Svečana sjednica Gradskog vijeća Opatije

Opatija se želi u suradnji s LRH-om vratiti na kartu elitnih destinacija

Aleksandra Kućel Ilić

Slika za uspomenu - dobitnici gradskih nagrada i priznanja zajedno s čelnicima Grada / Snimio Sergej DRECHSLER

Slika za uspomenu - dobitnici gradskih nagrada i priznanja zajedno s čelnicima Grada / Snimio Sergej DRECHSLER

Zadatak izvršne i predstavničke vlasti je uspostavljanje suradnje s novim vlasnikom LRH-a te pokušaj izgradnje partnerskih odnosa uz maksimalnu zaštitu interesa građana i djelatnika LRH-a, poručio je Fernando Kirigin, dok je Ivo Dujmić naveo ambiciozne planove nove Uprave LRH-a koji su istovjetni s onima Nove LiburnijeOPATIJA  U strogo kontroliranim epidemiološkim uvjetima, uslijed kojih je broj nazočnih sveden na minimum, a svi su nosili maskice i sjedili uz propisani razmak, sinoć je u velikoj dvorani Centra »Gervais« održana svečana sjednica Gradskog vijeća Opatije u povodu Dana Grada i nebeskog zaštitnika svetog Jakova.


Otvorena je uz hrvatsku himnu, te zatim »Serenadu Opatiji« u izvedbi Martine Majerle i Marija Šimunovića, a zatim se sa svečano dekorirane pozornice skupu obratio predsjednik Gradskog vijeća Opatije Fernando Kirigin.


– Ova, 2020. godina, kao i uvjeti u kojima se danas održava svečana sjednica, sigurno će se dugo pamtiti i u budućnosti generacijama prepričavati. Pandemija koronavirusa nije mogla zaobići niti naš grad u kojem se živi gotovo isključivo od turizma – naveo je Kirigin, koji se osvrnuo i na problematiku LRH-a.
– Važno je istaknuti da najava ulaganja novog vlasnika LRH-a o podizanju kategorije gotovo svih hotela u njihovom sastavu na 4 ili 5 zvjezdica budi optimizam. To znači da se računa na gosta bolje platežne moći za što je potreban educiraniji, a samim time i kvalitetniji, a na kraju i bolje plaćeni djelatnik. Svjesni smo činjenice da najavljeno uređenje hotela treba pratiti i uređenje našeg grada, što može rezultirati povratkom Opatije na kartu svjetskih turističkih destinacija gdje je nekada i pripadala. Stoga je zadatak izvršne i predstavničke vlasti uspostavljanje suradnje s novim vlasnikom LRH-a te pokušaj izgradnje partnerskih odnosa uz maksimalnu zaštitu interesa građana Opatije, kao i djelatnika LRH-a – naglasio je Kirigin, te svima čestitao Dan grada i Jakovlju.


Izazovna jesen


O svemu što se u ovom gradu ostvarilo u proteklih 365 dana, moglo se saznati više iz prigodnog filma koji je prikazan, a gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, zaželio je također svima sretan Dan grada i blagdan svetog Jakova.– U srcu smo turističke sezone koja ipak nije izostala, iako se odvija pod zaista specifičnim uvjetima. Procjene opatijske Turističke zajednice nisu pesimistične, te vjerujem da ćemo godinu okončati s ostvarenjem od 30 do 35 posto dolazaka i noćenja u odnosu na lani. Proračun Grada osobito je pogođen jer se prihodi dobrim dijelom osiguravaju iz turističke djelatnosti. Unatoč tome, Grad Opatija je odmah donio niz mjera pomoći gospodarstvu i građanima kako bi ublažili ekonomske posljedice – rekao je opatijski gradonačelnik, najavivši kako će predstojeća jesen biti »izazovna«.


Dobitnici godišnjih nagrada

Nagradu Grada Opatije za područje društvenog života dobili su jučer dr. sc. Ivan Cerovac i Irena Radovanović, a za područje sporta Enrico Marotti. Zahvalnice za volonterski rad u vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19 primili su David Kurti, Neven Varljen, Nina Varljen Nikolić, Jelica Lukenda-Matulja, Suzi Petričić, Kristina Tubić, Željka Stašić, Kristian Brko, Kristian Tončić, Lovro Kostelić, Frano Rački, Mario Stipanović, Fernando Kirigin, Luka Kalat, Zoran Kalat, Ivan Cerovac, Marin Kudrić, Kujaj Sabahudin i Đana Pahor.
Također, zahvalnice Grada još su dobili i Yasna Skorup Krneta, za osmišljavanje, sastavljanje originalne recepture te izradu torte Camelia, Liu Pilato Lying, koja je svojim trudom, zalaganjem i velikim entuzijazmom osigurala donaciju zaštitnih maski iz NR Kine Gradu Opatiji, te Mario Sušanj, dr. med. spec. epidemiologije za profesionalno, savjesno i odgovorno obavljanje dužnosti glavnog epidemiologa za područje Grada Opatije tijekom pandemije uzrokovane virusom COVID-19.

 


– Morat ćemo izdvojiti još više sredstava za funkcioniranje javnog prijevoza, neizvjesna je i sudbina Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, a i naši će gospodarstvenici, zateknu li se u poteškoćama, očekivati potporu Grada. Svi značajni projekti planirani gradskim proračunom i dijelom sufinancirani europskim sredstvima se nastavljaju: radovi na Sportsko-rekreacijskom centru Dobreć, Dječjem vrtiću i Domu Veprinac, drugoj fazi uređenja MOHO centra u Voloskom, uređenju Trga i obilježavanju 300. obljetnice škvera u Iki. Radimo i na novim projektima, ponajprije na izgradnji novog opatijskog Vatrogasnog centra. Ipak, još uvijek čekamo početak realizacije Riječke aglomeracije, kroz koju trebamo dobiti značajna sredstava za nekoliko važnih opatijskih projekata vrijednih više od 25 milijuna kuna. Do 2023. bi sve trebalo biti okončano, a ugovori još nisu zaključeni – rekao je Dujmić.Osvrnuo se još i na nedavni sastanak s novom Upravom LRH-a.


Zajednički ciljevi


– Nova Uprava namjerava, kako su nas izvijestili, povećati kategorizaciju objekata, dovesti luksuzne hotelske brendove u Opatiju, uspostaviti cjelogodišnje poslovanje, građevinske radove na rekonstrukciji objekata provoditi u skladu s preporukama konzervatora, surađivati s Ugostiteljskom školom i Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te pomoći ostvarenju razvoja zajednice. To su ciljevi za koje smo se i mi kroz Novu Liburniju oduvijek zalagali. Vjerujem i nadam se da ćemo po izlasku iz koronakrize biti u prilici omogućiti pozicioniranje LRH-a kakvo zaslužuje prestižna destinacija poput Opatije – zaključio je gradonačelnik te svim ovogodišnjim dobitnicima nagrada i zahvalnica Grada uputio čestitke i zahvalio im na svemu što su svojim radom, trudom, zalaganjem i ljubavlju ostvarili u Opatiji.
Bila je to posljednja svečana sjednica u ovom mandatu, na kojoj je najviše priznanje, povelju o nagradi Grada Opatije za životno djelo dobio poznati opatijski ugostitelj i hotelijer Milan Sesar, vlasnik Boutique hotela »Mali raj«. Na kraju službenog dijela svečanosti, za sve nazočne je organizirana prigodna zakuska uz glazbeni program.