Gradonačelnik

Opatija ostvarila višak u proračunu od 35 milijuna kuna, Kirigin već zna u što će ih utrošiti

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Višak prihoda utrošit će se na gradske investicije, od kojih su neke već realizirane, a dio je u fazi pripreme, najavljuje Fernando KiriginNakon ljetne stanke, prva sjednica Gradskog vijeća Opatije održat će se u četvrtak, 29. rujna, a kroz točke dnevnoga reda danas su novinare na press konferenciji proveli opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin i njegova zamjenica Kristina Đukić.


Gradonačelnik je ocijenio da se na toj sjednici Vijeća neće naći “revolucionarne teme”, no odabrao je neke koje bi mogle zanimati javnost.


Prema njegovim riječima, proračun Grada Opatije u prvih šest mjeseci ove godine ima pozitivan rezultat od čak 35,2 milijuna kuna i osnovna je to informacija koju donosi polugodišnji izvještaj o izvršenu proračuna, o čemu će biti riječi na sjednici.


Zadovoljan stanjem gradskih financija
­­- Možemo biti vrlo zadovoljni stanjem gradskih financija, ali i onime što to stanje govori o samoj Opatiji. Naime, proračun je slika grada, a opatijska je slika vrlo povoljna jer rast prihoda od poreza znači da je povećana zaposlenost i visina plaća u Opatiji.


To dobrim dijelom možemo pripisati rekordnim poticajima i potporama gospodarstvu koje su omogućile poduzetnicima ne samo preživljavanje izazovne situacije u pandemiji, već i stvorile priliku za novi rast, rekao je gradonačelnik Kirigin.


Napomenuo je kako je velik rast prihoda gradskog budžeta ostvaren uz značajno smanjenje prodaje imovine, za čak 70 posto u odnosu na isto razdoblje 2021.


– Višak prihoda utrošit će se na gradske investicije, od kojih su neke već realizirane, a dio je u fazi pripreme. Sve što smo radili dosad dio je izvještaja o radu gradonačelnika koji će se također naći pred vijećnicima, a neke od stvari koje mogu izdvojiti su realizirane investicije sufinancirane iz europskih fondova poput obnove Ville Angioline koja je u tijeku, uređenja trga u Iki ili otvorenja Centra za inkluziju u prostoru Udruge osoba s invaliditetom.


Što se tiče planova za naredno razdoblje, vesele iznimno pozitivne reakcije na predstavljanje projekta novog gradskog bazena, obnove školske zgrade, ali i idejnog rješenja na cestu Dobreć koja će dijelom preuzeti ulogu buduće opatijske zaobilaznice, naveo je opatijski gradonačelnik.


Promjena imena Varljenske ulice


Dodao je još i da će među točkama na sjednici Vijeća, građanima Kosova i Pobri svakako biti zanimljiva promjena imena Varljenske ulice u naselju Kosovo. Inicijativa MO Pobri dobila je podršku MO Kosovo, a razlog je činjenica da u oba mjesna odbora postoji Varljenska ulica, a brojevi se ponavljaju.


To dovodi do problema s poštom, ali i interventnim službama. Prema prijedlogu koji je vijećnicima predložio Odbor za mjesnu samoupravu, kosovska bi Varljanska cesta nosila ime Ivana Brozine Slovana.


Kako je rekao Kirigin, pokušaj preimenovanja ove ulice se već ranije našao na sjednici GV-a, no s obzirom da se vijećnici nisu složili oko imena, do danas nije usvojen.


Na sjednici Gradskog vijeća naći će se i točka o izmjenama i dopunama Statuta Dječjeg vrtića Opatija.


Otvara se jaslička skupina u Domu Veprinac


– Razlog izmjenama je za naše roditelje vrlo pozitivan – otvaranje još jedne jasličke skupine u prostoru Doma Veprinac. Jaslička skupina će imati kapacitet za skrb o 12 mališana, upravo smo u ishodovanju svih potrebnih dozvola za rad čije dobivanje ubrzo očekujemo čime ćemo riješiti povećane potrebe opatijskih roditelja za upisima u vrtić, posebice u jasličke skupine.


Prostor u Domu Veprinac je potpuno uređen, prilagođen potrebama i standardu predškolskog odgoja, kao i malo vanjsko igralište.


Riječ je o privremenom rješenju za smještaj naših najmlađih do pronalaženja trajnog rješenja. Istovremeno, uredno se nastavljaju svi programi za građane i udruge koji se odvijaju u prostoru Doma Veprinac u prostorima u suterenu i na drugom katu zgrade, kazala je zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.


Uređenje privremenih vrtićkih kapaciteta u Veprincu dio je ciklusa ulaganja u školske i predškolske sadržaje, među kojima se izdvaja rekonstrukcija školskog sportskog igrališta Osnovne škole “R. K. Jeretov” vrijedna 450 tisuća kuna bez PDV-a, rečeno je na pressici.