Modernizacija

Opatija će svoju javnu rasvjetu modernizirati LED tehnologijom

Aleksandra Kućel IlićOPATIJA – Opatija će obnoviti javnu rasvjetu nakon što je na sjednici Gradskog vijeća Opatije usvojen prijedlog odluke o pokretanju projekta modernizacije javne rasvjete na području Grada Opatije LED tehnologijom.


Kako se moglo čuti na sjednici, javna rasvjeta će biti u potpunosti zamijenjena LED rasvjetnim tijelima, osim na obalnoj šetnici. Vrijednost je projekta nešto više od 8 milijuna kuna, a slijedi raspisivanje javnog natječaja za postavljanje nove rasvjete i pružanje usluge održavanja po ESCO modelu. Obnovom rasvjete očekuje se godišnja ušteda električne energije od 60,86 posto. Procjenjuje se da će se investicija isplatiti za 72 mjeseca, a pružatelj usluge treba dati 10 godina garancije.


– Trenutačno javnu rasvjetu održava Komunalac, nije isključeno da pružatelj usluge može nastaviti suradnju s Komunalcem, no u javnom natječaju nije moguće takav odnos regulirati – pojasnio je pročelnik Filip Vlah.
Zbog usklađivanja s novim zakonom, vijećnici su usvojili prijedlog izmjena i dopuna Statuta Grada Opatije kao i Poslovnika Gradskog vijeća. Prema navedenim izmjenama, broj vijećnika Gradskog vijeća, u novom će sazivu biti manji – bit će ih 15, gradonačelnik će imati jednog zamjenika, a privremeno financiranje, u slučaju neusvajanja proračuna do kraja godine, moći će predložiti određeni broj vijećnika ili radno tijelo Gradskog vijeća.