Venecijanska arhitektura

Online izložba i konferencija o važnom arhitektu: Baza za proučavanje Maguola

Mirna Šumberac

Međunarodni projekt »Venecijanska arhitektura u Istri i Kvarneru: Lik i djelo Attilia Maguola« predstavljen je razgovorom i izložbom o ovom graditelju i arhiteltuRezultat prve faze međunarodnog projekta pod nazivom »Venecijanska arhitektura u Istri i Kvarneru: Lik i djelo Attilia Maguola« jučer su putem online konferencije na Zoom platformi podijeljeni s javnošću. U sklopu projekta provedena su znanstvena istraživanja i analize dostupnih izvora uz pomoću kojih su znanstvenici rekonstruirali lik i djelo rečenog arhitekta.


Uz projekt je postavljena i izložba fotografija u Galeriji Laurus Gorana Pleića »Arhitektonska ostvarenja Attilia Maguola na području Lovrana – situacija’’, kojom je zabilježeno trenutačno stanje 15-ak najznačajnijih građevina arhitekta Maguola.


– Znanstveni skup rezultat je dugogodišnjeg rada koji smo u suradnji sa Zajednicom Talijana Lovran, Regijom Veneto, Sveučilištem arhitekture IUAV iz Venecije te Povijesnim društvom Primorja – Koper radili, jer smo htjeli napraviti jednu znanstvenu bazu o ostvarenjima arhitekta i graditelja Attilia Maguola. Cijelo područje naselja Lovran dobrim je dijelom pod konzervatorskom zaštitom te se ispostavilo da je većina tih vila, nastalih na prijelazu 20. stoljeća, njih osamdesetak, nastala pod Maguolom, izjavio je općinski načelnik Općine Lovran Bojan Simonič.
Konferenciju je vodio kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog Primorja u Rijeci Ivo Mileusnić, koji je predstavio projekt i sve sudionike. Većina konferencije održana je na talijanskom jeziku, no zainteresiranima koji je nisu mogli pratiti zbog jezične barijere bit će omogućeni sažeci predavanja prevedeni na hrvatski jezik, koje će imati prilike pročitati na mrežnoj stranici https://www.attiliomaguolo.com/.


Na konferenciji su prisustvovali znanstvenici, čelnici i ostali interesenti, a pozdravne su govore imali načelnik Općine Lovran Bojan Simonič, predsjednik Zajednice Talijana Lovran Igor Prodan, generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini, koji je govorio i o aspektima bilateralne suradnje na području kulture, Franco Rota, koji se obratio umjesto gradonačelnika Mire, predstavnik Sveučilišta IUAV


– Venecija Marko Pogačnik te predsjednik Povijesnog društva za južnu Primorsku – Kopar Salvator Žitko.


Predavanja je započeo profesor sa Sveučilišta u Mariboru Darko Darovec s »Povijesnim i urbanim aspektima naseljavanja na istarsko-kvarnerskoj obali – interakcije s mletačkom kulturom«, na kojeg se nadovezao povjesničar Salvator Žitko svojim predavanjem »Venecijanski trag na zgradama Kvarnera – Lik i djela arhitekta-graditelja Attilia Maguola«. Treće predavanje održala je istraživačica sa Sveučilišta Ca’ Foscari u Veneciji Lia De Luca »Venecijanska arhitektura na području Rivijere Brenta: vila – Usporedba urbanističkih iskustava«. Ciklus predavanja završen je s Riccardom Marussijem i razmatranjima o sociološkoj i turističkoj vrijednosti povijesne arhitekture. Nakon predavanja sudionicima je omogućen virtualno razgledavanje izložbe, koja će se u Galeriji Laurus moći pogledati do 11. siječnja 2021.


O Maguolu


Attilio Maguolo rodio se u mjestu Mira u provinciji Veneciji. Većinu svog života djelovao je i gradio u Lovranu. Studije su pokazale da je na obalnom području Kvarnera mnoštvo njegovih zdanja od kojih je nekolicina sačuvana, dok ostala zahtijevaju obnovu ili su, na žalost, zauvijek izgubljena. Kao korisna dokumentacija prilikom »izgradnje« ovog istraživanja poslužili su izvidi u javnim arhivima u pokrajini Veneto te u Kopru i Hrvatskoj. Također, pripomogli su i obiteljski arhivi daljnjih rođaka arhitekta. Svakako valja spomenuti i knjigu Mirjane Peršić »Lovran – Turizam i graditeljstvo,« u kojoj su sadržane urbanističke naznake niza tehničkih podataka te tlocrti najznačajnijih vila, od kojih njih tridesetak pripisuje Maguolu.