Dan policije

Opatija je uvijek bila siguran grad

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Gradonačelnik Kirigin primio je načelnika Policijske postaje Tomislava Milkovića, ali i mnoge bivše čelnike PP-aGrad Opatija je u ponedjeljak bio među najsigurnijim gradovima na Kvarneru jer su se na susretu s gradonačelnikom Opatije Fernandom Kiriginom uz aktualnog načelnika Policijske postaje u Opatiji Tomislava Milkovića, našli i mnogi bivši čelnici PP Opatija.


Uz najstarije, ali vrlo vitalne bivše šefove policije u Opatiji, i to 94-godišnjeg Petra Sošića i 93-godišnjeg Antona Ninu Batelija, bili su tu još i Josip Dukić, Zdenko Sušanj i Josip Grgurić.


U povodu svetog Mihovila i Dana policije, na prijemu u uredu gradonačelnika bio je još i prometni policajac Branko Grebenac koji je dobio zahvalnicu za poseban trud i zalaganje u ovogodišnjoj turističkoj sezoni. Grebenac je inače policijski službenik u PU Vukovarsko-srijemskoj, u Postaji prometne policije Vinkovci, a u Opatiju na ispomoć dolazi od 2013. godine, najčešće obilazi teren na svome motoru te brine da raskrižja budu što prohodnija i sudionici u prometu tijekom ljetnih gužvi što sigurniji.
Kako je istaknuo opatijski gradonačelnik Kirigin, do susreta je došlo na inicijativu aktualnog načelnika Milkovića, kako bi se uoči Dana policije prisjetilo na značajnu ulogu policijskih službenika u Opatiji koja zbog turizma mora njegovati imidž sigurnog grada. Zahvalio je svima na velikom doprinosu u ostvarenju tog cilja.


A da je Opatija još u vremenima koja su mnogima izvan dosega sjećanja, a najstariji živući policajci su se prisjetili na daleku 1947. godinu, uspijevala biti sigurni grad te je oduvijek suradnja s lokalnom samoupravom bila na visokoj razini, svi su se složili.


Bivši šef policije Josip Dukić podsjetio je i na velik doprinos opatijskih policajaca, njih 30 koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i u samom početku bili prvi na udaru. Ovaj ugledni predavač smatra da bi više o tome »što policija doista jest« trebalo prezentirati putem građanstvu dostupnog »sata povijesti«.


Svi su bivši policijski načelnici u Opatiji posvjedočili da je ovaj grad u svim vremenima i okolnostima koje nisu uvijek bile lagane i dalje ostajao siguran i stabilan, što je ostao sve do danas i s čime se složio i aktualni šef policije Tomislav Milković.


Branko Grebenac, koji svakoga ljeta tijekom dežurstava na opatijskim prometnicama na plus 35 stupnjeva prolije litre i litre znoja, zahvalio je gradonačelniku i opatijskim građanima što su se sjetili njegova doprinosa i ukazali mu čast dodjelom zahvalnice.


– Hvala Opatiji na svemu i neka ju dragi Bog čuva – poželio je Grebenac.