OPATIJSKI VREMEPLOV

Opatija početkom lipnja ponovno pokreće svoj “vremenski stroj” koji goste vodi stoljećima u prošlost

Aleksandra Kućel Ilić

Svakog tjedna, od ponedjeljka do četvrtka, Opatijski vremeplov pružit će sasvim nov i jedinstven doživljaj Opatije i njene bogate tradicijeOPATIJA – Početkom lipnja Opatija će ponovo pokrenuti svoj »vremenski stroj« i povesti svoje goste na putovanje tajnim stazama gradske prošlosti. Kako je izgledao svakodnevni život prije stotinu ili dvije stotine godina? Tko su bile poznate osobe iz davnih vremena? Kako je tekao razvoj Opatije od mjestašca utemeljenog oko benediktinske opatije do jedne od vodećih turističkih sila u Europi na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće? I kakve misterije čuvaju duhovi veprinačkog Starog grada? Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja, dat će Opatijski vremeplov, popularni program u organizaciji Turističke zajednice grada Opatije koji će trajati od 1. lipnja do 30. rujna i ispuniti ljetne dane brojnim zanimljivim aktivnostima.


Kako su najavili iz opatijskog TZ-a, svakog tjedna, od ponedjeljka do četvrtka, Opatijski vremeplov pružit će sasvim nov i jedinstven doživljaj destinacije i njene bogate tradicije. Ponedjeljak je rezerviran za tradicionalne pjesme primorskih krajeva koje će od 20 do 21 sat izvoditi Klape va Portiće. Moćni glasovi i šum mora, na prirodnoj pozornici lučice ispod Umjetničkog paviljona »Juraj Šporer«, povest će goste na nezaboravno istraživanje klasika iz »pjesmarice« ovoga kraja i hrvatske glazbene baštine.


Slavne ličnosti


Utorkom će Opatijski vremeplov prebaciti u »višu brzinu« i iz lučice preseliti na gradske ulice. Doduše, glavni protagonisti neće biti sadašnje »cestovne jurilice«, već prekrasni i izvrsno očuvani automobili iz svih povijesnih razdoblja koji će se predstaviti od 19.30 do 22 sata na izložbi oldtajmera ispred hotela Milenij u organizaciji Liburnia klasik kluba.
Srijeda će slavne ličnosti opatijske prošlosti staviti u uloge turističkih vodiča kroz poznatu i nepoznatu povijest grada. Kostimirane šetnje kroz povijest Opatije, na engleskom jeziku, počinju u 20 sati na šetnici Lungomare, ispod hotela Milenij, i vode u najranije dane opatijskog turizma, kada su istim putevima hodale okrunjene glave, plemići, aristokrati… Među njima su »majka« suvremenog plesa Isadora Duncan, »arhitekt« opatijskog razvoja Friedrich Julius Schüller te Stephanie Glax, renomirana slikarica i kći slavnog austrijskog liječnika i jednog od utemeljitelja suvremenog lječilišnog turizma Juliusa Glaxa, benediktinac iz opatije sv. Jakova po kojoj je cijeli grad i dobio ime, barkajol koji je svojom brodicom prevozio imućne turiste i pučanka u potrazi za svojim suprugom. Tjedno putovanje prošlošću Opatije zaključit će nastupi Folklornog ansambla Zora. Svakog četvrtka, od 20 do 20.45 sati ispred Umjetničkog paviljona »Juraj Šporer« izvježbani plesači opatijskog kulturnog društva s iznimno dugom i uspješnom »biografijom« izvodit će tradicionalne plesove i koreografije liburnijskog kraja, ali i ostalih dijelova Hrvatske.


Ture po Veprincu


Novost ovogodišnjeg Opatijskog vremeplova je Veprinac Ghost Tour, vođene ture Starim gradom u Veprincu, koje će se održavati petkom tijekom kolovoza, odnosno 4., 11. i 25. kolovoza. Tematski obilazak posvećen je narodnim vjerovanjima Istre i Kvarnera i održavat će se na engleskom jeziku. Uz licenciranog turističkog vodiča koji će posjetitelje provesti gradom, kostimirani će glumci na raznim punktovima utjeloviti nadnaravna bića, kao što su štrige i kudlaci te će u interakciji s vodičem i publikom na jednu večer oživjeti magični svijet u koji su vjerovali nekadašnji stanovnici ovoga kraja. Sudjelovanje u svim programima je za sve posjetitelje besplatno.


– Opatijski vremeplov na zanimljiv i interaktivan način predstavlja povijest Opatije, njene znamenitosti, slavne osobe, bogatu kulturnu baštinu, ali i svakodnevicu građana u vrijeme opatijskog turističkog razvoja, i zato je stekao velike simpatije naših gostiju. Svake godine u tom jedinstvenom istraživanju naše bogate povijesti sudjeluje sve veći broj zainteresiranih, zato program koji je »putokaz« kroz proteklih dvjesto godina opatijske prošlosti, konstantno obogaćujemo novim aktivnostima – poručila je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatije, pozvavši sve zainteresirane da se pridruže ovom uzbudljivom putovanju kroz vrijeme.