Velika svečanost u Opatiji

Održan prvi Bal obrtnika PGŽ-a: Brojni laureati svjedoče o važnosti obrta i obrtništva

Aleksandra Kućel Ilić

Obitelj Jurić iz brodogradilišta "Antun Jurić Klimno" koje postoji punih 140 godina / Snimio Mateo LEVAK

Obitelj Jurić iz brodogradilišta "Antun Jurić Klimno" koje postoji punih 140 godina / Snimio Mateo LEVAK

Obrtnička komora PGŽ-a dodijelila je nagrade u trima kategorijama: Zlatni obrt (za obrte s 50+ godina postojanja), Platinasti obrt (za obrte sa 75+ godina postojanja), te Dijamantni obrt (za obrte sa 100+ godina postojanja) 


OPATIJA – Kristalna dvorana najstarijeg opatijskog hotela Kvarner ugostila je danas veliku svečanost – prvi Bal obrtnika Primorsko-goranske županije. Jedinstveni događaj u organizaciji Obrtničke komore PGŽ-a okupio je obrtnike i mnoge istaknute ličnosti iz cijele regije, te je na najbolji način spojio zabavu, važnu ulogu obrtništva uz svečanu dodjelu nagrada za više od 60 obrta, kreativnost obrtnika koja se istaknula modnom revijom krojača, frizera i kozmetičara, ali i humanitarnu notu. Naime, dio sredstava od prodanih ulaznica i pokroviteljstava bit će doniran za opremanje prostora praktikuma Srednje škole Delnice, Drvodjeljske škole i strojarske škole Rijeka i Obrtničke škole Opatija. Na taj se način želi pomoći u osiguravanju adekvatnih uvjeta za edukaciju i praktični rad učenika obrtničkih zanimanja.

Foto galerija: Bal obrtnika u Opatiji Foto: Mateo Levak– Doista je ovo za nas vrlo važna noć i želio bih zahvaliti svima koji su nas podržali, svim obrtnicima, gostima i pokroviteljima. Zanimljivo je da je obrtništvo na području naše županije još starije od hotela Kvarner u kojemu se danas nalazimo i najstariji je obrt iz daleke 1883. godine. Mi smo izrazito obrtnička regija koja godišnje ostvaruje oko 400 milijuna eura prometa i u proračune se godišnje uplaćuje 10 milijuna eura, članovi smo Hrvatske obrtničke komore i svaki deseti obrtnik dolazi s područja PGŽ-a, rekao je uz ostalo Emil Priskić, predsjednik Obrtničke komore PGŽ-a i potpredsjednik HOK-a.


Bogat program
Među uzvanicima koji su se obratili skupu bili su i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil, župan Zlatko Komadina, te opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.


Ante Gelo bend te mladi vrhunski pjevači Alen Đuras i Vjeko Ključarić pobrinuli su se za odličnu glazbu i zabavu tijekom večeri koju je vodila Iva Pavletić Crnić, a vrhunac ove, za brojne obrtnike “najvažnjije noći u godini” bila je dodjela nagrada. Obrtnička komora Primorsko-goranske županije dodijelila je nagrade obrtima sa sjedištem na području PGŽ-a s dugogodišnjim poslovanjem i to u trima kategorijama: Zlatni obrt (za obrte s 50+ godina postojanja), Platinasti obrt (za obrte sa 75+ godina postojanja), te Dijamantni obrt (za obrte sa 100+ godina postojanja). Nagrađen je velik broj obrta s područja PGŽ-a i brojni laureati svjedoče o važnosti obrta i obrtništva u gospodarstvu, od lokalne do nacionalne razine i stoga zaslužuju priznanje za dugogodišnje uspješno poslovanje.


Dijamantni i platinasti obrt


U kategoriji Dijamantni obrt nagrađeni su: restoran “Kinkela” iz Bregi sa 111 godina obrtničke tradicije, “Stolarija Fučić 1908” s Cresa koja posluje već 115 godina, obrtnička radnja “Potok” iz Čabra, mala obiteljska pilana s tradicijom dugačkom 118 godina, zatim “Malinska” – brodograđevni i tradicijski obrt iz Malinske koji je uspješan već 120 godina, ugostiteljski obrt “Na moru – Giordano” iz Valuna sa 132 godine neprekidnoga rada i Brodogradilište “Antun Jurić Klimno” iz Klimnog koje postoji punih 140 godina.


