PROLJEĆE U ZRAKU

Opatija će tijekom travnja odjenuti cvjetno ruho: Provjerili smo što sve planiraju u Staroj dami

Aleksandra Kućel Ilić

TZG Opatija

TZG OpatijaOPATIJA – Uskrs u Opatiji, ali i čitavi travanj ove će godine odjenuti »cvjetno ruho«. Dolaskom proljeća prekrasni opatijski parkovi ponovo su procvjetali, a svoje bogatstvo flore Opatija je naglasila još trima manifestacijama posvećenima cvijeću koje se održavaju tijekom narednog mjeseca – najavili su iz opatijske Turističke zajednice.


Cvjetna događanja počinju tradicionalnim Festivalom kamelija, kojim se predstavljaju najljepši primjerci ovog nježnog cvijeta koji je postao i jedan od opatijskih simbola. Svečano otvorenje izložbe kamelija, koja u organizaciji Udruge ljubitelja kamelija slavi svoje jubilarno, 15. izdanje, najavljeno je za danas u 18 sati u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer«, uz nastupe zbora Štorija iz Rukavca, sopranistice Marije Baldini, pijanista Ivana Vrbena te recitaciju učenika opatijske Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov«, uz voditelja Dražena Turinu Šajetu. Sutra, u subotu, u 11 sati na rasporedu su šetnje Parkom Angiolina, s ciljem upoznavanja parkovne flore, pod stručnim vodstvom dr. sc. Romane Lekić. Subotnji program nastavlja se nastupom Folklornog ansambla Zora ispred UP-a »Juraj Šporer« u 12.30.


Cvjetni dizajner


U nedjelju, 2. travnja, u 12 sati započinje Dječji cvjetni korzo ispred UP-a »Juraj Šporer«, nakon kojeg slijedi nastup Vivien Gallette, Voljena Grbca i prijatelja te svečano proglašenje najljepših kamelija u 18 sati.
Iz TZ-a javljaju i da će se od 3. do 8. travnja održati Floral Week Opatija tijekom kojeg će se ispred UP-a »Juraj Šporer« izrađivati vegetativna skulptura Djevojke s galebom. Izradu skulpture vodit će renomirani svjetski cvjetni dizajner Vincenzo Antonuccio, koji je na posljednjem svjetskom prvenstvu cvjetne umjetnosti u Philadelphiji ušao među top 10 cvjetnih dizajnera svijeta, a pridružit će mu se i cvjetni dizajneri svjetskog renomea Giuseppe Contartese, Marilena Calbini i organizatorica manifestacije Cristina Cianci Žerić. U procesu izrade vegetativne instalacije sudjelovat će i učenici graditeljske škole, smjer cvjećarstvo iz Rijeke.


U sklopu manifestacije u UP-u »Juraj Šporer« održat će se kreativne ekološke radionice za djecu, kao i predavanja o ljekovitom mediteranskom bilju, samoniklom bilju i kulinarskoj upotrebi, invazivnim biljnim vrstama te ekološkom vrtlarenju. U četvrtak, 6. travnja, od 17 do 19 sati održat će se demonstracija trendova cvjetne umjetnosti, u petak, 7. travnja, u 18 sati Cvjetna modna revija s instalacijama od svježeg cvijeća, a tijekom oba dana od 9 do 19 sati trajat će izložba cvjetne umjetnosti. U sklopu manifestacije održat će se i Sajam cvijeća na Slatini, od 5. do 8. travnja.


Brojni programi


Manifestacija Uskrs u Opatiji, koja traje od 7. do 10. travnja, bit će ispunjena brojnim glazbenim programima, animacijom i atrakcijama za sve generacije. Uskrsna zbivanja započinju u petak ispred hotela Milenij, glazbenim nastupom grupe Coffee Shop Acoustic od 15 do 17 sati, dok će subota povezati i sport i glazbu. Nakon vođenog nordijskog hodanja povijesnim stazama Opatije, sa startom u 10 sati, održat će se koncert klape Baladur na prekrasnoj pozornici Portića od 12 do 14 sati, a program će zaključiti Blu:kanu nastupom od 16 do 18 sati na Slatini. Nedjeljna zbivanja započet će tradicionalnim promenadnim Uskrsnim koncertom Puhačkog orkestra Lovran s početkom u 12 sati od hotela Imperial do Slatine, dok će od 16 do 18 sati u portiću nastupiti klapa Opatija.


Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja, posvećen je najmlađima koji će imati priliku družiti se s uskrsnim zekom i opatijskom damom i prepustiti se »face paintingu« od 10 do 13 sati na Slatini, dok će njihovi roditelji moći uživati u izložbi oldtimera i nastupu Iman Acoustic Trija. Zabavna alternativa za mališane bit će kreativno-animacijski uskrsni program za djecu koji će se od 10 do 13 sati odvijati u Parku Angiolina.


Cvjetna zbivanja u travnju zaključit će nova manifestacija Đardin, koja će se održati od 28. do 30. travnja, najavili su iz opatijskog TZ-a.


Hrvatski festival rekreacije


U travnju ne nedostaje ni sporta, pa se tako 15. travnja održava 11. Hrvatski festival rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju na kojem se očekuje 1.400 sudionika. Ova najmasovnija sportsko-rekreativna manifestacija u Hrvatskoj počinje u 9.30 okupljanjem na Maloj ljetnoj pozornici, dok svečano otvaranje festivala počinje u 11 s