Važna odluka

Opatija dobila izmijenjen Prostorni plan, vijećnici onemogućili daljnju betonizaciju i preizgrađenost

Aleksandra Kućel Ilić

Ove izmjene i dopune su rješenja u prostoru koja Opatiji moraju zajamčiti razvoj bez betonizacije i nagrđivanja vizura grada – smatra gradonačelnik Ivo Dujmić, a predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin tvrdi da se ovom odlukom ispravljaju, barem donekle, greške iz ranijih razdobljaOPATIJA – Dvije su iznimno važne odluke usvojene na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Opatije i obje su za građane, ali i samu prostornu budućnost grada, značajne. Naime, građanima je u cijelosti ukinut prirez, a odluka uz pomoć koje će im u novčanicima mjesečno biti više kuna, u javnosti je dočekana s odobravanjem. Lijep je potez gradskih vijećnika to što su odluku o poboljšanju standarda opatijskih obitelji donijeli jednoglasno.


Na spomenutoj je sjednici većinom glasova i nakon dosta polemičnih tonova i rasprave usvojena i toliko očekivana izmijenjena prostornoplanska dokumentacija kojoj je cilj onemogućiti daljnju betonizaciju grada te ograničiti preizgrađenost i izgradnju za Opatiju neprimjerenih mastodonata. Zahvaljujući volji većine opatijskih vijećnika, Opatija je tako dobila izmijenjen i dopunjen Prostorni plan Grada Opatije i Urbanistički plan uređenja naselja Opatija. Obje je ključne odluke odmah po donošenju komentirao njihov predlagač, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.


Potpora građanima


– Na moj prijedlog, Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o ukidanju prireza već od 1. svibnja ove godine. Grad Opatija je prvi grad u Primorsko-goranskoj županiji koji je u cijelosti ukinuo prirez, a ovom odlukom građanima Opatije ostaje čak tri milijuna i sedamsto tisuća kuna. Ukidanje prireza najsveobuhvatnija je gradska mjera potpora građanima u ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije COVID-19 jer se odnosi na poboljšanje standarda većine opatijskih obitelji. Grad Opatija ukidanjem je prireza, ali i drugim potporama građanima i poduzetnicima, pokazao da je u samom hrvatskom, ali i europskom vrhu po socijalnim pravima koja uživaju građani. A stvaranje takvih uvjeta za dostojanstven život svakog čovjeka je pravi smisao politike – izjavio je gradonačelnik Dujmić.
Zadovoljan je i zbog toga što je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Opatije u ovom mandatu izmijenjena i prostornoplanska dokumentacija te je naglasio da su »ove izmjene i dopune rješenja u prostoru koje Opatiji moraju zajamčiti razvoj bez betonizacije i nagrđivanja vizura grada«. Po njegovim riječima, cilj je ovih izmjena spriječiti gradnju u visinu ograničavanjem visinskih gabarita, smanjenje površina zgrada te povećanje zelenih površina na građevinskim parcelama.


– Opatija ovim intervencijama u prostor, kao i ograničenjima gradnje, ostaje prepoznatljiva, jedinstvena i zaštićena mikrolokacija s razvojnim potencijalom i jakom brigom za očuvanjem opatijskog arhitektonskog identiteta – naglasio je gradonačelnik Ivo Dujmić.
Odlukama koje je usvojilo opatijsko Gradsko vijeće zadovoljan je i njegov predsjednik Fernando Kirigin.


Pozitivne posljedice


– Ukidanje prireza poreza na dohodak, koji se plaćao u iznosu od 7,5 posto, svakako je dobra vijest za Opatijce, kojima će sada ostati oko 3,6 milijuna kuna više u kućnim budžetima svake godine. Vjerujem da će dobar dio toga ostati u Opatiji kroz svakodnevnu potrošnju, tako da će ova odluka imati svoje pozitivne posljedice i na gospodarski sektor našega grada. Zato mi je drago što je upravo ovaj saziv Gradskog vijeća ukinuo tu odluku o prirezu, jednako kao što ga je neki drugi saziv, prije više od 12 godina, i donio. Žao mi je samo što je to doneseno tek na ovoj posljednjoj sjednici, a ne na samom početku mandata kao što smo mi predlagali. Time bi građanima s prosječnom plaćom ostalo oko 720 kuna godišnje, što u situaciji dvoje zaposlenih znači i do 1.500 kuna svake godine više za obiteljske potrebe. Protiv prireza sam se borio otkako sam ušao u politiku, a ova odluka kolega vijećnika mi je najdraža nagrada za tu upornost – izjavio je na ovu temu Kirigin.


Po njegovim riječima, i uz drugu važnu odluku, vezanu uz prostorno planiranje, ispravljaju se, barem donekle, greške iz ranijih razdoblja.


– Svjedočili smo proteklih godina doista zastrašujućoj devastaciji prostora, što je tema kojom se Vijeće bavi od prvih dana mandata. Tribinama i raspravama doznali smo stavove građana, koje smo pokušali unijeti u prostorno-plansku dokumentaciju – naveo je Kirigin koji smatra i da se, da je bilo više sluha od strane izvršne vlasti, »moglo spriječiti neke od najgorih mastodonata koji su u protekle dvije ili tri godine niknuli u Opatiji«.


– Ipak, usvajanjem prostornoplanske dokumentacije s restriktivnijim mjerama napravili smo korak u dobrom smjeru – zaključio je Fernando Kirigin.