Blizu rekorda

Opatija “upisala” 3.500 silvestarskih gostiju, najbrojniji Austrijanci i – Hrvati

Marina Kirigin

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Od 29. do 31. prosinca u Opatiji je ostvareno više od 8.000 noćenja pa je 2021. završena s ukupno 850.000 noćenjaOPATIJA, MATULJI, LOVRAN, MOŠĆENIČKA DRAGA – Novu godinu u dvadeset i dva otvorena opatijska hotela dočekalo je više od 3.500 gostiju. Najbrojniji među njima bili su Austrijanci i Hrvati, a bilo je i Slovenaca, Nijemaca i Talijana. U tri dana (od 29. do 31. prosinca) u Opatiji je ostvareno više od 8.000 noćenja čime je prošla 2021. godina završena s ukupno upisanih 850.000 noćenja, a što je gotovo 70 posto turističkog prometa ostvarenog u 2019. godini.


– Iza nas je jedna izazovna turistička godina i možemo biti zadovoljni ostvarenim turističkim rezultatima, posebno onima ostvarenima u posezoni, čemu je pridonio prekrasan opatijski Advent koji je je privukao brojne goste iz cijele Europe. Opatija je proglašena jednim od najljepše uređenih gradova u adventsko doba u Europi i motiva za dolazak u destinaciju nije nedostajalo. Prekrasna blagdanska atmosfera osjeća se u svakom kutku grada, a za naše goste tijekom cijelog prosinca pripremljeni su bili brojni adventski programi – rekla je Suzi Petričić, direktorica TZ-a Grada Opatije.


Foto S. Drechsler


Poljaci otkrili Matulje


Na području Općine Matulji lani je ostvareno oko 80 posto turističkog prometa ostvarenog u 2019. godini. Direktorica matuljskog turističkog ureda Marijana Kalčić izuzetno je zadovoljna takvim rezultatima i kaže kako je na povrtak gostiju utjecao kvalitetan matuljski smještaj.
– U protekloj 2021. godini vratili su nam se stari gosti, mahom oni iz Njemačke, a otvorilo nam se i novo tržište – ono Poljske. Ta nova situacija izuzetno nas je razveselila pa tako već na samom startu ove godine planiramo promociju u Njemačkoj i Poljskoj.
Nažalost, prošle godine zabilježili smo i otkazivanja smještajnih kapaciteta nekoliko matuljskih iznajmljivača, ali pojavila se i nekolicina novih. S obzirom na to da postoje najave o gradnji prvih matuljskih hotela, u posljednje vrijeme spominju se čak dvije potencijalne lokacije, vjerujem da će u narednim godinama Matulji dobiti svoje nove turističke adute. Mi ćemo se i dalje truditi i isticati raznoliku matuljsku ponudu – hike&bike, gastro ponudu i bogatu nematerijalnu baštinu, te zajedno s Općinom Matulji sudjelovati u organizaciji brojnih manifestacija. Očekujemo da će nam ova godina omogućiti realizaciju priredbi, ali i donijeti zajedništvo i sinergiju koju će prepoznati naši gosti i imati razlog za povratak – rekla je Kalčić.


Lovranci zadovoljni


Na području Lovrana za vrijeme božićno-novogodišnjih blagdana bili su otvoreni svi hoteli osim Excelsiora. Prema riječima direktorice TZ-a Lovran Luize Sandalj, nekolicina lovranskih gostiju bila je i u privatnom smještaju, a u prosjeku dnevno od Božića do Nove godine u Lovranu je boravilo oko 1.000 gostiju.


– Uspješno smo završili godinu posebno s obzirom na njezin početak i situaciju kakvu smo imali u 2020. godini. U 2021. smo ostvarili 68 posto više turističkog prometa u odnosu na 2020., a u odnosu na rekordnu 2019. godinu upisali smo 73 posto ostvarenja. Nijemci su i dalje naši najbrojniji gosti, a proteklu godinu obilježio je i povratak Austrijanaca kojih u 2020. godini nije bilo. Talijani su nam u padu već nekoliko godina, ali izuzetno nas veseli povratak gostiju sa istočnog tržišta – iz Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. U planu je da se u narednom razdoblju okrenemo tim tržištima i na njima napravimo jaču promociju – rekla je Sandalj.


Uspio prvi draški Advent


U Mošćeničkoj Dragi između Božića i Nove godine ostvareno je 1.500 noćenja, a drugi put u povijesti otvorena vrata za blagdane imao je hotel Marina u kojem se na Silvestrovo zabavljalo 250 ljudi. Prema riječima direktorice draškog turističkog ureda Nensi Dretvić, prvi organizirani draški Advent i zdravica lijepo su prihvaćeni i od stranih i domaćih gostiju, ali i lokalnog stanovništa. Sve u svemu, čelnici turističkog ureda zadovoljni su rezultatima ostvarenima u 2021. godini u kojoj su ostvarili 84 posto ukupnog prometa iz 2019. godine.