U kategoriji Platinasti obrt nagrađeni su ugostiteljski obrt “Zora” iz Dobrinja koji ima 76 godina tradicije, zajednički obrt “Ribarstvo Dešković” – “E&T” iz Mošćeničke Drage, također sa 76 godina uspješnog poslovanja, Fotografska radnja “Foto Rio” iz Malog Lošinja sa 77 godina poslovanja, “Brodograditelj” s Raba s 87 godina rada, “Brodogradnja Z.Pičuljan” s Raba koja je uspješna već 89 godina, Foto Ivančić iz Crikvenice koji ima 99 godina tradicije i “Zlatar – filigran” Robert Bashota iz Crikvenice s također 99 godina rada.


Obitelji koje vode restoran Knezgrad u Lovranu i kafić Barić u Opatiji / Snimio Mateo LEVAK


Zlatni obrt


Najveći je broj obrta, njih čak 48, nagrađeno u kategoriji Zlatnog obrta, za 50 i više godina uspješnoga rada. To su obrt za šumarske usluge, prijevoz, trgovinu i proizvodnju “Niko” iz Delnica, Graditeljska radnja iz Prezida, ugostiteljski obrt “Laguna” s Raba, ugostiteljski obrt “Palma” s Raba, “Morsko blago”, proizvodnja artikala za poklon od sirovina iz mora iz Opatije, Foto Soprano iz Rijeke, ribarski obrt “Deželjin” s Raba, ugostiteljski obrt “Artatore” s Lošinja, brodograditeljski obrt “Zimovnik” iz Klimna, ribarsko-ugostiteljski obrt “Miki” s Krka, ugostiteljski obrt “Feral” s Raba, uslužni obrt “Zlatarna Grabušić” iz Rijeke, bravarski obrt “Vlah” iz Marčelji, zajednički ugostiteljski obrt “Gožinka” s Raba, Foto Luigi iz Opatije, obrt za ugostiteljstvo “Riva” iz Selca, obrt Profesionalni ribar Ferdinand Pavlović iz Lovrana, ugostiteljski obrt Bistro “Barba Ivo” s Raba, Stolarska radnja Zdravka Debelića s Raba, “Brodograditelj” s Raba, ugostiteljski obrt “Marina” s Raba, gostionica “Marina” iz Velog Lošinja, “Barić”, obrt za ugostiteljstvo iz Opatije, “Aco”, ugostiteljski obrt s Raba, ugostiteljski obrt “Mladenka” iz Viškova, bravarska radiona Marinko Marčelja iz Marčelji, Market “Ana” iz Crikvenice, restoran “Sirena” iz Dramlja, ugostiteljski obrt “Bijela ruža” iz Ravne Gore, restoran “Knezgrad” iz Lovrana, “Marijana”, obrt za frizerske usluge iz Opatije, ugostiteljski obrt “Sport” s Raba, stolarski obrt “Riosa” iz Rijeke, “Anić”, uslužni obrt za ugostiteljstvo iz Kostrene, građevinsko-zidarska radnja “Zidar” iz Mošćenica, Zlatarna “Toni” iz Opatije, Optika “Viktor Šahini” iz Rijeke, Mesarsko-trgovački obrt – mesnica i prerada mesa “Blaž Fućak” iz Rijeke, Frizerski salon “Dessardo” iz Rijeke, Stolarija “Stanić” iz Jurdana, stolarska radionica “A-interijeri” iz Mučića, Limarska radnja Predrag Piljek iz Malog Lošinja, trgovački obrt “Santino” s Raba, obrt za ugostiteljstvo i usluge “Anka” iz Selca, obrt za ugostiteljstvo Besim Dalipi iz Crikvenice, caffe bar “Nik” iz Crikvenice, fotografski obrt “Foto revija” iz Rijeke i Frizerski salon “DM” iz Vrbovskog.


Obitelj Kinkela čiji restoran Kinkela iz Bregi ima 111 godina obrtničke tradicije / Snimio Mateo LEVAK