Pitali smo... 

Opatijci o privikavanju na euro: “Već sad mi fale kune, mogli smo sve to prolongirati za godinu-dvije”

Marina Kirigin

Mirjana Crnić / Snimila Marina KIRIGIN

Mirjana Crnić / Snimila Marina KIRIGIN

Mlađi kažu da se s novom valutom snalaze, a oni nešto stariji sve češće plaćaju bankovnim karticama. Ipak, svi redom primijetili su lagano podizanje cijena svih proizvoda i usluga, za, kako kažu, minimalno »deset-dvadeset centi«OPATIJA – Kako se snalaze s eurima, kupuju li lakše zbog brojčano manjih iznosa ili i dalje preračunavaju u kune? Je li prema njihovom mišljenju promjena valute utjecala na porast cijena? – pitanja su koja smo u anketi postavili nekolicini Opatijaca. Mlađi kažu da se s novom valutom snalaze, a oni nešto stariji sve češće plaćaju bankovnim karticama. Ipak, svi redom primijetili su lagano podizanje cijena svih proizvoda i usluga, za, kako kažu, minimalno »deset-dvadeset centi«.


Umirovljeniku Nikoli Ojdaniću već sada »fale kune«.


Nikola Ojdanić / Snimila M. KIRIGIN


Skuplji i brico


– Uglavnom koristim kartice za plaćanje, a kada idem popiti kavu u kafić, onda u džepu imam par eura. Nije mi lako plaćati kovanicama eura, moram sa sobom imati naočale, jednostavno ne vidim što imam. S kunama mi je bilo puno lakše, na eure se još nisam privikao. Još uvijek u glavi sve preračunavam i razmišljam koliko je to kuna, množim sa 7 i onda još malo dodam. Već sada mi fale kune. Imam neku svoju teoriju da lako prihvaćamo sve. Znam da smo dio Europe i da je to neminovno, no isto tako smatram da smo u ovoj krizi mogli malo prolongirati uvođenje eura. Razgovarao sam i sa svojim prijateljima Slovencima koji još uvijek plaču za tolarom. Kažu da se još nisu oporavili. Sada kada smo uveli euro ne znam koliko država može spašavati situaciju. Mislim da smo dovedeni pred zid – pao nam je standard, male su nam plaće i penzije, a sada više nema onog »idemo doštampati«. Za svog života prošao sam dosta valuta, svaka je nosila nešto dobro i loše, no zbog ove krize trebali smo bolje procijeniti situaciju i uvesti euro za godinu-dvije dana. Vjerujem da bi nam tako bilo lakše, smatra Ojdanić.
– Ne volim se koristiti karticama, i prije i sada sve plaćam gotovinom. U samom sam startu prelaska na euro preračunavao cijene, posebno one osnovnih životnih namirnica. Uvidio sam da je sve poskupilo za 10-20 centi. No, nisu samo trgovci to učinili, cijene su digli i ugostitelji. Nekidan sam se ošišao, brico mi je rekao 8,63 eura što je 65 kuna, a prije me šišanje koštalo 60 kuna. Znači i to je poskupilo 5 kuna. Naviknut ćemo se na eure, ali za nas penzionere ovakvo podizanje cijena je previše, rekao je opatijski umirovljenik Andrija Turalija.


Peglanje kartica


Umirovljenica Mirjana Crnić cijene u eurima više ne preračunava u kune, to je radila samo u početku prelaska na euro i tada shvatila da je sve poskupjelo.


– U jednom opatijskom kafiću kapučino i kafe stajalo je 24 kune, a sada to isto morate platiti 26,61 kunu, naravno u eurima. Što se tiče prepoznavanja novca i kovanica, nemam previše problema jer nastojim uglavnom plaćati s karticama, volim popeglat karticu pa san na mire, kaže Crnić.


Trgovkinja Ana, koja je htjela ostati anonimna, kaže da se ona lako navikla na eure, nema problema s prepoznavanjem kovanica, ali je isto tako primijetila da se dosta, ili nešto češće, kod nje u trgovini kupci koriste bankovnim karticama.


– Mlađi su lakše prihvatili eure, a starijima treba više vremena jer još uvijek dosta preračunavaju. Kupcima na poslu, među kojima je puno njih starije životne dobi, uvijek kažem i cijenu proizvoda u kunama, rekla je trgovkinja.


Rene Rubinić / Snimila M. KIRIGIN


Student Rene Rubinić kaže da se još uvijek nije posve navikao na eure, u kupovini još uvijek više razmišlja u kunama što zna biti zbunjujuće.


– Vjerujem da ću se uskoro priviknuti na eure. Imam osjećaj da sada trošim malo više, ali još uvijek u granicama svojih mogućnosti. Čini mi se da je zbog prelaska na novu valutu dosta toga poskupjelo, ali cijene osnovnih životnih namirnica ostale su iste onima ranije istaknutima u kunama, rekao je Rubinić.