Outdoor

“One su hodile”: Unatoč kiši, u Matuljima šetali i biciklirali u počast mlekaricama

Marina Kirigin

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Matuljska manifestacija u studenom koja nosi naziv "Matuljišs" objedinila je outdoor i gastoponudu te edukativni programLoše vrijeme i kiša nisu zaustavile manifestaciju “Pomalo da se dugo zajede”, koje su obuhvatile pješačku i biciklističku turu “One su hodile” u organizaciji Turističke zajednice Općine Matulji.


Pred “Starom poštom” u Permanima okupilo se gotovo 30 sudionika koji su, bez obzira na mokre uvjete, krenuli u desetak kilometara dugu pješačku rutu i 25 kilometara dugu biciklističku rutu kako bi se prisjetili komadića svoje povijesti, mlekarica i njihovog mukotrpnog rada.


Žene su to koje su prije oko stoljeća svakodnevno opskrbljivale mlijekom, ali i ostalim proizvodima iz njihovih vrtova, Opatijsku rivijeru i na taj način prehranjivale svoju obitelj.

Njihov je dan počinjao u pet ujutro kada su krenuli nositi mlijeko iz matuljskog zaleđa u Opatiju, a završavao kasno navečer po povratku kućama.


Kaže se da su mlekarice za svoga života “obašle zemaljsku kuglu po ekvatore” jer upravo su toliko kilometara u prosjeku za života napravile. Njima u čast, održana je i današnja outdoor priredba koja je dio programa “Matuljišs”.


Gastroponuda


– S obzirom na vrijeme iznenađeni smo i zadovoljni odazivom, a veseli nas da su se u pješačku turu uključili i kućni ljubimci, psi, pa je ova naša manifestacija dobila i pet friendly notu.


Ovom outdoor priredbom želimo odati počast prvenstveno mlekaricama, ali i svim ženama koje su nas zadužile, rekla je Marijana Kalčić, direktorica TZ-a Općine Matulji koja je zadovoljna i prvim “odjecima” matuljske manifestacije u studenom koja nosi naziv “Matuljišs”, a koja je objedinila outdoor i gastoponudu te edukativni program.Naime, u osam ugostiteljskih objekata na području Matulja nedjeljama se nude posebni meniji po promotivnim cijenama.


– Interes za gastro dio priredbe je izuzetno dobar. Ugostitelji su zadovoljni odazivom, a mjesto više traži se na lokacijama na kojima je organizirana i glazba, rekla je Kalčić.Alfred Šaina, turistički i biciklistički vodič i odličan poznavatelj povijesti i tradicije matuljskog kraja pričama iz prošlosti, o mlekaricama, svemu onome što im se na putu događalo, oduševio je sudionike današnje priredbe na otvorenom.


Djelić povijesti


– Naš kraj izuzetno je zanimljiv, ima puno zanimljivih mjesta o kojima se može puno toga ispričati. Tako da sam danas iznio samo jedan mali djelić povijesti kraja, govorio sam o mlekaricama, događanjima iz Drugog svjetskog rata, ali i vjerovanjima stanovništva, štrigami…


Mnogi naši ljudi tek kada čuju sve te priče osvijeste koliko zapravo malo znaju o stvarima koje su im tako blizu, zaključio je Šaina.


Outdoor priredba završena je u “Staroj pošti” ručkom za sve sudionike, koji su nakon jutarnjih kolača, uživali u maneštri i povratili snagu potrošenu na kilometre hoda i bicikliranja.