NOVI SAZIV

Opatija: Neva Slani na čelu Gradskog vijeća

Aleksandra Kućel Ilić

Neva Slani i Fernando Kirigin / Foto Marko Gracin

Neva Slani i Fernando Kirigin / Foto Marko Gracin

Za potpredsjednike Vijeća većinom glasova vijećnika izabrani su SDP-ovac Dušan Kotur i Vera Aničić s Nezavisne liste Ive DujmićaOPATIJA – Novi saziv Gradskog vijeća Opatije konstituiran je na jučerašnjoj sjednici u »Gervaisu«. Svečano je prisegnulo 15 vijećnika: Igor Sablić (umjesto Ive Dujmića koji je stavio mandat u mirovanje), Vera Aničić, Zorica Sergo, Vladimir Brnečić i Domagoj Tramontana (umjesto Lorene Bašan koja je stavila mandat u mirovanje) – svi s Nezavisne liste Ive Dujmića, zatim Biljana Šuša (umjesto Fernanda Kirigina koji je gradonačelnik i mandat mu je u mirovanju), Alessandra Selak, Kristian Tončić, Đeni Hrvatin i Dušan Kotur – svi SDP, Neva Slani, Dino Žigulić i Sanda Grčević (AM, UK), Marko Ćorić (HDZ) i Ante Štampalija (Kvarnerska inicijativa, IDS). Osam muškaraca i sedam žena, dakle podjednak omjer, mogli bi u budućem radu donijeti kvalitetu i stabilnost, a primjetno je i da su se redovi pomladili, pa se od novih vijećnika očekuju i svježe ideje za dobrobit Opatije te zasjedanja koja u pravilu više ne bi smjela biti maratonska i iscrpljujuća.


Većinom glasova, uz samo jedan suzdržani glas HDZ-ovca Marka Ćorića, za novu je predsjednicu Gradskog vijeća izabrana Neva Slani. Žena je preuzela predsjedavanje opatijskim Vijećem, a dobila je i dvoje potpredsjednika – SDP-ovca Dušana Kotura i Veru Aničić s NL-a Ive Dujmića. Na čelo Mandatne komisije izabran je Kristian Tončić, a Komisije za izbor i imenovanja Sanda Grčević. Rasprave na konstituirajućoj sjednici nije bilo, svađe ili uobičajenih »prepucavanja« pogotovo, te je vijećnik NL-a Ive Dujmića Domagoj Tramontana, uime budućeg Kluba vijećnika najavio konstruktivan rad u budućnosti, ali i – podršku Nevi Slani.


Dosta prepucavanja!


– Veliko mi je zadovoljstvo i čast biti gradskim vijećnikom. Građanima je dosta prepucavanja i došlo je vrijeme da jedni drugima pružimo ruku suradnje i da svi zajedno radimo za budućnost Opatije. Bit ćemo glasna i konstruktivna oporba i bit ćemo tu da ukažemo na eventualne propuste. Samo zajedno možemo uspjeti – rekao je Tramontana prije nego li je pružena podrška radu na čelu Vijeća za Nevu Slani.
Svim kolegama vijećnicima na gotovo jednoglasnoj podršci je zahvalila nova predsjednica GV-a Opatije Neva Slani.


– I sama sam htjela uputiti sličnu poruku javnosti. Vjerujem u kvalitetan rad Gradskoga vijeća, na zadovoljstvo svih građana, a zadatak nam je da budemo komplement i korektiv gradske vlasti – rekla je Neva Slani koja je svima poželjela uspješan rad, kvalitetnu komunikaciju te dobre i konstruktivne ideje. Rekla je da su građani ti koji ocjenjuju njihov rad te da će se potruditi ukazano povjerenje opravdati.


Izabran je i sastav Komisije za statut, poslovnik i normativnu djelatnost te je za predsjednicu izabrana Alessandra Selak (SDP).


Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN


Čestitka Kirigina


Novoizabranom Vijeću obratio se i novi gradonačelnik Fernando Kirigin, koji je na sjednici bio u društvu zamjenice Kristine Đukić.


– Čestitam svim vijećnicama i vijećnicima na osvojenim mandatima. Rezultat je na izborima bio podijeljen, no Opatija ne može biti podijeljena i trebamo svi zajedno staviti glave na kup i raditi na realizaciji programa. Ja ću svaku dobru inicijativu prihvatiti, a Gradsko vijeće će zatim odlučivati u interesu građana ovoga grada. Vremena su izazovna, treći je val korone završio i spominje se četvrti val koji se sada javlja čak i u zemljama koje su postigle dobru cijepljenost, što znači i da će opet možda biti potrebna pomoć gospodarstvu. Novi vlasnik LRH-a je ovdje i voljan je ulagati u Opatiju, a mi moramo biti konstruktivni i brzi u odlukama i iskoristiti prilike koje nam se budu pružale.


Obećali smo građanima da ćemo štititi prostor, brinuti o mladima i starijima. To možemo samo uz rješavanje stambenoga pitanja i jačanje gospodarstva jer samo ako ljudi budu imali riješeno pitanje stanovanja i zaposlenja, neće napuštati Opatiju.


Ja kao izvršna vlast i vi kao predstavničko tijelo morat ćemo zajednički donositi argumentirane, konstruktivne i brze odluke – zaključio je Kirigin.