Tražilo se mjesto više u Gervaisu

Opatija sva od čokolade: Najslađa opatijska manifestacija privukla grupe domaćih i stranih gostiju

Aleksandra Kućel Ilić

Snimila Aleksandra KUĆEL-ILIĆ

Snimila Aleksandra KUĆEL-ILIĆ

Tridesetak izlagača, "craft" proizvođača čokolade iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Italije predstavilo je svoje jedinstvene slatke delicije, a ponudu su obogatili i OPG-ovi koji su čokoladu povezali s nizom različitih proizvoda



 


 


OPATIJA – Pozitivan primjer da je moguće privući “rijeku gostiju” u Opatiju i u mjesecu koji nije toliko šarolik kao primjerice prosinac, dao je ovogodišnji, 16. po redu i po broju posjetitelja rekordni Festival čokolade. Od prvih minuta trodnevne manifestacije koja je zaključena danas, centralno događanje, sajam “Čokoladna čarolija” u Gervaisu, bio je pod opsadom zaljubljenika u čokoladu, a i u ugostiteljskim objektima koji su se uključili u manifestaciju zabilježen je odličan posjet i osoblje sve do kraja radnog vremena “nije stalo”.

Foto galerija: Festival čokolade u Opatiji Foto: Aleksandra Kućel Ilić





– Festival je jako napredovao, imali smo baš puno posla, rekao je ugostitelj Emil Luštica koji je na šanku u Gervaisu brinuo da posjetitelji uz ono što ih je privuklo na sajam, dakle čokoladu, mogu uživati i u raznim napitcima koji na odličan način zaokružuju “čoko priču”. Tridesetak izlagača, “craft” proizvođača čokolade iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Italije predstavilo je svoje jedinstvene slatke delicije, a ponudu su obogatili i OPG-ovi koji su čokoladu povezali s nizom različitih proizvoda. Uz brojne domaće posjetitelje, najslađa opatijska manifestacija privukla je i grupe stranih gostiju iz Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Slovenije, čitave Hrvatske i brojnih drugih tržišta.


Izvrsna posjećenost


Organizatori iz Turističke zajednice Grada Opatije procijenili su da je u odnosu na 15. festival čokolade, ovogodišnji koji je smješten u raniji termin i do 40 posto bolje posjećen. Zanimljivim programom i ponudom čokolada i slastica, kao i mnogih drugih namirnica koje se s čokoladom vole javno poput odabranih vina, likera, meda ili najfinijih sorta kave, Opatija je uz ovaj festival imala odličan uvod u skori početak adventskih zbivanja. U Gervaisu gdje je bila “čokoladna baza”, tražilo se mjesto više, a mnogi su ponuđači rasprodali sve što su donijeli na sajam, pa su odlazili u svoje centrale i vraćali se s novim pošiljkama čokolade za sve ukuse i uzraste, za sve prigode i slatke darove.


– Raniji termin pokazao se kao “pun pogodak”, jer se, uz lijepo vrijeme, ali i kampanje koje kontinuirano provodimo na stranim tržištima, a koje su dale odličan rezultat – Festival čokolade potvrdio kao atraktivan motiv za dolazak stranih gostiju. Imali smo organizirane grupe iz Austrije, Njemačke, Hrvatske i drugih tržišta, ali i brojne individualne posjetitelje. Naravno, velik interes za čokoladnim delicijama i popratnim programom vlada i u našoj regiji, pa smo iznimno zadovoljni odazivom na festival, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić.


Haljina od čokolade


Uz Gervais gdje je vladala najveća gužva, a do “najslađeg carstva” vodio je crveni tepih, tijekom tri dana programa čitava je Opatija živjela u znaku mnogima omiljene namirnice. Ugostitelji i hotelijeri uključili su se prigodnim ponudama i zanimljivim jelima, kako slatkim, tako i slanim, a čokolada je izašla i izvan gastronomskih okvira i “umiješala” se i u wellness programe, kao i u modu. Dokazala je to akademska kiparica Georgette Yvette Ponte koja je strpljivo i vješto od oko pet kilograma čokolade izrađivala jedinstvenu haljinu.


Akademska kiparica Georgette Yvette Ponte izrađivala je čokoladnu haljinu / Snimila A. KUĆEL ILIĆ


– Priznajem da sam čokoholičar i da me nije bilo teško, iz Lovrana gdje u hotelu boravim za vikend, dovesti u Opatiju. Posjetio sam lijepo organizirani sajam, sudjelovao u degustacijama i zatim nešto od svega i odabrao. Na Festivalu čokolade u Opatiji sam prvi put i sve zajedno mi se čini vrlo zanimljivim i odlično pogođenim za ovo doba godine kada još nema toliko zbivanja kao u prosincu, rekao je Aleš Klofutar, turist iz Slovenije.


Zadovoljni su bili i posjetitelji iz opatijskog susjedstva kojima “pozitivna gužva” nije smetala.


– Istina je da je gužva od koje smo se u vrijeme pandemije odučili, ali je ipak odlična atmosfera, lijepa ponuda, može se prošetati i razgledati, tako da – zadovoljna sam. Čokolada je očito odličan mamac za publiku i teško joj je odoljeti, zaključila je Ivana Grubešić iz Rijeke.