca, a bočni dijelovi zgrade na proljeće. Jako se veselimo, bit će to kvalitetno izvedeno, a jako nam je trebalo.
Naime, u 14 godina od kada sam u ovoj školi, u interijeru smo obnovili gotovo sve što se moglo, od stolarije i zidova, do podova, zatim dodatno opremili praktikume i u cijelom tom razdoblju je Županija za nas kao strukovnu školu kojoj puno toga treba, uvijek imala sluha. Kada započetu investiciju dovršimo, u planu nam je još i promjena glavnih ulaznih vrata i na proljeće bismo iz naših sredstava željeli riješiti hodničke podove i stubište i zaista bi tada škola bila uređena onako kako to priželjkujemo – rekla je ravnateljica Obrničke škole u Opatiji Loredana Grdinić.


Po njezinim riječima, ukoliko im ostane novca, želja im je još i cementirati dvorište, onaj dio koji je nagrizao »zub vremena«, te općenito ljepše urediti taj dvorišni dio.


Volja i energija


Inače, škola je zadnji put obnavila fasadu još u vrijeme dok je ravnatelj bio pokojni Ante Boban, dugogodišnji čelni čovjek ove srednje škole, a sve ono što je napravio za njezin napredak, uz puno dobre volje i energije, nastavila je sada već također dugogodišnja ravnateljica Loredana Grdinić.


– Mi smo strukovna škola s gotovo 300 učenika i 33 djelatnika. Radimo u dvije zgrade, u dvije smjene, jer pored centralne imamo i frizerski praktikum od 100 »kvadrata« u zasebnoj zgradi u našoj okućnici. Na vrhu centralne zgrade, ove koja upravo dobiva fasadu, nalaze se kozmetički i pedikerski praktikumi koji su primjereno uređeni. Četverogodišnji smjer su kozmetičari, a trogodišnji frizeri, pedikeri i mesari. Svake godine napunimo jedan razred kozmetičara te dva i pol frizera, a drugu polovinu razreda čine pedikeri i mesari – zaključila je ravnateljica Obrtničke škole u Opatiji.


Rijetki upisi u mesare


Mesari su deficitarno zanimanje i učenici se dosta rijetko upisuju u taj smjer, premda ih bude po nekoliko u generaciji i lako dolaze do posla. Kako je navela ravnateljica Loredana Grdinić, najveće je zanimanje za buduće kozmetičare i upisalo bi se bez problema i više od jednog razreda. Također, primjetan je i interes za pedikersko zanimanje budući da kvalitetnih pedikera baš i nema puno na tržištu, a Opatijska rivijera ih kao turističko područje treba.


– Jedina smo srednja škola u PGŽ-u u kojoj se može obrazovati za zanimanja kozmetičara, frizera, pedikera i mesara – pojasnila je ravnateljica Loredana Grdinić.