Uoči dana grada

Opatijska knjižnica organizira četvrti Liburnijski literarni Camino

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Luigi

Foto Luigi

Radi se o već tradicionalnoj literarno-glazbeno-gastronomskoj manifestaciji koju Gradska knjižnica Opatija organizira zajedno sa svojim suradnicima, gostima i prijateljimaOPATIJA – U subotu 24. srpnja, uoči Dana Grada Opatije i sv. Jakova, njegova zaštitnika, Gradska knjižnica i čitaonica »Viktor Car Emin« Opatija organizirat će četvrti »Liburnijski literarni Camino«.


Radi se o već tradicionalnoj literarno-glazbeno-gastronomskoj manifestaciji koju Gradska knjižnica Opatija organizira zajedno sa svojim suradnicima, gostima i prijateljima. Program će započeti u prijepodnevnim satima (od 10 do 12 sati) dvjema edukativno-kreativnim radionicama, od kojih je jedna namijenjena djeci predškolskog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta, a druga odraslima. Radionice pod nazivom »U svijetu vitezova – viteški bonton« i »Jakobova kapica« vodit će likovni pedagog Zdenka Bilušić, voditeljica vizualnog odjela i Marina Šimić, viša knjižničarka s Dječjeg odjela Gradske knjižnice »Juraj Šižgorić« Šibenik.


Pješačenje i poezija


Prijepodnevni program odvijat će se uz glazbenu podlogu talijanskih, španjolskih i francuskih pjesama u izvedbi ‘’Dua Moi plus Toi« koji čine Jennifer Lazarić Jungić i Dragan Jungić. U prostoru knjižnice moći će se razgledati izložba fotografija nagrađenih kamelija članova Udruga ljubitelja kamelije Opatija, dok će mr. pharm. Mara Doljak pripremiti posebnu videoprojekciju sa savjetima za sigurniji boravak u prirodi.
U poslijepodnevnim satima (od 17.30 do 20 sati) održat će se pješački dio manifestacije u suradnji s članovima Planinarskog društva Opatija. Pješačenje je podijeljeno u dvije rute: obalnu i brdsku. Brdska će ruta započeti okupljanjem ispred Knjižnice Kastav u 17.30 sati i polaskom prema Opatiji, a pješake će predvoditi vodiči Ljuba Duvančić i Silvija Sušanj, dok obalna ruta započinje u 18 sati okupljanjem ispred Knjižnice Lovran kada će sudionici također krenuti prema Opatiji predvođeni vodičima Milivojem Filipovićem i Igorom Simićem. Na odmorištima na putu čitat će se putopisna poezija.


Dvije će se rute sastati u 20 sati ispred crkve sv. Jakova u parku u Opatiji i krenuti prema Gradskoj knjižnici i čitaonici »Viktor Car Emin« Opatija.


Razgovor s Majom Klarić


Po završetku pješačenja sudionici će moći izmjeriti tlak, puls i temperaturu kod djelatnika Crvenog križa Opatija. U gastro kutku Doris Vlah počastit će okupljene mesnim i veganskim delicijama baziranim na autohtonim mediteranskim i galicijskim namirnicama. Večernji dio programa rezerviran je za literarni dio uz razgovor s gošćom Majom Klarić, putopjesnikinjom koja je prehodala čuveni Camino de Santiago i nakon njega takozvani japanski Camino, a svoja iskustva sažela u knjigama »Vrijeme badema« i »Otkrivanje zore – put 88 hramova«.
Nakon razgovora uslijedit će glazbeni program uz Duo Brutalero.


Manifestacija će se odvijati prema svim važećim epidemiološkim mjerama, a sve dodatne informacije mogu se potražiti na mrežnim stranicama Gradske knjižnice i čitaonice »Viktor Car Emin« Opatija: www.gk-opatija.hr https://www.facebook.com/GradskaknjiznicaOpatija/.