Stožer

Od početka godine u Opatiji oboljelo 718 osoba, u sezoni bez širenja virusa

Marina Kirigin

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Na području grada Opatije tijekom tri ljetna mjeseca boravilo je 109 tisuća turista, a ukupno je bilo samo 18 osoba pozitivnih na koronuOd početka ove godine do 2. rujna na području grada Opatije od bolesti COVID-19 oboljelo je 718 osoba. Pet ih je preminulo od posljedica zaraze. Trenutno su na području Opatije tri zaražene osobe.


U cijeloj 2021. godini na COVID-19 bilo je pozitivno 15 turista koji su testirani u Opatiji. Petero od njih se zarazilo u susjednim zemljama i drugim hrvatskim županijama, a za ostale se ne zna izvor zaraze. Jedanaest zaraženih turista je smješteno u desetodnevnu izolaciju u hotelima u kojima su boravili.


Dvadeset njihovih kontakata je stavljeno pod medicinski nadzor kućne samoizolacije, također u hotelima gdje su boravili. Četiri zaražena turista koja su boravila u privatnim apartmanima ili kampovima sa svojim obiteljima su napustila Hrvatsku prije epidemiološke obrade.
U svim objektima gdje su boravili zaraženi turisti je provedena dezinfekcija putem ovlaštenih firmi.


Brojni sastanci


U ovoj godini je na području grada Opatije od bolesti COVID-19 oboljelo deset turističkih djelatnika. Od toga su pet stanovnici grada Opatije. Svi zaraženi i njihovi kontakti su na vrijeme epidemiološki obrađeni i zbog toga nije došlo do prekida turističke djelatnosti.


Brojni sastanci epidemiološke struke s hotelskim kućama, privatnim iznajmljivačima i TZ-om Opatije koji su održani uoči glavne turističke sezone rezultirali su dobrom organizacijom i pripremljenošću većine turističkih djelatnika na ovakve situacije, rečeno je na konferenciji za novinare u Gradu Opatiji.


– Po svim turističkim pokazateljima, ova je glavna turistička sezona nadmašila sva očekivanja. Na području grada Opatije u razdoblju od 1. lipnja do 31. kolovoza, dakle u srcu sezone, boravilo je 109 tisuća turista.


Uz domaće stanovnike, tijekom ta tri mjeseca na području grada Opatije bilo je samo 18 oboljelih osoba. Smatramo da je to mali broj i da smo uspjeli spriječiti bilo kakvo nekontrolirano širenje virusa i to u prvom redom tako što se niti jedna veća manifestacija u nekontroliranim uvjetima nije niti održala.


Ipak, grad nije bio mrtav, brojne su manifestacije održane, a organizatori su se zaista potrudili sve održati u skladu sa zadanim mjerama i na tome im iskreno zahvaljujem. I mi smo kao Stožer tu bili vrlo striktni i nismo davali dozvole za ništa izvan zadanih okvira.


Manifestacije na kojima se nije moglo kontrolirati okupljanje ljudi, s obzirom na to da je na području grada zaista boravio velik broj turista, nažalost, nisu dobile suglasnost stožera.


Liberalnije mjere


Svjesna sam da su pojedini organizatori zbog toga bili nezadovoljni, no zdravlje sugrađana i naših gostiju nam je zajednički viši cilj te smo ispit glavne sezone svi zajedno uspješno položili. Svi dobro znamo da Opatija, gotovo pa isključivo živi od turizma i moramo biti odgovorni prema zdravlju, ali i gospodarstvu.


Od 1. rujna su na snazi nove, nešto liberalnije mjere te je dozvoljeno okupljanje do 100 ljudi na javnom okupljanju bez digitalnih COVID potvrda. Stoga se sada neka od planiranih događanja i mogu održati.


Pred nama je izazovnije razdoblje, početak školske godine, povratak s godišnjih odmora i boravak u zatvorenom prostoru te ponovo apeliram na odgovornost naših sugrađana. Sada smo već naučili živjeti s pandemijom, no i dalje trebamo biti oprezni i odgovorni prema sebi i drugima.


Prema potrebi, izvještavat ćemo javnost o djelovanju Stožera i epidemiološkoj situaciji na području grada Opatije u nadi da se suviše crni scenarij ipak neće dogoditi – kazala je načelnica opatijskog Stožera i zamjenica gradonačelnika Opatije Kristina Đukić.